Bakliyat Ürünleri Satışı Ramazan'da Zirveye Çıkıyor
Pirinç, bulgur, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru gıda ile et tüketimi Ramazan ayında en üst seviyeye çıkıyor İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Karlı: "Bakliyat ürünlerinde nisan ayı sonuna kadar bir fiyat artışı yaşandı" "Hasat dönemine giriyoruz, Ramazan'da fiyatlarda bir artış beklemiyoruz"
ALİ RIZA KARASU - Ramazan ayında en çok tüketilen ürünlerin başında, pirinç, pilavlık bulgur, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru gıdaların yanı sıra, hurma, kahvaltılık malzemeler, et, tatlı ve hoşaf çeşitlerinin geldiği belirtildi.
İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakliyat ürünleri tüketiminin Ramazan ayında en üst seviyeye çıktığını söyledi.
Ramazan ayında bakliyat ürünlerine olan taleple birlikte geçtiğimiz yıllarda yaşanan fiyat artışlarını bu yıl beklemediklerini kaydeden Karlı, "Bakliyat ürünlerinde nisan ayı sonuna kadar bir fiyat artışı yaşandı. Hasat dönemine giriyoruz, Ramazan'da fiyatlarda bir artış beklemiyoruz" dedi.
Bakliyat sektöründe faaliyet gösteren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Anadolu'nun yemek kültüründe bakliyat ürünlerinin önemli bir yeri bulunduğunu söyledi.
Geleneklerin en çok Ramazan ayında yaşatıldığına dikkati çeken, Reis, "Ramazan'da çorba sofrada mutlaka olacağı için kırmızı mercimeğin tüketimi artıyor. Kuru fasulye, pilavlık bulgur, pirinç, nohut, yeşil mercimek, soğuk çorba yapımında kullanılan keşkeklik buğday geleneksel Ramazan mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor" diye konuştu.
"Fiyatlarda artış beklemiyoruz"
Ramazan'da bakliyat ürünlerinde fiyat artışının beklenmediğini ifade eden Reis, geçen yıl kuraklık sebebiyle bu ürünlerde yaşanan rekolte düşüklüğünün fiyatları arttığını bildirdi. Son bir yılda bazı bakliyat ürünleri fiyatının yüzde 30'a yakın arttığını kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi:
"Kuru fasulye ve Osmancık pirince yüzde 30, bulgura yüzde 20, kırmızı mercimeğe yüzde 15, nohuta yüzde 5 zam geldi. Fiyatlar rayına oturmanın yanısıra, yeni hasat dönemi geldi. Kırmızı mercimek ve buğdayda yeni mahsul çıktı. Mercimeğin yanı sıra bulgurda da bir fiyat artışı beklemiyoruz. Ağustosun sonu itibariyle pirinç, kuru fasulye ve nohut çıkıcak. Rekolte düşüklüğü beklenen kuru fasulye dışında bir artış beklemiyoruz. Bulgur gibi bazı ürünlerde fiyat düşüşü bile beklenebilir."
Kamuoyundaki GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) pirinç tartışmalarının tüketimi olumsuz etkilediğini belirten Reis, talepte yüzde 30'a yakın bir daralmanın yaşandığını söyledi. - İzmir