Avrupa Erken Aşama Yatırımları Finansmanını Destekleme İş Birliği Protokolü
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "Halka arz açısından melek yatırımcılar çok önemli bir rol oynuyor.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, halka arz açısından melek yatırımcıların çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Melek yatırımcılar olmazsa sadece yerleşik büyük firmalar halka açılabilir. Melek yatırımcılar, özellikle KOBİ'ler için önemli bir fırsat sunuyor " dedi.
Borsa İstanbul, Avrupa Erken Aşama Yatırımcıları ve Melek Yatırımcılar Ticaret Örgütü (EBAN) ve Melek Yatırımcılar Derneği-Türkiye (TBAA) arasında Avrupa Erken Aşama Yatırımları Finansmanını Destekleme İş Birliği Protokolü imzalandı.
Protokol ile taraflar Türkiye ve Balkanlar'daki girişimcilik ekosisteminin gelişmesi, bu yolla girişimci ve bunlara yatırım yapan melek yatırımcı sayısının artırılması, ekosistemin büyütülmesi ve bu doğrultuda istihdam ve inovasyon sağlamaya yönelik olarak karşılıklı iş birliği yapılmasını sağlayarak çalışmaları destekleyecek.
Protokole Turhan, EBAN Başkanı Paulo Andrez ve TBAA Başkanı Baybars Altuntaş imza attı.
İmza töreni öncesinde yapılması planlanan gong töreni Soma'daki maden faciası nedeniyle iptal edildi.
Borsa İstanbul Konferans Salonu'nda düzenlenen "Girişimciler İçin Erken Aşama Yatırımı Finansman Teknikleri" konulu panel öncesinde, kazada ölen maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu.
Panelde konuşan İbrahim Turhan, Soma maden ocağında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi.
Turhan, imzalanan protokolün gelecek için büyük bir umut verdiğini vurgulayarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni, inovatif yatırımlarının toplumsal olarak çok büyük önem taşıdığını söyledi.
Dünyada küçük ve orta ölçekli işletmelerin toplam iş dünyası içindeki oranının yüzde 95 olduğunu dile getiren Turhan, bu işletmelerin toplam istihdamın da yüzde 60'ını oluşturduğunu kaydetti.
Turhan, erken aşama yatırımların çoğunun inovatif, yenilikçi ve verimliliği artıran dolayısıyla yüksek katma değer kazandıran yatırımlar olduğuna işaret ederek, "İşte bu sebeple gerek istihdam üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri gerek üretime yapmış oldukları yüksek katma değer katkıları açısından bu yatırımların canlı tutulduğu, desteklendiği elverişli bir yatırım ortamı oluşturulması da son derece önemli" diye konuştu.
İbrahim Turhan, 2020 yılına kadar olan gelişmeleri ele alan bir araştırmada, yatırımcıların ellerinde tutacakları özkaynak miktarı ile şirketlerin ihtiyaç duydukları yatırımları gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları özkaynak miktarı arasında 12 trilyon dolar fark oluşacağına yer verildiğini belirtti. Gelecek 5-6 yıllık dönemde bu sorunun mutlaka ele alınıp çözülmesi gerektiğini anlatan Turhan, şöyle konuştu:
"Bu tip yatırımcılara sağlanacak destek sadece küresel ölçekte iktisadi faaliyetle etkileri sınırlı olan bir konu değil. Dünyanın karşı karşıya olduğu ciddi sorunlar var. Bunları en genel ifadesiyle sürdürülebilirlik olarak adlandırıyoruz. Bütün bu küresel sorunlara çözüm üretme konusundaki en önemli katkı bu tip şirketlere sağlanacak. Dolayısıyla sadece ekonomik büyüme açısından değil sürdürülebilirlik açısından da bu ekosistemi bizim ayakta tutmamız, desteklememiz büyük önem taşıyor."
İmzalanan protokolle önemli bir adım atıldığını vurgulayan Turhan, asıl kutlamayı ekim ayında yapacaklarını ve University of California Berkeley ile birlikte İstanbul'da Girişimcilik Konferansı ve Zirvesini gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Halka arz açısından melek yatırımcıların çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Melek yatırımcılar olmazsa sadece yerleşik büyük firmalar halka açılabilir. Melek yatırımcılar, özellikle KOBİ'ler için önemli birer fırsat sunuyor. Böylelikle KOBİ'ler, strateji geliştirerek büyüme odaklı halka açılıyor. Bildiğiniz üzere Borsa İstanbul olarak NASDAQ OMX'Le stratejik bir iş birliği içindeyiz. İnanıyoruz ki bölgemizin barış veya istikrar gibi ihtiyaçları var. Bu sebeple de refah seviyesini artırmak istiyoruz. Bu da verimli ve iyi işleyen sermaye piyasaları ile mümkün. Eğer ölçek olarak yeterli seviyenin altında kalırsanız bugünkü rekabet ortamında ayakta kalmanızı zorlaşır. Dolayısıyla bu süreci en iyi şekilde almanın yolu bir ekosistem oluşturarak her ağı birbirine bağlamak ve yatırımları güvence altına almaktan geçiyor. "
Turhan, özellikle Balkanlar olmak üzere bölgelerine yatırımlar yaptıklarını, yerel borsalarla görüştüklerini belirterek, "Bölgemizdeki borsaları güçlendirip birbirleriyle bağladıkça melek yatırımcılar için bu coğrafyada çok cazip fırsatlar ortaya çıkacaktır. Burada uygun altyapı mekanizmalarına ve yenilikçi projelere ihtiyaç duyuluyor. Kurumsallaşma da öne çıkıyor. Kurumsallaşma olmadan problemi bir-iki kez çözersiniz ancak uzun vadede sürdürülebilir bir yapı oluşturamazsınız. Melek yatırımcıların borsada faaliyet göstermesi ve KOBİ'lerin borsada bulunmalarına olanak sağlayacak yolda ilk adımı atmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.
"İş Protokolü anlaşması melek yatırımcılık sektöründe bir milat"
Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan da melek yatırımcılara büyük önem verdiklerini vurgulayarak, müsteşarlık olarak bu konuda ciddi adımlar attıklarını söyledi.
EBAN Başkanı Paulo Andrez ise melek yatırımcıların çok azının halka açıldığını ifade ederek, "Birçoğunda hisse devri söz konusu. Borsada çıkışların yaşanmaması adına halka arz bizler için çok önemli. Borsaların tamamı, girişimcilere kapılarını açıyor. Borsa İstanbul çok iyi yapılandırılmış. Özellikle NASDAQ OMX'le olan iş birliği bizler için bir avantaj. NASDAQ OMX'in sahip olduğu eğitim vakfı da deneyimlerin ve fırsatların aktarılması için önemli bir rol oynuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Andrez, bu rolün değerlendirilmesi için hem yenilikçi bir fikir olması hem de finansmanının sağlanabilmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Yeni bir fikir için de beş önemli adım var. Bir ürün olacak, o ürünün piyasası bulunacak, doğru bir ekiple çalışacak ve ticaret için müşteri bulunacak ki hizmet verilebilsin. Bu sürecin işleyebilmesi adına en önemli adım finansman. Melek yatırımcılar açısından ödül tarzında fonlama sistemi uygun görünüyor. Bir girişimci bir ürün gerçekleştirip finansman arayışına girdiğinde başlangıç finansmanı riskini ödül tarzındaki fonlama sistemiyle bertaraf edebilir."
TBAA Başkanı Baybars Altuntaş da melek yatırımcıların hacminin Amerika'da 20 milyar dolar, Avrupa'da ise 5 milyar avro olduğunu belirterek, büyüyen şirketlerin daha sonra halka açılma dönemini gerçekleştirdiğini kaydetti.
Altuntaş, anlaşmanın dünyada melek yatırımcılık sektöründe bir milat olduğunu ve önemli bir rol modeli olacağını söyledi. - İstanbul