Atık Lale Yaprakları, Ekonomiye Kazandırılıyor
Edremit ilçesinde bir firmada, kopartılan taç yapraklarının renk pigmentleri, ham maddeye dönüşüyor.
Edremit ilçesinde bir firmada, lale soğanlarının güç kazanması için kopartılan taç yapraklarının renk pigmentleri, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılabilen ham maddeye dönüştürülüyor.
Firmanın yetkilisi Faruk Durukan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaz Dağları'nda lale yetiştirerek, ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Durukan, lale yapraklarından elde edilen boyar ham madde ile kozmetik sektöründe ruj, allık, pudra gibi doğal ürünler, tekstil sektöründe de ömür boyu renk kaybetmeden kullanılabilecek kumaşlar üretilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Biz lale yapraklarından renk pigmentleri elde ederek, gıda, tekstil, kozmetik sektöründe kullanılabilecek doğal boyar maddeler üretiyoruz. Laleler, Konya'dan tırlarla bölgemize geliyor ve biz projemiz sayesinde bu yaprakların renk pigmentlerini alıyoruz. Dolayısıyla atılan yapraklar, ekonomimize tekrar katılmış oluyor. Bu tip malzemeler, doğal malzeme olduğu için yurt dışından da talep oluyor. Proje, atığı tekrar ekonomimize kazandırmak. Bir ürünün ne kadarını işlerseniz, o kadarı sizindir."
Konya'da yaklaşık 500 bin ton civarında lale ham maddesi olduğunu belirten Durukan, "Türkiye'de lale veya süs bitkilerinde, soğanlı bitkilerde bir hayli yoğun yatırım var ve ham madde de çok bol. En yakın zamanda bu tesisten Konya'ya da kurup, yerinde işletmeyi hedefliyoruz. Şu anda tek tesis burası olduğu için tırlarla getirtiyoruz. Bizim işimiz, doğal bitki özleri üretmek" dedi.