Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkan ve Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, 2020 yılında Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının 70 milyar metreküp seviyesine ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, "Bu, ilave kaynaklara"...

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkan ve Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, 2020 yılında Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının 70 milyar metreküp seviyesine ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, "Bu, ilave kaynaklara ihtiyaç olacağı, farklı güzergah ve kaynaklardan doğalgaz temini anlamına geliyor" dedi.

Konuk, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin "Şah Deniz ve Güney Gaz Koridoru'nu Gerçekleştirmek" başlıklı panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya petrol ve doğalgaz rezervinin önemli kısmına sahip bir coğrafyada yer alan, gelişmekte olan serbest pazarda rekabetçi özel sektör yatırım ve üretimini artırmayı hedefleyen ve sadece kendi ülkesinde değil dünyada da çeşitli alanlarda rekabet için vizyon geliştiren bir ülke olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan bir ülkede en önemli hususun enerji tüketimindeki artış olduğuna işaret eden Konuk, 2001 yılından itibaren dönem dönem kendisini de etkileyen ekonomik krizlere rağmen Türkiye'nin gerek elektrik sektöründe gerekse diğer fosil yakıtlarda gelişme hızı en yüksek olan ülkelerin başında geldiğini ifade etti.

Konuk, bu çerçevede Türkiye'nin bir taraftan kendi artan ihtiyacını karşılamak ve kaynak çeşitlenmesiyle enerjisini temin etmek diğer taraftan da batının artan ihtiyacını karşılamak için güvenilir, istikrarlı bir güzergah olmak için çalıştığını kaydetti.

-2020 yılında Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı 70 milyar metreküp olacak-

Türkiye'nin son 2 yıllık dönemde doğalgaz tüketiminin yüzde 20-25 oranında artış gösterdiğine dikkati çeken Konuk, geçen yıl 43 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşen doğalgaz tüketiminin bu yıl 48 milyar metreküpü aştığını bildirdi.

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının İran, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Cezayir ve Nijerya'dan karşılandığını aktaran Konuk, "Bunların toplam hacmi yaklaşık 51 milyar metreküp. Bu yıl 48 milyar metreküpü aşıyoruz. Önümüzdeki yıl 50 milyar metreküp seviyesinde olacak. Daha sonraki dönemlerde bu tüketim artacak. 2020 yılında Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının 70 milyar metreküp seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, ilave kaynaklara ihtiyaç olacağı, farklı güzergah ve kaynaklardan doğalgaz temini anlamına geliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacının bir kısmını Faz-2 projesinden temin etmek amacıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile BOTAŞ arasında 25 Ekim 2011 tarihinde 6 milyar metreküplük ilave doğalgaz alım satım anlaşması imzalandığını hatırlatan Konuk, şöyle devam etti:

"Diğer taraftan, ilk aşamada 16 milyar metreküplük bir üretim öngörülen Faz-2 Projesi kapsamında, kalan 10 milyar metreküp gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasıyla alakalı anlaşma imzalandı. Bu anlaşmada BOTAŞ sisteminde yapılacak ilave yatırımlarla gazın taşınması öngörülüyordu. Fakat daha sonra transit rejimine göre çalışacak farklı bir boru hattı sistemi konusunda 24 Aralık 2011'de hükümetler arası bakanlar düzeyinde bir mutabakat zaptı imzalandı. Bunun akabinde sürdürülen çalışmalar sonucunda müstakil bir boru hattı inşasıyla alakalı olarak 26 Haziran 2012 tarihinde ev sahibi ülke anlaşması ve hükümetler arası anlaşma imzalandı."

Konuk, projede Türkiye'nin kamu şirketleri BOTAŞ ve TPAO'nun yüzde 20'lik ortaklık payıyla yer aldığını belirtti.

-Projelerin hayata geçmesi üretici ile tüketici arasındaki mutabakata bağlı-

Türkiye'nin uluslararası transit projelere Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile başlamadığına dikkati çeken Konuk, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı önemli bir başlangıçtı. 2006 yılında devreye alındı ve şu anda sorunsuz ve verimli bir şekilde devam ediyor. Aynı şekilde, Türkiye'nin Avrupa'ya açılımının ilk adımı olarak Azerbaycan'la 2001 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında bir arabağlantı anlaşması yaptık. Buna paralel olarak Nabucco projesini başlattık" diye konuştu.

Şu anda TANAP'ın Nabucco'nun Türkiye kısmındaki önceliği almış olmakla birlikte, bu tür projelerin transit boru hatları için kaynak satıcı ile tüketici arasında uygun koşullar olduğunda faaliyete her yönüyle geçebilecek projeler olduğunu vurgulayan Konuk, "Bu projelerin zaman ve ölçek olarak bir önceliği var ama yapılan çalışmalar hiçbir zaman rafa kaldırılacak projeler değil. Sadece Türkiye değil Avrupa'ya da baktığımızda 2035 yılında Avrupa'nın doğalgaz tüketimi 700 milyar metreküpü aşacak. Bu, ilave yaklaşık 200 milyarın üzerinde bir doğalgaz ihtiyacı demektir. Dolayısıyla üretim noktasında ve tüketici arasında varılacak mutabakat ve aynı zamanda istikrarlı ve ekonomik olarak da uygun bir güzergah bulunduğunda bu projeler realize olacaktır" şeklinde konuştu.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title