Anayasa Mahkemesi Özel Muayenehane Kararını Açıkladı
Anayasa Mahkemesi özel muayenehane açtıkları için doktorların üniversitelerinden aldıkları ödeneklerin kesileceği yönündeki kanun hükmünü iptal etti.
Özel muayenehanesi olan ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların, üniversitlerden aldıkları ödeneklerin kesilmesi yönündeki kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Böylece üniversite hastanelerinde çalışan doktorların özel muayenehane açmalırının önündeki engel kalkmış oldu.
DOKTORLAR DAVA AÇTI
Ankara'da bazı doktorlar, özel hastanede de çalıştıkları veya özel muayenehane açtıkları gerekçesiyle kendilerine üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılmamasına ilişkin, işlemlerin iptali için dava açtı.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURULDU
Ankara 4. İdare Mahkemesi ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi, baktıkları davalarda, uygulama konusu kamuoyunda, "Tam gün yasası" olarak bilinen 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na 19 Kasım 2014 tarihli 6569 Sayılı Kanun ile eklenen geçici 70. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle, ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
İPTAL EDİLDİ
Yüksek Mahkeme, açılan 5 ayrı davayı birleştirerek, karar verdi. Heyet, Kanun'un iptali istenen geçici 70. maddesinin birinci fıkrasını iptal etti.
İptal edilen hüküm şöyle: "Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez."