Balık Fiyatları Normale Döndü
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, havaların düzelmesiyle birlikte denizden balık çıkmaya başladığını ifade ederek, "Balığın çıkmaya başlamasıyşa birlikte fiyatlar da normale döndü.
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, havaların düzelmesiyle birlikte denizden balık çıkmaya başladığını ifade ederek, "Balığın çıkmaya başlamasıyşa birlikte fiyatlar da normale döndü. Gün geçtikçe de balık fiyatları Türkiye genelinde düşecektir" dedi.
Şu andaki balık durumu ve fiyatlarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Ömer Faruk Polat, 2014 yılına biraz sıkıntılı girdiklerini belirtti. Yılın başında denizden balık çıkmadığını hatırlatan Polat, "Her sezon yaşadığımız gibi bu yılda Ocak ayında denizden balık çıkmadı. Bunun da nedeni havaların bir türlü düzelmemesi ve denizin oturmaması oldu. Balıklar denizde ne yapacaklarını bilmediklerinden sürekli kaçıyorlardı. Tabi denizden balık çıkmayınca balık fiyatları bir anda tavan yaptı. Buda bizi çok etkiledi. Hem tezgahlarımızda balık yoktu hem de işlerimiz iyi değildi. Vatandaşlar balık almayı bırakın balık pazarında bile geçmez olmuşlardı" diye konuştu.
Havaların düzelmesi, denizin oturmasıyla birlikte denizden balığın çıktığını vurgulayan Polat, "Allah'ın izni ile tezgahlarımız artık doluyor. Havaların düzelmesi balık bolluğunu da getirdi. Denizden artık isteğimiz kadar balık çıkıyor. Şu anda barbunya, çupra, levrek, hamsi, palamut, gümüş, mercan, sardalye, kefal, dil balığı gibi çeşitler tezgahlarımızda bulunuyor. Tabi balığın bol çıkmasıyla birlikte balık fiyatları da birden düştü ve normale döndü. Bu düşüş ilerleyen günlerde tüm Türkiye'de devam edecektir. Şu anda barbunya 10 ile 15 TL arası, çupra ve levrek yine 10 ile 15 TL arası, hamsi 7 TL'den 5 TL'ye düştü, sardalye, kefal, palamut 5 TL'den satılıyor. Yani fiyatlar çok uygun. Vatandaşlar buyursun taze balık yesinler" şeklinde konuştu.
Avlanma ile ilgili de konuşan Polat, "Her zaman söylüyorum. Eğer balığın bolluğu konusunda tam anlamıyla bir çözüm isteniyorsa Türkiye genelinde 4 aylık bir yasak değil de 1 veya 2 sene tamamen yasaklama gelmesi gerekiyor. İşte Norveç. Bizim denizlerimizin 3'de biri kadar denize sahip ama dünyaya balık üretiyor. Çünkü sistemli bir çalışma var. Burada bizim balıkçı arkadaşlarımızın da duyarlı olması lazım. Özellikle yasaklar başladığında ava çıkmaması gerekiyor. Birde balık avlanırken küçük balıklar tutmamaya özen gösterilmelidir. Bu sayede hem balıklarımız artar hem de balıkçılarımız ceza yememiş olurlar" ifadelerini kullandı. - MERSİN