Bank Asya'da Ortaklar Dava Açmaya Hazırlanıyor
TMSF'nin, şeffaflık gerekçesiyle yönetimine el koyduğu Bank Asya'nın ortakları karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.
TMSF dün yaptığı açıklamada da Bank Asya ile ilgili kararı, 2001 krizinde yaşanan batan bankalar olayı ile ilişkilendirdi. "Zamanında gerekli tedbirler alınmadığı için, 2001 krizinde bankaların battığı, vatandaşların mağdur olduğu" kaydedilen açıklamada, "Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için, bankanın hissedarlarını, müşterilerini, bankacılık sektörünü ve Türkiye ekonomisini korumak amacıyla" tedbir alındığı ifade edildi. Bank Asya şubelerinde dün mevduat giriş çıkışında hareketli saatler yaşandı. Bank Asya'da, bazı hissedarlara ilişkin oluşan şeffaflık kaygıları nedeniyle yönetim TMSF tarafından üstlenilirken, sektör temsilcileri evraklar tamamlansa bile sürecin tersine dönmesini beklemiyor. Hisselerin yönetim hakları TMSF'ye geçen ortaklar, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
DAVA AÇACAKLAR
DÜNYA'nın konuştuğu bankacılık çevreleri süreçte bir geri dönüş olmasını beklemediklerini ifade ederken Bank Asya'nın eski Genel Müdürü Ahmet Beyaz, şu değerlendirmede bulundu: "Bu yapılan işlem hukuken tamamen sorunlu. Bunu bizim ortaklarımız dava edecekler. Bugüne kadar yapılan bunca haksız hukuksuz işleme zaten ortaklarımız dava açtı. BBDK, SPK, yalan haber yapanlara karşı hukuki süreç devam edecektir. Yarın bu haksızlığı hukuksuzluğu yapanlar bunun karşılığını göreceklerdir. Demokratik hukuk devleti içerisinde bunların neticeleneceğine inanıyoruz. Yaşanan olaylar ortaklarımız tarafından kesinlikle yargıya taşınacaktır. Haksız bir uygulama olduğunu da herkes alenen görmüş olacak. Bizim açımızdan Bank Asya'ya bir şey olmadı. Bank Asya'da şu anda bir mağduriyet yok. Benim müşterilerimizden istirhamım bir yıldır sahip çıktıkları bankalarına aynı şekilde sahip çıksın."
HİSSEDARLAR
Bankanın sermayesinin yüzde 10 ve daha fazlasına sahip olan, yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına elinde bulunduran ortağı ise bulunmuyor. Bankanın hisselerini elinde bulunduran ortaklar listesine göre, Ortadoğu Tekstil'in yüzde 4.89, Forum İnşaat'ın yüzde 3.85, Osman Can Pehlivan'ın yüzde 3.11, Sürat Basım Yayın'ın yüzde 2.7, BJ Tekstil'in yüzde 2.26, Abdulkadir Konukoğlu'nun yüzde 2.23 ve diğer ortakların yüzde 26.91 payı bulunuyor. Bank Asya'nın ortaklık yapısı, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A Grubu (yüzde 40) imtiyazlı paylar ile B Grubu (yüzde 60) paylardan oluşuyor. Kontrolü alınan paylar, yüzde 40'lık A Grubu hissenin yüzde 63'ünü oluşturuyor.
"BANKAYA EL KONMASI HUKUKİ BİR KARAR DEĞİL"
İstanbul Analytics'den Ekonomist Atilla Yeşilada, Bank Asya'ya el konmasının Gülen Cemaati ile AKP arasında süregelen kavganın dışında, hukuki gerekçeleri sağlam bir karar olarak yorumlanmasının güç olacağını belirtti. Teneo Intelligence Analisti Wolfango Piccoli, kararın Türkiye'deki düzenleyici kuruluşların bağımsızlığına dair artan endişeleri desteklediğini kaydetti.(Kaynak:Dünya)