Haberler

Bankalara Verilen Ceza

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rekabet Kurumu'nun 12 bankaya verdiği 1 milyar 116 milyon TL'lik ceza ile ilgili olarak, "Bana göre Rekabet Kurumu doğru bir iş yapmıştır."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rekabet Kurumu'nun 12 bankaya verdiği 1 milyar 116 milyon TL'lik ceza ile ilgili olarak, "Bana göre Rekabet Kurumu doğru bir iş yapmıştır. Hatta son derece de insaflı davranmıştır" dedi.

Bakan Çağlayan, Kahramanmaraş Vergi Dairesi ve Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. MADO Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte işadamlarıyla buluşan Çağlayan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rekabet Kurumu'nun 12 bankaya rekabeti engelledikleri gerekçesiyle verdiği cezayı değerlendiren Çağlayan, gerekçeli kararı beklediklerini söyledi. Rakamın çok yüksek görülebileceğini ancak bu cezanın boşuna kesilmediğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bankacılık sektörüyle ilgili dün Rekabet Kurulu'nun açıklamış olduğu karar çok yüksek bir rakam gibi gözükebilir. Gerekçeli kararı bekliyoruz, göreceğiz. Ama ortaya çıkan hususlar çok net. 1.1 milyar bir ceza öngörülmesinin sebebi çokluğundan değil, bankacılık sisteminin cirosunun fazla olmasından kaynaklanıyor. Çünkü kesilen ceza bankaların cirosu üzerinden kesilmiş olan bir rakamdır. Bu boşuna kesilmiş bir ceza değildir. Rekabet Kurumu'nda kimse bankalara karşı bir düşmanlık falan düşünmüyor. Rekabet Kurumu görevini yapıyor ve yapmak zorundadır. Bugün eğer bankacılık sisteminde belli bankalar bir araya gelerek vatandaşa verilecek olan kredi kartı faizini, vatandaşa vermiş olduğu kredi kartlarının ücretlerini ve kullandırmış olduğu faizleri bir araya gelerek ortak bir şekilde belirliyorsa, rekabeti ihlal ediyorsa hiç kimse kusura bakmasın gereken ceza ne olursa olsun verilmelidir. Bana göre Rekabet Kurumu doğru bir iş yapmıştır. Hatta son derece de insaflı davranmıştır. Vatandaşı mağdur edenin de mutlaka cezalandırılması gerekir. Biraz önce başkanımız dedi ki bankalar borcunu ödemeyenleri kara listeye alıyor. Elbette ki borcu ödemek bir mükellefiyettir. Ben şimdi diyorum ki vatandaşımız da eğer bankalar kendini mağdur ederse, kendisini mağdur eden bankaları mağdur etme noktasında gerekli haklılığını, kararlılığını göstermelidir. Bu noktada ümit ediyorum ki bu yapılan düzenleme sektörü, rekabeti bozmadan vatandaşa daha ucuza daha kaliteli hizmet götürecek bir yapıya dönüşür. Rekabetin bozulmaması demek, vatandaşın en kaliteli en ucuza hizmeti satın alması demektir. Bunun ötesinde tekelleşmek elbette ki bu konuda Türkiye'de düzenleme kurullarını da mutlaka harekete geçirecektir."

Vergi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin vergiyi tabana yayamadığını dile getirdi. Vergi rekortmeni olan tüm işadamlarını kutlayan Çağlayan, "Bu ülkede üretim yaparak, istihdam oluşturarak bir kuruş dahi vergi veren herkese buradan teşekkür ediyorum. Devletin vatandaşına hizmetini en kaliteli şekilde yapması, sağlık kurumlarında en iyi hizmeti sunması, eğitimde en iyi hizmeti alması, ulaşımda, iletişimde her alanda devletin vatandaşın ihtiyaç duymuş olduğu yatırımları yapmasının ana kaynağı vergidir. Bu anlamda vergi anayasal bir görev olmanın ötesinde önemli bir vatandaşlık sorumlu bir iştir. Bakın bugün Türkiye maalesef vergi konusunda itiraf ederek söylüyorum ki vergiyi tabana tam yaymış değiliz. Bugün Türkiye'de dolaylı ve dolaysız vergiler yer değiştirmiştir. Bugün Türkiye'de verginin tabana yayılmayışı ve vergide yapılan denetimlere rağmen kayıt dışılık konusunda istenilen noktaya gelinmemiş olmasının faturasını bugün dolaylı ve dolaysız vergilerin yer değiştirmesiyle görüyoruz" diye konuştu.

Gittiği her yerde vatandaşın enerji ve otomotivdeki yüksek vergiyi dile getirdiğini anımsatan Çağlayan, "Vatandaş haklı olarak enerji ve otomotiv fiyatları üzerindeki ÖTV ve KDV vergilerinin yüksek olmasından bahsediyor. Birçoğuna katılmamak mümkün değil. Çünkü bugün bir litre motorin ve bir litre benzin kullanan Türkiye'nin en zengini, orta hallisi veya bir şoför kardeşimiz bile bir litre mazot ve benzin aldığında aynı vergiyi ödüyor. Elbette ki Türkiye enerjiyi dünyadan ithal eden, 60 milyar dolar enerji ithalat yapan bir ülke olarak enerji fiyatlarını mümkün olduğu en az şekliyle vatandaşa yansıtmaya çalışıyoruz. Ancak verginin tabana yayılamayışının bir sonucu olarak vatandaş ifade ettiğim gibi aradaki gelir farklılığındaki dağılıma rağmen aynı vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Bu konuda hükümet olarak son derece önemli çalışmalar yaptığımızı ifade etmek isterim. Şu anda Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme inşallah çok önemli kazanımlar getirecekti" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AK Parti milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Şükrü Kocatepe ve çok sayıda davetlinin katıldığı programın son bölümünde vergi rekortmeni işadamlarının plaketleri Bakan Çağlayan tarafından takdim edildi. Bakan Çağlayan, 4 defa rekor kıran MADO ailesinin plaketini verdiği esnada başarılı işadamları Mehmet Sait Kanbur ve kardeşi Atilla Kanbur'a takıldı. Bakan Çağlayan, aynı anda 3 plaketi Kanbur kardeşlere takdim etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title