Haberler

Ateş: "Plastik İnşaat Malzemeleri İhracında Dünyada 5. Sıradayız"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Birliği Başkanı Ali Uğur Ateş, plastik inşaat malzemeleri ihracında Türkiye'nin dünyada 5.sırada yer aldığını ifade ederek, "Türkiye 2012 yılında sektörde ihraç eden ülkeler arasında yüzde 4'lük payla bu"...

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Birliği Başkanı Ali Uğur Ateş, plastik inşaat malzemeleri ihracında Türkiye'nin dünyada 5. sırada yer aldığını ifade ederek, "Türkiye 2012 yılında sektörde ihraç eden ülkeler arasında yüzde 4'lük payla bu sırayı almıştır. İthalatçı ülkeler sıralamasında ise Türkiye yüzde 1'lik payla 26. sırada yer aldı" dedi.

Ateş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, son 20 yıl içinde plastik inşaat malzemelerinde, özellikle de kapı ve pencere üretimi ve tüketiminde büyük bir artış olduğunu belirterek, 2007 yılında 1,2 milyon ton ve 5 milyar dolar olan inşaat plastik mamul üretiminin 2012 yılında 1,6 milyon ton ve 6,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Toplam plastik mamul üretimi içindeki payın miktar ve değer bazında yüzde 22 düzeylerini koruduğunu aktaran Ateş, "Türkiye'de 2011'de 1,48 milyon ton ve 6,12 milyon dolar olan plastik inşaat malzemeleri üretimi 2012 yılında miktar bazında yüzde 7, değer bazında ise yüzde 3 artış gösterdi. İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde plastik uygulama alanında büyüme bekliyoruz. Türkiye'de 2007 yılında 858 bin ton ve 4,3 milyar dolar olan yurtiçi plastik inşaat mamulleri tüketimi 2012 yılında iç pazar tüketiminin miktar bazında yüzde 1 gerilerken, değer bazında aynı düzeyde kaldı. 2013 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde 3917 GTİP nolu plastikten tüpler, borular, hortumlar, conta, dirsek ve rakorlar ürün grubunda, 2012 yılı aynı dönemine kıyasla yüzde 6,7 oranında bir düşüşle 428 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Aynı dönemde, aynı ürün grubunda birliğin ihracatı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 oranında bir düşüşle, 48 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.

"PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ İHRACINDA DÜNYADA 5. SIRADAYIZ"

Türkiye'nin 2012 yılında plastik inşaat malzemeleri ihraç eden ülkeler arasında yüzde 4'lük payla dünyada 5. sırada yer aldığını vurgulayan Ateş, ithalatçı ülkeler sıralamasında ise Türkiye'nin yüzde 1'lik payla 26. sırada yer aldığını belirtti. Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Plastik tüpler, borular, hortumlar, conta, dirsek ve rakorlar ürün grubunda 2009-2012 yılları arasında dünya ithalatı yüzde 35 oranında artış kaydederken aynı dönemde bu ürün grubunda Türkiye ihracatı yüzde 45'lere varan oranda arttı. Türkiye genelinde 2012 yılında yapılan aynı ürün grubu ihracatının yaklaşık yüzde 15'i birliğimiz kanalıyla gerçekleştirdi. International Trade Center (ITC) verilerine göre; 2009-2012 yılları arasında, dünya plastik inşaat malzemeleri pazarı incelenerek, ülkeler bazında ithalat rakamları içinde Türkiye'nin ihracatı değerlendirildiğinde; Irak, Libya, Bulgaristan, Fransa, Sırbistan, Tacikistan, Cezayir, Özbekistan, Etiyopya, Polonya, İtalya ve İngiltere'de ihracat performansımızın başarılı olduğu gözlemleniyor. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, İran, Türkmenistan, Ukrayna, Suudi Arabistan, Mısır ve Kıbrıs'ta ise ihracat performansımızın yetersiz ama gelişime açık olduğu, bunun yanında Romanya, Almanya ve Bosna Hersek'te ise ihracat performansımızın 2009-2012 yılları arasında yetersiz olduğu görülüyor."

Plastik inşaat malzemeleri toplam ithalatında en büyük payın plastik tüpler, borular, hortumlar, conta, dirsek ve rakorların oluşturduğunu ifade eden Ateş, "Birliğin aynı ürün grubu ihracatında, Irak yüzde 35'lik pazar payı ile ilk sırada. Nijerya yüzde 10 ile ikinci, Rusya yüzde 7 ile 3'üncü, İran yüzde 6 ile 4'üncü, Türkmenistan ise yüzde 5 ile 5'inci sırada yer alıyor" dedi.

Ateş, Plastik Sanayicileri Derneği 2012 yılı plastik inşaat malzemeleri değerlendirme raporuna göre, Türkiye'de 697 firmanın plastik inşaat mamulleri üretmekte olup, firmaların yüzde 84'ünün dokuz ilde faaliyet gösterdiğini söyledi. İstanbul, İzmir ve Ankara'da faaliyet gösteren firmaların sayısının toplam sektör firma sayısının yüzde 63'ünü oluşturduğunu belirten Ateş, "Adana'daki firma sayısı toplam firma sayısının yüzde 3,2'sini, Kayseri yüzde 2'sini, Mersin ise yüzde 1,9'unu oluşturuyor" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Salonda sürpriz bir isim var

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

title