Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Bakanlar Büyükşehirde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehirde içme suyu probleminin tamamen çözüldüğünü belirterek, “2018 yılına kadar modern kentlerin vazgeçilmesi olan artık su arıtma tesisi olmayan ilçe kalmayacak” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehirde içme suyu probleminin tamamen çözüldüğünü belirterek, "2018 yılına kadar modern kentlerin vazgeçilmesi olan artık su arıtma tesisi olmayan ilçe kalmayacak" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Başkan Yılmaz, Bakan Demircan ve Bakan Eroğlu'na Samsun'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Samsun'un içme suyu sıkıntısı yok"

Şehirde Orman ve Su işleri Bakanlığının çalışma alanına giren faaliyetler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, seçilmiş yerel yöneticiler olarak kentin ve insanların modern bir şehirde yaşam sürmesi, ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çalışmanın yürütüldüğünü söyledi. Şehrin su ihtiyacının Çakmak Barajı'ndan karşılandığı kaydeden Başkan Yılmaz, "Çakmak Barajı şuan kentin tüm su ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Arıtma tesisi aktif bir şekilde çalışıyor. Bizler arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması için ek tesis yapımını planladık. Ama şu an bu projeyi durdurduk. Nedeni ise Salıpazarı ve 19 Mayıs ilçelerine barajlar yapılıyor. Yeni içme suyu kaynaklarına ihtiyaç kalmayacak. Bu tesislere de ilave arıtma tesisleri yapılıyor. Çakmak Barajı'yla ilgili de önlem aldık. Geçtiğimiz yıllarda bir kuraklık yaşanmıştı. Bu doğa sorunun ardından Suat Uğurlu Barajı'ndan 5 kilometre Çakmak Barajı'na boru hattı döşedik. Çakmak Barajı'nda su azaldığı zaman hemen takviye imkanına kavuştuk" dedi.

"Arıtma tesisi olmayan ilçe kalmayacak"

Şehirde arıtma tesisi olmayan hiçbir ilçenin kalmaması için yoğun bir çalışmanın içerisine girdikleri vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Merkez haricinde 13 ilçemiz bulunmakta. Bakanlığımızın gösterdiği hassasiyeti bizlerde göstermeye çalışıyoruz. Arıtma tesisi konusu çok önemli. Tabiatın bağrından aldığımız suyu tekrar temiz bir şekilde doğaya bırakmamız gerekli. Şehrimiz de artık su arıtma tesisi olmayan ilçe kalmayacak. 19 Mayıs ilçesinde ihale yapıldı, 2018'de tamamlanacak. Yakakent'te Ekim ayında artık su arıtma tesisimiz hizmete girecek. Vezirköprü ilçesinde 23 Ağustos'ta ihaleyi gerçekleştireceğiz. Salıpazarı, Kavak, Ladik ilçelerimizde ihale hazırlıkları sürüyor. Bunlarda 2018 yılında bitecek. Sadece Çarşamba ilçemiz kalıyor. Bu da bizden kaynaklanan sorun değil. Buradaki tesisin AB hibe programlarından yapılması planlanıyordu, oradan kaynaklanan bir gecikme var. 2018 yılından sonra arık su arıtma tesisi olmayan yerleşkemiz olmayacak."

Şehrin kanalizasyonunun modern tekniklerle bertaraf edilmesi için yürütülen çalışmalara değinen Yılmaz, "Şu an 50 milyon euroluk büyük bir arıtma tesisini yapıyoruz. Doğu yakasında şehrimizin 500 bin gibi nüfusunun atıklarını buradan atıyoruz. Uzun bir pompaj gerekti. Şehir Bafra tarafına doğru da gelişiyor. Batısındaki yerleşke Atakum, Çatalçam ve Taflan güzergahında 16 bin metreküp gün kapasiteli arıtma tesisi ayrıca 2018 yılı ortalarında bitecek" diye konuştu.

"Doğa güzellikleri turizme dönüşüyor"

Orman ve Su İşleri Bakanlığının protokolle büyükşehir belediyesine devrettiği Sarıgazi, Bayraktepe, Gölyazı, Vezirköprü Tabiat Parklarının turizm cennetine dönüşmeye başladığını belirten Yılmaz, bakanlığın ve belediyenin yürüttüğü çalışmalarla doğal güzelliklerinin yeniden hayat bulduğunu, bu yerlerin turizm merkezi haline geleceğini ifade etti. Vezirköprü kanyonundan örnek veren Yılmaz, "250 kişilik tekne aldık geziler düzenliyor. Turizm şirketleri bu yere artık geziler düzenliyor rezervasyonlar yapılıyor. Daha birçok sportif ve sosyal aktivitelerde bu bölgemizde yer alıyor. Diğer bölgelerimiz de aynı ilgiyi görmeye başladı" açıklamasında bulundu.

"Kızılırmak Deltası dünya markası olacak"

Kızılırmak Deltası'nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olduğunu, daimi listeye geçmek için başarılı bir sürecin devam ettiğinin altını çizen Yılmaz, bölgenin büyük bir dünya mirası olduğuna dikkat çekti. "Yaptığımız çalışmalarla UNESCO nezdinde iyi bir itibar aldık" diyen Yılmaz, "Kızılırmak Kuş Cennetini bir dünya markası yapmaya çalıyoruz. Biz burada birlik kurup, süreci ve çalışmaları yönetmeye başladık. En başta işgalleri ortadan kaldırmak için büyük bir mücadele verdik. Kaçak yapılaşmalar büyük ölçüde bitti. Çoğunu yıktık. Yöre halkına destekler verdik. Doğal yaşamın ön plana çıkması için çalışmalar tamamlandı. Geçtiğimiz aylarda UNESCO'nun toplantısına katıldık. Şeref konuğu olarak çağırdılar. Deltamızı, şehrimizi tanıttık. Daimi listeye girmemiz için kararlığımızı ilettik. Onlarda yapılan çalışmaları takdirle karşıladılar. Devletimizin de desteğiyle başarılı bir süreç devam ediyor" şeklinde konuştu.

Yılmaz, şehir merkezinde mavi bayrak sayısının arttığı, orman köylülerin desteklenmesi için çalışmaların yürütüldüğü bilgisini de paylaştı. Ziyarette, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Milletvekili Orhan Kırcalı ve AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel de hazır bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title