Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, “Türkiye’deki bor madeni ile ilgili yapılan 900 patent başvurusundan bir tanesi bile Türk firmasına ait değil. Patent konusunda elimizi çabuk tutmazsak geleceğimiz ipotek altına alınmış olacak” dedi.

Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, " Türkiye'deki bor madeni ile ilgili yapılan 900 patent başvurusundan bir tanesi bile Türk firmasına ait değil. Patent konusunda elimizi çabuk tutmazsak geleceğimiz ipotek altına alınmış olacak" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Uluslararası Patent Birliği (UPB) tarafından tertiplenen panele BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, UPB Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez, Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, Hibe Destek Uzmanı Nursel Üstündağ ve çok sayıda firma sahibi katıldı. Türkiye'deki patent başvuru sayısının azlığından şikayet eden Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, bunun sebebinin ise, yapılmış olan buluşların farkında olunmadığından kaynaklandığını söyledi. Türkiye'deki faaliyeti olmamasına rağmen bor madeni ile ilgili yapılan 900 patent başvurusundan bir tanesi bile Türk firmaya ait olmadığını belirten Kaya, elimizi çabuk tutmazsak geleceğimizin yabancılar tarafından ipotek altına alınacağını açıkladı. Kaya, "Yaptığımızın buluş olduğunun farkında değiliz. Temel sorun budur. Yaptığımız bir işin basit olduğunu düşünüyoruz. Ama şunu unutmamak gerekir, basitlik en kompleks çözümdür. Aslında basitlik zekanın göstergesidir. Ama bizde basit diye bir kenara atılır. Yani patent almak için bir şeyi sıfırdan keşfetmemize gerek yok. En basitinden 3 dakikalık bir üretimi 2,5 dakikada üretmeyi başlamışınızdır. Bu patentlik bir konu olabilir" dedi.

"KURALLARAYA UYAN DEĞİL KURAL KOYAN OLMALIYIZ"

Patentin önemine işaret eden Kaya, "Patent aldığımızda kurallara uyandan ziyade kuralları koyan oluyoruz. Çünkü bir patent sahibi isem rekabetçi bir gücüm ortaya çıkıyor. Amerika 1930'lu yıllarda 50 bin patent başvurusunda bulunuyordu. Bizde ise bu sayı 2023 hedefleri arasında. Bu da ulaşılması kolay bir rakam değil. Dünya'da 2 milyon patent başvurusunda bulunuluyor. Bizim oranımız bu sayı içerisinde binde 2 civarındadır. Bu da şu anlama geliyor ki, giderek geleceğim parselleniyor. Başkaları tarafından bazı şeyler koruma altına alıyor. Örnek verecek olursak, yaptığımız bir araştırmaya göre, Türkiye'deki bor madenin işlenmesine yönelik 900 adet patent başvurusu var. Ama bunların bir tanesi bile Türkiye'nin değil. Bu da şu anlama geliyor. Türkiye çıkardığı madeni 1 dolara satacak. Ama işlenmiş olarak 10 bin dolara geri alacak. Şimdiden geleceğimiz ipotek atına alınmış daha fazla geç kalmamak gerekiyor" dedi.

"PATENT SIRALAMASINDADA 17. SIRAYA YÜKSELMELİYİZ"

Ekonomik büyüklükte Türkiye'nin 17. sırada olmasına rağmen, patent başvurusunda ise 38. sırada olduğuna dikkat çeken Kaya, "Patentte de 17. sırada olduğumuz zaman biz Türkiye olarak bir yerlerdeyiz diyebiliriz. Kendi ülkemizde yılda 4 bin tane başvuruda bulunuyoruz. Ama yabancıların Türkiye'den 6 bin tane başvurusu bulunuyor. Bunun bir an önce artması gerekiyor" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title