Haberler

Bakan Özlü: "Döviz Kurundaki Artışın Ekonomiye Etkisini En Aza İndireceğiz"

Bakan Özlü:
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklandık kaldık.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklandık kaldık. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz. Küresel bir ekonomideyiz. Dünyadaki gelişmeler, diğer birçok ülkede olduğu gibi, bizde de bazı dalgalanmalara neden olabiliyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarına katıldı. Beylikdüzü'nde düzenlenen fuarda katılımcılara seslenen Bakan Özlü, "Plastiklerin hayatımızdaki rolü ve ağırlığı her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, plastik ürünler çok daha geniş bir sahada uygulama alanı buluyor. Geçmiş dönemlerde demirin, tahtanın, camın üstlendiği rolleri artık plastikler de ifa edebiliyor. Bir ekonomi için her sektör önemlidir, her ürün değerlidir. Ancak bazı sektörler ve bazı ürünler, diğer sektörlerinizin başarısını da etkiler. Mesela makine sektöründe iyiyseniz, bu makineleri kullanan diğer birçok sektörde de rekabet avantajı elde edersiniz. Günümüzde plastiklerin de böyle bir fonksiyonu bulunuyor. Hafif, çok yönlü ve dayanıklı plastikler; diğer birçok sektöre girdi teşkil ediyor. Dünyada plastik talebinin her yıl yüzde 4 civarında artıyor olması, bu sözlerimizi teyit ediyor" diye konuştu.

" Türkiye, dünyanın ve Avrupa'nın en büyük plastik üreticileri arasında"

Türkiye'nin miktar bazında bakıldığında dünyanın ve Avrupa'nın en büyük plastik üreticileri arasında olduğunu söyleyen Bakan Özlü, " Türkiye'nin plastik üretiminde de olumlu diyebileceğimiz bir eğilim olduğunu görüyoruz. GBS verilerine göre, 2015 yılında ülkemizde kauçuk ve plastik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 10 bin 390'dır. Toplam 201 bin kişiye istihdam sağlayan bu firmaların faaliyet karlılığı yüzde 7,9'dur. Plastik üretimimiz, 2002'den sonra, dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdü. Türkiye, miktar bazında baktığımızda, dünyanın ve Avrupa'nın en büyük plastik üreticileri arasındaki yerini aldı. 2015 yılında, 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık. Yani plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdik. 2015 yılında, ihracatımızda bir miktar düşüş yaşandı. Ancak bu düşüş, miktardan ziyade fiyatlardaki düşüşten kaynaklandı. Plastik sektörünün petrokimya endüstrisine bağımlı olması, sektörün yerlilik oranını ve karlılığını artırma noktasında bir sorun oluşturuyor. Bu noktada bize düşen, daha nitelikli ürünler üretmektir. Kısa dönemde girdi yapısını değiştirme ihtimalimiz yok" şeklinde konuştu.

"Her firmanın kendi ölçeğinde bir Ar-Ge veya tasarım merkezi kurması gerekir"

Bakan Özlü Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin önemine dikkat çekerek, "Ar-Ge ve tasarım yoluyla çıktılarımızı daha yüksek katma değerli hale getirebiliriz. Bakınız, 2015 yılında ihracat ettiğimiz bir kilogram plastik için 2,75 dolar gelir elde etmişiz. Doğrusu bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Bu rakamı artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Plastik sektörümüz, üretim konusunda gösterdiği başarıyı artık Ar-Ge konusunda da göstermelidir. Sektörün ve PAGEV gibi sektör temsilcilerinin bu konuda bizimle aynı fikirde olduklarını biliyorum. Bu açıdan, PAGEV'in Plastik Mükemmeliyet Merkezi kurmak için attığı adımı çok önemsiyorum. 18 Ağustos'ta bu merkezle ilgili bir protokol imzalamıştık. KOBİ düzeyindeki firmaların mevcut bilgi ve teknoloji seviyeleriyle gerçekleştiremeyecekleri Ar-Ge projeleri, bu merkezde ortaklık kültürü içinde yapılabilecek. Bu açıdan büyük önem taşıyan bu merkezle ilgili çalışmaları hızlandıralım. Ancak Plastik Mükemmeliyet Merkezi tek başına yeterli olmaz. Her firmanın da kendi ölçeğinde bir Ar-Ge veya tasarım merkezi kurması gerekir. Artık 15 kişiyle Ar-Ge Merkezi kurabiliyorsunuz.10 kişiyle de Tasarım merkezi kurabiliyorsunuz. Bu merkezlerde gerçekleştirdiğiniz projelerle ilgili çok ciddi desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Protokol töreni için buluştuğumuzda sektörün Ar-Ge Merkezi sayısını az bulmuş ve yadırgamıştım. Artık bahane veya mazeret kalmadı. Plastik sektörümüz, Ar-Ge Reform Paketi'nin getirdiği avantajlardan istifade etmeli, daha fazla Ar-Ge merkezi kurmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz"

Birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklanıldığını söyleyen Bakan Özlü sözlerine şöyle devam etti:

"Bu söylediklerim, aslında sadece plastik sektörü için değil, tüm sektörlerimiz için geçerlilik taşıyor. Sanayi üretiminin kalitesini artırmak, ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmamızda kilit noktadır. Bakınız, birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklandık kaldık. Dövizdeki gelişmeler elbette çok önemli. Ekonomi yönetimi olarak, bu gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz. Burada esas önemli olan husus, bizim orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmemizdir. Ana gündemimiz olan yatırım, üretim, ihracat ve teknolojinin önündeki yapısal problemleri çözmemizdir. Küresel bir ekonomideyiz. Dünyadaki gelişmeler, diğer birçok ülkede olduğu gibi, bizde de bazı dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için, üretimin kalitesini artırmalıyız."

"Bugünlerde ülkemiz hakkında bir algı operasyonu yürütüldüğünü görüyoruz"

Türkiye hakkında özellikle batı tarafından bir algı operasyonu yürütüldüğünüsöyleyen Bakan Özlü, "Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Böyle bir üretim yapısına geçebilirsek, küresel gelişmelerden yine etkileniriz, ama daha az etkileniriz. İşte Plastik Mükemmeliyet Merkezini kurmamız bu yüzden önemlidir. İşte Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu yüzden önemlidir. Yine sizlerle birlikte hayata geçirmeye çalıştığımız Oyuncak OSB projesi de bu yüzden önemlidir. Oyuncak pazarına baktığımızda çok ciddi avantajlarımız olduğunu görüyoruz. Bu pazarın ihtiyacını yerli üretimle karşılamak, başta plastik olmak üzere diğer birçok sektörümüze de güç katacaktır. Bu konuda da sanayicilerimizden daha kararlı ve cesur bir duruş beklediğimizi ifade etmek isterim. Son olarak, buradaki yabancı dostlarımıza da kısaca seslenmek istiyorum. Türkiye, güçlü ekonomisiyle, coğrafi konumuyla, iç ve dış pazar şartlarıyla, sanayileşme seviyesiyle ve demokrasi kültürüyle, dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birisidir. Bugünlerde, özellikle Batı kamuoyunda, ülkemiz hakkında bir algı operasyonu yürütüldüğünü görüyoruz. Özellikle Türkiye'de iş yapan veya Türk firmalarıyla ortaklığı olan dostlarımız, bu algının ne kadar yanlış ve haksız olduğunu gayet iyi biliyorlar. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılarımız, Türkiye'ye güvenmeye devam etsinler. Türkiye'de iş yapanlar, orta ve uzun vadede muhakkak kazançlı çıkacaklardır" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title