Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Canlı yayında tarih verildi

İstanbul'a kar yağışı için tarih verildi

Aü Fen Edebiyat Fakültesi'nin Kuruluşunun 20. Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ertuğrul Yörükoğulları, Türkiye'nin ekonomi alanında belirlediği 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Ar-Ge personeli yetiştirmesine önem vermesi gerektiğini, aksi takdir koyulan...

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları, Türkiye'nin ekonomi alanında belirlediği 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Ar-Ge personeli yetiştirmesine önem vermesi gerektiğini, aksi takdir koyulan hedeflere ulaşılmasının zor olduğunu kaydetti.

Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Opera ve Bale Salonu'nda düzenlenen 'Fen Edebiyat Fakültesi Akademik Genel Kurulu ve 20. Yıl Hizmet Plaket Töreni'nde konuşan Yörükoğlulları, Fen Edebiyat Fakültesi'nin kuruşunun 30'uncı yılının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla çakışacağını hatırlatarak, 2023 yılında fakültenin kuruluşunun daha büyük bir coşkuyla kutlanacağını söyledi.

Türkiye'nin ekonomi alanındaki 2023 hedeflerine ulaşması için gerekli şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Ertuğrul Yörükoğulları, "Biliyorsunuz Türkiye kendine 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak hedefini koydu. Bu hedef yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir ekonomi demektir. İncelediğimizde halen Türkiye'nin satın alma gücü 1 trilyon 306 milyar dolardır. O halde 3 trilyon dolarlık ekonomiye ulaşmak nasıl olacak? İstemek yetmiyor, gerekli şartların oluşturulması gerek. Veriler incelendiğinde günümüzde 3 trilyon dolar ekonomiye sahip ülkelerin kişi başına Ar-Ge personeli diğer değişle araştırmacı sayısı bizimle aynı nüfusa sahip ülkelerden örneğin Almanya'da 13,3 iken bu sayı Türkiye'de 3,4 yani Almanya'nın 3'te 1'idir. SCI yayın sayılarına bakıldığında 2012 Almanya'sı Türkiye'nin 4 katı bir yayın yapmış. Tabi patent sayısında durum daha da aleyhimize. O halde ya hedeften vazgeçmeliyiz ya da ekonominin gereklerini yerine getirmemiz gerekir" dedi.

"HEDEFE ULAŞMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN AR-GE PERSONEL SAYISININ YAKLAŞIK 10 KAT CİVARINDA ARTTIRILMASIDIR"

Yörükoğulları, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yapılması gerekenin kaliteli Ar-Ge personeli yetiştirmek olduğunu da anlatarak, şöyle devam etti:

"Yapılması gereken Ar-Ge personel sayısının yaklaşık 10 kat civarında arttırılmasıdır. Tabi sayının 10 kat arttırılması yetmez. Ar-Ge personeli özel yetiştirilmesi gereken bir personeldir. Bu da ancak lisans, yüksek lisans eğitimlerini dünya standartlarında veren üniversitelerle mümkündür. Yoksa çok sayıda Ar-Ge personeli istihdam edilmesi ve çok sayıda araştırma merkezinin, endüstrinin açılması hedef için yeterli olmaz. İşte bölümlerin akredite edilmesinin önemi burada ortaya çıkmaktadır. 'Ar-Ge personelinin ana kaynağı neresi olmalıdır?' sorusuna verilen cevap dünyanın her yerinde aynı olup temel bilim fakülteleri, yani fen fakülteleri olmaktadır. Fen fakültelerindeki eğitim dünya standartlarında veya üstünde olursa bu fakülte mezunları ekonominin ve toplumun istediği niteliği yüksek araştırmalar yapacaklardır. Yoksa yapılan araştırmalar kaynak israfından başka bir işe yaramayacaktır."

Konuşmanın ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, fakültenin açılışından bugüne kadar görev yapmış olan öğretim elemanlarına plaket takdim etti. Tören, toplu fotoğraf çekinilmesiyle sona erdi.

Törene, Rektör Aydın ve Dekan Yörükoğulları'nın yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title