Bakan Çelik: Kömür Madeninde Yaşam Odası Olmaz
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ''Kömür madeninde yaşam odası olmaz. Çünkü burada gazdan bahsediyoruz. Önemli olan kaza sonrası madenin derhal terk edilmesidir'' dedi.
NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, madenlerde bulunması istenen yaşam odalarıyla ilgili söylediği sözler dikkat çekti.
BAKAN'DAN YAŞAM ODASI SORUSUNA NET CEVAP
Canlı yayında Çalışma Bakanı Çelik'e sorular yönelten NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen, geçtiğimiz yılın en çok tartışılan konularıdan biri olan yaşam odaları ile ilgili de bir soru sordu. Ergen, vatandaşın da merak ettiği o soruyu şöyle ifade etti:
"İş güvenliği ve madenlerle ilgili yönetmelik değişti ve bir hayat hattı kurulması söz konusu oldu. Bu Soma'dan sonra tartışılan yaşam odasının işlevini sağlayabilecek bir düzenleme mi?"
"TORBA YASADA GEÇERSE EKSİK KALMIYOR"
Bakan Çelik ise Ergen'in sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
"Yine yanlış anlaşılan bir konu. Çalışma hayatında neler yapmamız gerektiğini biz biliyoruz. Maden kazaları öncesinde bir iş sağlığı güvenliği yasasını çıkardık. Bu yasa çağdaş modern bir yasa ama cezayı öngörmüyordu. Ama gördük ki yaşanan olaylarda çalışma hayatının mevzuatı çok önemli. İşverenin olaylara bakışı ve farkındalığı çok önemli. Bir de işçi kardeşimizin iş güvenliği ile ilgili algısı çok önemli. Mevzuat işçi işveren uyumlu olursa iş kazalarını yok noktasına çekmek mümkün. 2012 ile 2015 arasında başka bir şey kaldı mı bilmiyoruz meclisteki torba yasada geçerse eksik kalmıyor.
"ÇİP SİSTEMİNİ GETİRDİK"
Biz maden yönetmeliğinde değişikler yaptık şu anda. Bu fosforlu hayat hattı ne demek? Aşağıda madende 400-500 metre yerin altında bir kaza meydana gelirse bir elektrik kesintisi meydana gelirse o fosforlu hatta tutunarak gün yüzüne çıkıyor. Çip sistemini getirdik. Bir olay meydana geliyor veya meydana gelme den hangi işçi nerede bunu noktasal olarak tespit etme imkanımız var.
"YAŞAM ODASI OLMAZ DİYORUM ANLAMIYORLAR"
Ayrıca yaşam odası. Kömür madenlerinde yaşam odası olmaz diyorum anlamıyor insanlar. Diğer madenlerde olur. Yangından dumandan zehirlenmeden bahsediyoruz. Burada bir an önce ocaktan çıkma hedefi olması gerekiyor. Bu düzenlemede oksijen maske dolum tesisi ve değiştirme tesisi sistemini getiriyoruz. 15 dakika ve yarım saatte bir maskesini değiştireceği istasyonlar kuruyoruz. Bunun dışında detaylı sondaj sistemi geliyor. Desandre dediğimiz maden ocağına inen eğim 18 dereceyi geçmeyecek. Eğer geçiyorsa mekanik iniş yapacaksınız yaya gitmeyecek işçi. Tüm değerlendirmeler kaza diyebilmeli aksi takdirde tüm yürekler yanıyor."