Haberler

Atso Üyeleri Ur-Ge Projeleriyle Dünyaya Açılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından son 7 yılda hayata geçirilen Yapı Malzemeleri, Gıda ve Tarım Kümesi Projeleri ile birçok Antalya firmasının ihracata başlayarak, yurt dışında yeni pazarlara açılma fırsatı yakaladığını söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından son 7 yılda hayata geçirilen Yapı Malzemeleri, Gıda ve Tarım Kümesi Projeleri ile birçok Antalya firmasının ihracata başlayarak, yurt dışında yeni pazarlara açılma fırsatı yakaladığını söyledi. ATSO Gıda Kümesi'nin Ekonomi Bakanlığı tarafından "İyi Uygulama Örneği" ödülü kazandığını dile getiren Başkan Davut Çetin, önümüzdeki dönemde ahşap ürünleri, kozmetik ve diğer sektörlere yönelik UR-GE Projeleri gerçekleştireceklerini ifade ederek, ATSO üyelerine UR-GE Projeleri'ne katılmaları çağrısında bulundu.

UR-GE projeleri, Ekonomi Bakanlığı'nın 2010 yılında yayınlanan "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği" çerçevesinde desteklendiğini dile getiren Başkan Çetin, "Ticaret Odaları, İhracatçı Birlikleri gibi İşbirliği Kuruluşları tarafından yürütülüyor. Projelerin temel amacı; aynı sektörde faaliyet gösteren firmalardan oluşan bir küme kurarak -yurt dışı pazarlara düzenli ihracat yapma deneyimi olmayan veya az deneyimi olan- firmaların yurt dışına açılmalarını desteklemektir. UR-GE projelerinin işleyişi özetle şu şekilde ilerliyor: Sektörden gelen talepler doğrultusunda ATSO AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü proje ekibi tarafından bir UR-GE projesi hazırlanarak Ekonomi Bakanlığı'na başvuru yapılıyor. Bakanlığın onayını takiben 3 yıl sürecek olan proje faaliyetleri de başlamış oluyor. Bu çerçevede ilk aşamada projede yer alan firmaların mevcut durumunu, yurt dışı pazarlardaki potansiyeli, eğitim danışmanlık ihtiyaçlarını ortaya çıkaran bir 'İhtiyaç Analizi' çalışması yapılıyor. Sonrasında projedeki firmaların ihtiyaç analizinde ortaya çıkan sonuçlara göre eğitim, danışmanlık hizmetleri alınıyor. Ayrıca proje üyesi firmaların ortak kararları ile belirlenen yurt dışı pazarlara heyet ziyaretleri düzenleniyor. Proje kapsamında alım heyetleri de yapılabiliyor" dedi.

İlk UR-GE projesi 2011 yılında başlatıldı

ATSO'nun Türkiye'de UR-GE Projesi başlatan ilk Odalardan biri olduğunu ifade eden Davut Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ATSO ilk kez 2011 yılında 'Yapı Malzemeleri Kümesi Projesi'ni başlattı. Dönemin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kıvrak öncülüğünde başlatılan proje; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz ve sonrasında ise Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç öncülüğünde 2014 yılına kadar çalışmalarını sürdürdü. Proje kapsamında Cezayir, Fas ve Umman'a yurt dışı pazarlama programları düzenlendi. Ayrıca Umman'dan bir alım heyeti getirildi. Yapı Malzemeleri Kümesi projesinin tamamlanmasının ardından Gıda ve Tarım sektörlerinde kümelenme çalışmalarına başlayan ATSO, UR-GE projeleri kapsamında şu ana kadar 5 kıtada 14 farklı ülkeye heyet organizasyonları düzenledi. 2014 yılında çalışmalarına başlayan ATSO Gıda Kümesi çalışmaları Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Bahar ve Erol Erkan öncülüğünde gerçekleştirildi. Gıda Kümesi şu ana kadar Rusya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Japonya'da dünyanın sayılı gıda fuarlarına heyet ziyaretleri düzenleme fırsatı edindiler. ATSO Gıda Kümesi 2016 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından 'İyi Uygulama Örneği' ödülüne layık görüldü. Yine 2014 yılında faaliyetlerine başlayan 'ATSO Tarım Kümesi', Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç önderliğinde çalışmalarını sürdürdü. Kümenin ilk yurt dışı heyet ziyareti Tunus'ta düzenlenen 12'nci Siamap Tarım, Tarım Makinaları ve Balıkçılık Fuarı'na gerçekleştirildi. Kümenin standını ziyaret edenler arasında Tunus Başbakanı Habib Essid de vardı. Küme ayrıca Çin, Vietnam, Tayland ve Brezilya'ya heyet ziyaretleri düzenledi. Söz konusu UR-GE Projeleri ile çok sayıda Antalya firması ilk kez ihracat yapma ve yurt dışında yeni pazarlara açılma imkanı yakaladı."

"ATSO, yurt dışına açılmak isteyenlerin taleplerini bekliyor"

Oda olarak en önemli hedeflerinden birinin Antalya'da ihracat yapan firma sayısını artırarak dış ticarete ve ekonomiye katkı koymak olduğunu belirten Başkan Davut Çetin, üyelerden gelecek sektörel dışa açılma taleplerine sonuna kadar açık olduklarını söyledi. Yapı, gıda, tarım sektörlerinin yanı sıra, ahşap ürünleri, kozmetik ve diğer sektörlere de seslenen Davut Çetin, "Odamız UR-GE proje yöneticisi arkadaşlarımız 2011 yılından bu yana edindikleri proje tecrübesini bu yıl TOBB'da düzenlenen bir eğitimde Türkiye'deki diğer Odalar ile paylaşmışlardır. Bu anlamda Odamızda son derece güçlü bir kurumsal yapı bulunmaktadır. Yurt dışına açılmak isteyen üyelerimizin Odamızın sunduğu bu fırsattan yararlanmalarını diliyorum" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close