Azerbaycan'la Dış Ticarette Hedef 10 Milyar Dolar
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacminin bavul ve sınır ticareti dahil olmak üzere 4 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, ancak bu rakamın iki ülke arasındaki potansiyelin altında kaldığını bildirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye- Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacminin bavul ve sınır ticareti dahil olmak üzere 4 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, ancak bu rakamın iki ülke arasındaki potansiyelin altında kaldığını bildirdi. Gül, "Dış ticaret hacmimizi 2017 yılında 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var" dedi.
İş adamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1. Avrupa Oyunları'nın açılış törenlerine katılmak üzere gerçekleştireceği Bakü ziyaretinden umutlu.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Cengiz Gül, son dönemdeki petrol fiyatlarının düşüşü ve ülkede yaşanan devalüasyon nedeniyle Azerbaycan'ın sıkıntılı günler yaşadığını söyledi. Buna rağmen Türkiye ile ilişkilerin çok iyi düzeyde seyrettiğini vurgulayan Gül, Azerbaycan'ın bu sıkıntılı günleri aşmak için gerekli tedbirleri aldığını ifade etti.
Türk firmalarının, bu ülkede daha çok ticari faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Gül, "Firmalarımız Azerbaycan'da yıllar boyunca daha çok ticaret ve sanayi üzerine yatırım yapmış. Öte yandan, firmalarımızın ülkede yoğun müteahhitlik faaliyetleri de bulunuyor. Ülkede özellikle son dönemdeki satın alma gücünde yaşanan azalma, firmalarımızı etkiledi ama bu durumun geçici olduğunu düşünüyoruz, işler devam ediyor" diye konuştu.
"Yapılacak görüşmelerden umutluyuz"
İki ülke arasındaki ticarete de değinen Gül, bavul ve sınır ticareti dahil olmak üzere, Türkiye ile Azerbaycan arasında 4 milyar dolarlık bir hacmin bulunduğunu söyledi. Gül, "Bu rakamın, iki ülke arasındaki potansiyelin altında olduğunu düşünüyoruz. Dış ticaret hacmimizi 2017 yılında 10 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Son dönemde yaşanan sıkıntılar olmasaydı, bu rakama şimdiden çok daha yaklaşmış olabilirdik" dedi.
Azerbaycan'ın Türk yatırımcısına açık olduğunu belirten Gül, ülkenin özellikle tarım alanında ciddi beklentisinin olduğunu bildirdi. Türkiye ile Azerbaycan'ın özellikle enerji ve ulaştırma alanında ortak yürüttüğü büyük projeler olduğuna işaret eden Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde bu konuların da gündeme gelebileceğini ve yapılacak görüşmelerden umutlu olduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye-Azerbaycan ilişkileri
Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre, tarihi geçit ve ticaret yolları üzerinde bulunan Azerbaycan, 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşadığı büyük sorunları aştı ve hızlı bir büyüme sürecine girdi.
Petrole önemli yatırımlar yapan Azerbaycan, önümüzdeki 15 yıl için 50 milyar dolar petrol geliri bekliyor.
Geçen yıl 21,7 milyar dolarlık ihracat, 9,2 milyar dolarlık ithalat yapan Azerbaycan, bu dönemde toplam 30,9 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı ve 12,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Söz konusu yılda 128 ülke ile ticaret gerçekleştiren Azerbaycan'ın ihracatının çok büyük bir bölümü petrol ve petrol ürünlerinden, ithalatı ise enerji sektörü için ihtiyaç duyulan makine ve ekipmanlardan kaynaklandı.
Azerbaycan'ın ithalatında önemli bir yer tutan Türkiye, bu ülkeye en fazla mobilya, aksam ve parçaları ihraç ederken, ithal ettiği ürünlerin başında işlenmemiş alüminyum geliyor.
Öte yandan, Türk firmaları, Azerbaycan'da yoğun bir müteahhitlik faaliyeti yürütüyor. Söz konusu firmalar, Azerbaycan'da başkanlık sarayları, Milli Meclisin restorasyonu ve ek binasının tamamlanması, havaalanı inşası, yol, su, elektrik, enerji nakil hatları gibi sahalarda önemli projeler gerçekleştiriyor.