Haberler
Ateşkes sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama: Ellerimiz tetikte kalacak

Tarihi antlaşma sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama

İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Atların karasaban mesaisi başladı! Aydınlı çiftçiler binlerce yıllık yöntemle toprağı böyle işliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip illerinden olan Aydın'da zeytinlikler asırlık geleneklerle işleniyor. Çiftçiler, engebeli ve dağlık arazide traktör kullanılamadığı için atlarla karasaban koşuyor. Karasaban ile çift sürerek geçimini sağlayanlar günlük 600 TL kazanıyor.

Her türlü ekonomik imkanlara sahip olmalarına rağmen atlardan başka hiçbir teknolojik ürünün işleyemediği Aydın dağlarında çiftçilerin zorlu mesaisi başladı. Aydın'ın yamaç ve engebeli dağlık alanlarında bulunan zeytin ve incir bahçelerinde çiftçiler tarlalarını karasaban ile sürüyor.

ENGEBELİ ARAZİDE TRAKTÖR İŞ YAPAMIYOR

Teknolojiyle birlikte tarımda makineleşmenin arttığı ve yaklaşık 50 bin traktör sayısı ile dikkat çeken illerin başında olan Aydın'da engebeli ve dağlık arazilerde atlara koşulan karasaban toprağı işlemeye devam ediyor. Köşk ilçesinde dağlık alanlardaki arazilerini karasaban ile işleyen çiftçiler, traktörün iş yapamadığı yerde eski yöntemlerle toprağın verimini arttırmaya çalışıyor.

KARASABANDAN GÜNDE 600 TL KAZANIYORLAR

Traktörün giremediği dağlık arazilerde atlara koştuğu karasaban ile çift sürerek geçimini sağlayan Ömer Elbey, yıllardır atları ile çift sürerek ekmeğini kazandığını söyledi. Ekonomik imkansızlıklardan değil arazinin engebeli yapısından dolayı Aydın'ın incir ve zeytin üretimi yapılan dağlarını atlarla sürerek işlediklerini belirten Elbey, "Atlar artık benim birer parçam oldu. Ekmeğimi atlarla kazanıyorum. Bahar mevsiminde çift sürerek zeytin sezonunda da taşımacılık yaparak atlarla para kazanıyorum" dedi.

Ramazan ayında oruçlu olmalarına rağmen toprağın tavının kaçmaması için çift sürmek zorunda olduklarını belirten Ömer Elbey, hayatından ve işinden memnun olduğunu söyledi.

Atların karasaban mesaisi başladı! Aydınlı çiftçiler binlerce yıllık yöntemle toprağı böyle işliyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title