Haberler

Avro Grubu, Yunanistan İçin Toplandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Yunanistan'ın farklı borçları, bu borçların farklı ödeme tarihleri var. Yunanistan'ın borçlarının ortalama vadesi yaklaşık 32 yıl. Borç sürdürülebilirliği konusunda özel önlemler, kurtarma programı sonunda değerlendirilecek.

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, " Yunanistan'ın farklı borçları, bu borçların farklı ödeme tarihleri var. Yunanistan'ın borçlarının ortalama vadesi yaklaşık 32 yıl. Borç sürdürülebilirliği konusunda özel önlemler, kurtarma programı sonunda değerlendirilecek." dedi.

Dijsselbloem, Brüksel'de yapılan ve ilk kez Yunanistan için borç yeniden yapılandırılmasının ele alındığı olağanüstü Avro Grubu toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Parlamentosu'nun dün onayladığı emeklilik ve gelir vergisi reformundan ötürü memnuniyet duyduklarını vurgulayan Dijsselbloem, yapılan anlaşma doğrultusunda toplantıda borç sürdürülebilirliği konusunu görüştüklerini belirtti.

Dijsselbloem, Yunanistan'ın borç yapılandırması hakkında gereklilik, zamanlama, dizayn ve koşulların ele alındığını, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması hakkında kararın daha sonra verileceğini söyledi.

Toplantıda, Yunanistan ile kısa, orta ve uzun vadede yapılacakların değerlendirildiğini kaydeden Dijsselbloem, Yunanistan'ın mali hedefleri tutturması durumunda, ilave borç gerekirse bu durumun kurtarma programından sonra karara bağlanacağını ifade etti.

Dijsselbloem, Avro Grubu'nun 24 Mayıs'ta tekrar toplanacağına işaret ederek, "Yunanistan'ın farklı borçları, bu borçların farklı ödeme tarihleri var. Yunanistan'ın borçlarının ortalama vadesi yaklaşık 32 yıl. Borç sürdürülebilirliği konusunda özel önlemler kurtarma programı sonunda değerlendirilecek." diye konuştu.

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici de Yunanistan'ın dün emeklilik ve vergi ile ilgili aldığı kararların olumlu karşılandığını, Yunanistan'ın gerçekleştirdiği reformların ülkenin büyümesini ve yatırım cazibesini artıracağını söyledi.

Moscovici, bu yılın ikinci yarısında Yunanistan'da ekonomik büyümenin başlamasını beklediklerine dikkati çekerek, "Yunanistan'da borç sürdürülebilirliğini sağlamak yapılan anlaşmanın önemli bir parçası. Yunanistan'ın alacağı ilave tedbirler yatırımcılara güven verecek." dedi.

Öte yandan, Yunanistan ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve IMF arasındaki, 86 milyar avroluk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci, anlaşmazlıklar nedeniyle aylardır devam ediyor.

Yunanistan Meclisi geçen yıl üzerinde anlaşılan 86 milyar avroluk kurtarma paketinin gelecek dilimleri için gerekli vergi ve emeklilik düzenlemelerini içeren yasa tasarısını Pazar gecesi onayladı. Toplam 300 milletvekili olan Yunanistan Meclisinde, toplam 153 "evet" oyuna karşın, muhalefet partilerinden 143 "hayır" oyu geldi. 4 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close