Balıkesir'de Zeytin Hasadına Başlandı
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadına başlandı.
Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadına başlandı.
Burhaniye'de yeşil çizik zeytinin hasadına başlandı. İvrindi ve Balya ilçelerinin köylerinden gelen işçiler, 3 ay sürmesi beklenen zeytin hasadı için kolları sıvadı. Üreticiler hasada başlamanın mutluluğunu yaşarken, işçiler de kendileri için iş kapısı olan zeytin işçiliğinden oldukça memnun olduklarını belirttiler.
Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini kapsayan Körfez yöresinde hasadın kış aylarında da devam etmesi bekleniyor. Erkek işçiler 40-50 lira arasında yevmiye alırken, kadınlar da 30-40 lira arasında yevmiye ile çalışıyor.
Sezonun başladığını belirten Kahya Ali Kabak, "Biz yeni sezona başladık. Seyrek ama salamura için depolama yapıyoruz. Yağmur yağınca büyüme yaptı zeytin" dedi.
Tarım işçisi Ali Uçar da, "Biz İvrindi Pelitören köyünden geliyoruz. Zeytin hasadına başladık. Bundan sonra 3 ay bu işe devam edeceğiz. İşçiler de evlerine ekmek götürecek bu zeytin sayesinde. Yeni zeytin hasadımız hayırlı olsun" diye konuştu.
İşçi Mustafa Gül ise, "Balıkesir bölgesi bu işten evine ekmek götürüyor. İşimizden memnunuz. Devlerimiz de bizi daha düşünse daha iyi olur" dedi.
Ayşe Akbaş da, "30 seneden beri zeytin topluyoruz. Zeytin sayesinde evimize ekmek götürüyoruz. İşimizi çok seviyoruz. Bu işten çok memnunuz biz. 30 seneden beri çalışıyoruz" dedi.
Yörede rekoltenin geçen yıla göre yarı yarıya az olmasının beklendiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, "Geçtiğimiz kış aylarında soğuk hava taban arazilerde etkili oldu. Ağaçların yaprakları döküldü. Bu da rekolteyi yarı yarıya düşürdü. Yağımızda ise kalite sorunumuz yok. Bu günlerde sıkılan zeytinlerden 4 dizyemlik yağ elde edildi. Zeytinler olgunlaştıkça kalite daha da artacak. Yağın bu denli kaliteli olmasının nedeni zeytin sineğinin olmaması. Yazın sıcak geçmesi sineğin üremesini durdurdu. Bu nedenle henüz ilaçlama yapılmamış olmasına rağmen sinek zararı görülmedi. Bu da yağdaki kaliteyi olumlu etkiledi" dedi. - BALIKESİR