Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Balığın Fiyatı Denizden Sofraya Gelinceye Kadar Katlanıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Av sezonunu olmasına rağmen balık fiyatları, tekneden tezgaha gelinceye kadar önemli oranda artış gösteriyor.

Balık fiyatları, av sezonunda olmasına rağmen denizden tüketiciye ulaştırılıncaya kadar birkaç kat artıyor. 

Fiyatlardaki bu farkın aracıların yüksek karından kaynaklandığı belirtiliyor.  İzmir ve civarında denizden çekilen balığın ilk yolculuğu, köy kooperatiflerine oluyor. Balıkçıların bağlı bulundukları köy kooperatiflerine getirdiği tür tür balıkların bir bölümü düzenlenecek mezat için ayrılırken, diğer kısmı ise İzmir Balık Hali'ne yollanıyor. 

Urla'ya bağlı Özbek köyü de, haftanın 7 günü mezat yapılan balıkçı limanlarından biri. Günün öğle saatlerindeki mezata, ürünün fiyatı ve tazeliği nedeniyle vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Mezat için ayrılan 60 kilograma yakın balık, açık attırmada bir kaç dakikada tükeniyor. 

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın, avlanmasının ardından tüketiciye ulaşıncaya kadar yaptığı yolculukta, fiyatların türüne göre 5 katına kadar çıktığını söyledi.  Balıkçıların bir kasa balığı sattığı fiyatı, tüketicinin 1 kilogram için ödediği dönemler de olduğunu öne süren Yapıcı, sektörde parayı avcıların değil, aracıların kazandığını savundu.

Avcıların yaklaşık 12 kilogram gelen bir kasa sardalyayı ortalama 20 liradan, sarıkanat istavrit ise 80-100 liradan sattığını bildiren Yapıcı, "Halde yaklaşık 1,5 liradan satılan bir kilogram sardalyayı vatandaş tezgahta 5-6 liradan alıyor. Yine kilogramı yaklaşık 7-8 liradan satılan sarıkanat istavrit ve gopez ise tüketiciye 20- 25 liradan veriliyor. Balık hallerinde kasası dönemine göre ortalama 5 ile 10 lira arasında satılan hamsinin kilogram fiyatı da 5 liranın altında hiç düşmedi. Hamsinin tezgahlarda kilogramının 12 liradan satıldığı dönemler oluyor. Tezgahta vatandaşın 5 lira vererek aldığı 1 kilogram hamsinin parası ile halde 12 kilo geren bir kasa alınabiliyor. Bizde fiyatlar 5-6 yıldır aynı ama vatandaş balığı pahalıya tüketiyor. Bu da aracıların yüksek karından kaynaklanıyor" dedi. 

HALDEN UCUZA ALABİLİRSİNİZ

Özbek Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Turgut Koç da, üyelerin her sabah getirdikleri balıkların bir kısmını mezatta, kalanını da İzmir Balık Hali'ne sattıklarını dile getirdi. 

Kooperatife bağlı 45 üyelerinin bulunduğunu, üye olmayanlarla birlikte 75 civarında balıkçıya hizmet verdiklerini belirten Koç, tüketicilerin mezattan veya halden, piyasaya göre daha uygun fiyata balık alabildiğini bildirdi.  Köyde her gün saat 12.00'da mezat olduğunu ve yaz döneminde 100-150, kış döneminde nüfusun düşmesiyle 50-60 kilogram arasında balık satışı yaptıklarını ifade eden Koç, mezatta satışı yapılacak kısmın ayrıldıktan sonra kalan balığın da hale gönderildiğini kaydetti. Restoran ve gazinoların da balıklarını mezattan aldıklarını bildiren Koç, "Mezatta çok uygun fiyata satış yapılıyor. Hal üzerinden tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatlar yükseliyor. Tezgahtan balık almaktansa, 3-5 kişi bir araya gelip halden kasa olarak alırsa daha avantajlı" diye konuştu. 

Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ise 1 Eylül'de başlayan av sezonunun 15 Nisan'da sona ereceğini, sezonun çok iyi geçmediğini belirtti. Balıkta parayı aracıların kazandığını savunan Özkaya, "Bizde fiyatlar son 10 yılda hemen hemen aynı. Fakat tüketiciye yansıması farklı oluyor. Parayı aracılar kazanıyor. Balığı üreticiden tüketiciye direkt kendimiz ulaştırabilirsek hem biz para kazanmış oluruz hem de vatandaş daha uygun fiyata balığı tüketmiş olur" dedi.

Balığın Fiyatı Denizden Sofraya Gelinceye Kadar Katlanıyor
Kaynak: AA / Ekonomi
title