Haberler

Ayakkabıcılığı Öğrenen Suriyelilere İş ve Kredi İmkanı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de ayakkabı tasarımı eğitimi alan Suriyeli sığınmacılar istihdam olanağı bulacak ve açacakları iş yeri için KOSGEB'den desteklerinden faydalanabilecek.

YUSUF ŞAHBAZ - İzmir'de ayakkabı tasarımı eğitimi alan Suriyeli sığınmacılar istihdam olanağı bulacak ve açacakları iş yeri için KOSGEB'den desteklerinden faydalanabilecek.

İzmir Ayakkabıcılar Odası ile Mülteci Destek Derneği (MUDEM) iş birliğinde Suriyeli sığınmacılara yönelik İzmir Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi'nde ayakkabı tasarımı kursu açıldı. Geçtiğimiz ay başlayan eğitim yaklaşık 90 gün sürecek.

Aralarında kadınların da bulunduğu 18-60 yaş arasındaki 24 sığınmacı, haftanın 5 günü usta öğreticilerden ayakkabı tasarımı ve sayacılık hakkında teorik ve pratik eğitim alıyor.

Eğitimi tamamlayan kursiyerlerin yarısı İŞKUR ve İzmir Ayakkabıcılar Odası iş birliğinde yapılacak çalışmalarla istihdam edilecek. Suriyeli sığınmacılar iş yeri açmak istediklerinde ise KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek.

"Kendi vatandaşlarımızdan ayırmıyoruz"

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlara rutin olarak verdikleri eğitimi bu kez sığınmacılar için hazırladıklarını söyledi.

Suriyeli misafirlerin savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını anlatan Ata, şöyle konuştu:

"Halihazırda ayakkabıcılık sektöründe çalışan Suriyeli kardeşlerimiz var. Buradaki arkadaşlar ise bunun eğitimini alıp sahaya çıkacak. Yaklaşık 6 yıl önce kapılarımızı açtığımız bu kardeşlerimizi kendi vatandaşlarımızdan ayırmıyoruz. Katılımcıların en az yarısı iş imkanına kavuşacak. Talep gelmesi halinde kursa devam etmeyi düşünüyoruz."

İzmir Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Güven ise sığınmacılara ayakkabıcılık eğitimi vermek için kolları sıvadıklarını dile getirdi.

Eğitim programını, alanında uzman hocalar ve mesleki deneyim olan kişiler tarafından verildiğini aktaran Güven, "3 ay sürecek bu eğitim sonrası kursiyelerimizden yarısı istihdam edilecek. Ayrıca bu program sonrası verilen sertifikalarla kendi iş yerlerini açmak isteyenler KOSGEB'den de destek alabilecekler." diye konuştu.

Suriyeli Rim Hajnid ise Suriye'nin Deyrizor kentinden 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Kurs sayesinde meslek sahibi olacağını vurgulayan Hajnid, "İleride kendi ayakkabı tasarımlarını insanların ayağında görmek istiyorum." diye konuştu.

Muhammed Beşar Mustafa da Suriye'de elektronik alanında eğitim aldığını kaydetti.

Birçok devletin kendilerine yüz çevirdiği dönemde Türkiye'nin kapıları sonuna kadar açtığını anlatan Mustafa, "Bu kursun açılması bizler için çok iyi oldu. İş sahibi olup para kazanacağız. Burada beklentilerimiz fazlasıyla karşılanıyor. İnşallah ayakkabı üzerine bir iş yeri açmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ayakkabıcılığı Öğrenen Suriyelilere İş ve Kredi İmkanı
Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close