Ayışığı Cunda'da Yeniden Doğdu
Ayvalık Cunda Adası'ndaki 'bekar kızlar manastırı' olarak bilinen Ayışığı Manastırı, Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer tarafından restore ettirilerek, müze ev olarak yeniden hayata döndürüldü.
Önce mübadeleyle Ayvalık'a gelen bir ailenin oğlu olan Halis Komili ile tanıdık Cunda Adası'nı. Eşi Alev Komili'nin yoğun teşvikiyle Cunda'da bir manastırı alarak restore eden ve konuklarını ağırlamaya başlayan Komili, hemen ardından yakın arkadaşları Ayvalık doğumlu Ümit Boyner'le Cem Boyner'i de Cundalı yaptı.
Radikal'in haberine göre 1990'larda ise TÜSİAD'ın gençlerini oluşturan Komili ve Boyner'in ardından, yakın arkadaşları Güler Sabancı da Ayvalık'ı tercih etti. Sonra gerisi geldi. Rahmi Koç, Muhtar Kent, Ali Koç adalılar kervanına katıldı. 2009'da ise Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile eşi Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Komili ve Boynerler sayesinde Cunda'yı keşfetti. Böylece birbiri ardına restore edilmeye başlanan manastırlara, kiliselere önceki gün bir yenisi eklendi. Ayvalık'ın sembol güzelliklerinden Ayışığı Manastırı.
Üç yıldır süren manastır restorasyonunun bitmesi ve bu süreci anlatan İpek Akpınar tarafından yazılan kitabın tanıtımı için Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer, Cunda'da yakın dostlarına bir davet verdi. Ünlü Taş Kahve'de başlayan, daha sonra tekneyle ulaştığımız manastırda biten davette ev sahipleri Cundalı olma serüvenlerini anlattı.
Koray İnşaat'ın üstlendiği restorasyon sürecini anlatırken heyecanını gizleyemeyen Suzan Sabancı Dinçer, mimar Ersen Gürsel'in çok titiz bir proje uyguladığını ve restorasyonun elde olan tüm belgeler kullanılarak aslına uygun yapıldığını söylüyor. Manastır Katrinli ailesinden satın alınmış. Uzun yıllar burayı restore edemeyen aile Cem Uzan gibi bazı işadamlarından gelen teklifleri kabul etmemiş. Sonunda 10 milyon TL'ye Sabancı ailesine evet, denmiş.
Suzan Sabancı Dinçer, manastırın bir müze ev olacağını anlatıyor: "Burayı rahmetli amcam Sakıp Sabancı'nın Emirgân'daki Atlı Köşk'ü gibi planladık. Amcam, Atlı Köşk'ü müze ev gibi kullanırdı. Sonra da kendi adını taşıyan müzeye dönüştürdü. Yabancı konukları ağırlayarak, sanat-kültür etkinlikleri düzenleyerek, bölgenin ve ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacağız. Manastırı canlandırmamız mübadeleden 90 yıl sonra Ayışığı karşı sahilde yaşayanlara bir barış sembolü olacak."
Haluk ve Suzan Sabancı Dinçer çifti manastırla birlikte çevredeki 2 bin 700 zeytin ağacının da kurtulduğunu söylerken "Hepsi yeniden ürün verebilecek noktaya geldi. Cunda'ya, çevreyi canlandırmaya geldik" diyor.
Citibank önce bize soracak
Suzan Sabancı Dinçer'i yakalamışken Citigroup'un hisse satma kararını da sorduk. Bunun sürpriz olmadığını söylerken, şu bilgileri verdi: "Yüzde 20 olan hisselerini yüzde 10'un altına çekecekler. Henüz niyet açıklamadı. 'Biz şu fiyata satmak üzere müşteri bulduk. Aynı fiyata almak ister misiniz?' diye bize sormak durumundalar. Ortaklıktan memnunuz."
'Akademik Köy' hayali kuruyor
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Cunda'ya arkadaşları Halis-Alev Komili, Ümit-Cem Boyner çiftine komşu geldiğini söylüyor. Yıllar içinde yeni yerler almak için araştırma yaptığını ve Pateriça Köyü'ndeki taş evleri yaptırmaya çalıştığını anlatıyor. Sabancı'nın hayali ise gerçekten övgüye değer: "Burada Sabancı Üniversitesi'ne bağlı bir akademik köy kurmak istiyorum. Yurtdışında görmüştüm. Her alandan profesör köye gelip tartışmalar yapıyordu. Böyle bir yer hayal ediyorum."
Koç da bir kiliseyi restore ettiriyor
Manastırın açılışına katılan davetliler arasında bulunan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ise Ayvalık'a 30 yılı aşkın bir süredir yolunun sıklıkla düştüğünü anlatıyor ve halen bir kiliseyi onarmaya devam ettiğini söyleyerek, ekliyor: " Burada iki göz bir evim var. Orada kalırım. Grubumuzun marinası var. 30 yıl boyunca Ayışığı Manastırı'nın harabeye dönüşünü bizzat gördüm. Bir ara ben de burayı almayı düşündüm, sonra vazgeçtim. Şimdi kurtuldu."