Haberler

Balıkçılar Hedef Rotasını Büyük Denizlere Çevirmek İstiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl vatandaşın bol bol balık yiyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl vatandaşın bol bol balık yiyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor. Bununla ilgili yasal mevzuatların düzenlenmesiyle önümüzdeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun yaptığı açıklamada, Türk balıkçısının hedefinin büyük denizler olduğuna dikkat çekerek, "Balıkçımız Umman, Yemen gibi ülkelerin sularında avlanmak istiyor. Bununla ilgili yasal mevzuatların düzenlenmesiyle önümüzdeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Sağlıklı nesiller için temel gıda maddeleri arasında yer alan su ürünlerinin avlanabilmesi için balıkçılar "vira bismillah" diyerek balık avı sezonunu açtı. Balık avı yasağının sona ermesiyle balıkçılar ağlarını denizle buluşturdu. Sagun 6 balıkçı gemisiyle av sezonunu açan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, balıkçılara "rastgele" diyerek, vatandaşın bu yıl bol balık yiyeceğine inandığını ifade etti.

-"TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞINA BALIK TÜKETİMİ YILDA 7-8 KİLOGRAM"-

Sagun, sektörün en son teknolojiyi kullanarak öne çıktığını ve geçen yıl çipura ve levrek ürün grubunda Avrupa Birliği pazarında lider konuma gelindiğini, ayrıca Japonya'ya orkinos ihracatında da ülke olarak birinciliğe yükseldiğini vurguladı. Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin yılda 7-8 kilogram olduğunu, bunun AB ülkelerinde ortalama 24, ABD'de ise 28 kilogramı bulduğuna dikkat çeken Sagun "Hedefimiz Türk halkının daha fazla balık yemesini sağlamak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek. Bunun için sloganımız "her keseye herkese balık'" dedi.

-"BALIKÇI ÖNÜNÜN AÇILMASINI BEKLİYOR"-

10. Kalkınma Planı Su Ürünleri Özel İhtisas Komisyonu raporunu hatırlatan Sagun, balıkçılığın hızlı geliştiğini ve balıkçı tekne sayısının fazla olması nedeniyle Türk kara sularında avlanacak balık miktarı yetersiz kaldığını hatırlattı. Bu nedenle büyük denizlere açılmak istediklerine değinen Sagun, şunları kaydetti:

"Balıkçılık kaynağı yüksek Umman, Somali, Tanzanya Yemen sularında da balık avlayabilmek istiyoruz. Hollandalı, İspanyol buralardan avlanabiliyor. Türk balıkçısı ise böyle sularda avlandığı zaman balığı ithal etmiş gibi işlem görüyor. Balıkçıya 'bağlın menşei', 'veteriner raporu' soruluyor. Gümrükçü işlem yapıyor. Bu ithal balık değil ki. Denizden çıkıyor. Bu konuda balıkçının önünü açacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Bu yöndeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın olumlu çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını ve büyük teknelerimizin büyük denizlere açılmasını diliyoruz. Böylece küçük teknelerimiz de kendi sularımızda daha rahat avlanabilecek."

-"RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 100 ARTACAK"-

Sektörün Türk ekonomisine katkısını artırabilmek için çalıştıklarının altını çizen Sagun, son günlerde gündeme gelen Rusya'nın AB ülkeleri ve ABD ile ilgili ticari ve siyasi sıkıntılarına da değinerek, "Rusya'nın son durumu balıkçımız için yeni avantaj olabilir. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl 32 milyon dolar ihracat yaptığımız Rusya'ya bu yıl hedeflediğimiz avantajı elde edebilirsek 65 milyon dolar üzerine çıkartabiliriz. Buraya 1.2 milyar dolarla en fazla balık ihracatı yapan Norveç'in ihracatının ne olacağı belirsiz. Bu ihracatın bir miktarından bile vazgeçmesi Rusların bu balığı başka ülkeden alması demek. Biz bu noktada devreye girmek ve orada kalıcı olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

-YILDA 700 BİN TON BALIK-

Dünyada yılda ortalama 110 milyon ton civarında su ürünleri üretimi yapılırken, bunun 25 milyon tonu yetiştiricilik yoluyla elde ediliyor. Türkiye'de ise geçtiğimiz yıl 500 bin tonu deniz ve 200 bin tonu da tatlı su olmak üzere toplamda 700 bin ton balık avı gerçekleşmişti. Ayrıca bu üretimin 90 bin tonu denizde, 100 bin tonu da tatlı suda yetiştiricilik yoluyla Türk ekonomisine kazandırılmıştı. Deniz ürünü olarak en çok hamsi, çaça, sardalya, istavrit ve palamut avlanırken; en çok yetiştirilen balıklar ise alabalık, levrek ve çipura olmuştu.

-İHRACAT 650 MİLYON DOLARI BULACAK-

Sektörün geçtiğimiz yıl ihracatı 564 milyon dolar olurken, en büyük ihracat pazarları da Hollanda 111, Almanya 78, İtalya 64, Japonya 37 ve Rusya 33 milyon dolarla öne çıkmıştı. Bu yıl ihracat hedefi ise 650 milyon dolar olarak öngörülüyor. Sektör, 57 bini doğrudan, 300 bini de dolaylı istihdam sağlarken, yeni sezonda 3 bin 200'ü tatlı sularda olmak üzere toplamda 20 bine yakın balıkçı teknesi ağ atıyor.

Kaynak: ANKA / Ekonomi
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title