'Atatürk de Bizim Gibi Düşünürdü'
Meclis'teki Bütçe Görüşmeleri Sırasında Konuşan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Atatürk'ün de Kendileri Gibi 'Küreselleşme Eğilimi ve Tercihinde' Olduğunu Söyledi.
Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Atatürk’ün de kendileri gibi "küreselleşme eğilimi ve tercihinde" olduğunu söyledi.
Ekren, İMKB’deki yabancı oranının da söylendiği gibi yüzde 72 değil, yüzde 24 olduğunu savundu.
BAŞBAKAN Yardımcısı Nazım Ekren, yabancılara banka satışına değinirken, Atatürk’ün de kendileri gibi "küreselleşme eğilimi ve tercihinde" olduğunu savundu. Ekren’in, önceki gün TBMM’de bakanlığının bütçesi görüşülürken yaptığı bu açıklama tartışma yarattı.
BORSA’DAKİ YABANCI YÜZDE 24: Ekren önce, İMKB’deki yabancı oranının "yüzde 72" olduğuna ilişkin bilgiyi düzeltti. "Aslında gerçek böyle değil" diyen Ekren, "Sermaye piyasası ya da İMKB’ye kote olmuş şirketlerin senetlerinin yüzde 33’ü işlem görmekte. İşte, yüzde 72 dediğimiz pay, sadece bu yüzde 33’ün yüzde 72’si. Eğer şirketlerin tamamını düşünürseniz, İMKB’deki kayıtlı şirketlerin tamamı açısından dışa yabancılaşma oranı yüzde 24’ü de geçmeyecektir" dedi.
ATATÜRK’ÜN EĞİLİMİ: Ekren, "Bankacılık konusunda da benzer bir eğilimin olduğunu görüyoruz" diyerek, yabancıların bankacılık sektöründeki payına ilişkin tartışmalara yanıt verdi. Ekren, şunları söyledi: "Cumhuriyetimizin ilk yıllarına, Atatürk’ümüzün bulunduğu dönemlere baktığınızda, o dönemde Türkiye’nin küreselleşme eğiliminin ve tercihinin bugünden farklı olduğunu düşünmüyorsanız, oranları dikkate aldığınızda, şu anda bile bankacılık sektöründe daha iyi konumda olduğumuzu söyleyebiliriz."
YAPMA HOCA: Nazım Ekren’in bu sözleri tartışma yarattı. CHP’li Mevlüt Aslanoğlu, "Hoca yapma" diye bağırırken, MHP’li Ertuğrul Kumcuoğlu da, "Yapmayın hocam" dedi. Ekren, "Rakamları veririm" derken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da, "Hoca, bunu siz söylemeyin" dedi. Nazım Ekren, "rakamları verdiğimde, rakamları birlikte bulur değerlendiririz" derken, Kumcuoğlu, "size yakışmadı" diye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu da, "Bankacılıkta bu örnek olmadı yani" dedi. Ekren, "Bir kaynak verebilirim size" diye yanıt verirken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "bu olmadı" dedi. Aslanoğlu, "Yüce Atatürk’ün Cumhuriyeti ilk kurduğu süreçte ülkede bir kapitülasyon vardı, o gün Türkiye’de kurulu bankalar kapitülasyon tahsilatçılarıydı" derken, MHP’li Mehmet Günal da, "tamamı yabancıydı" dedi.
ÖLÜ SOYUCULAR: Aslanoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye için kullandığı "fırsatlar ülkesi" sözünü de gündeme getirerek, "Kimin için fırsat ülkesi" dedi. CHP’li Tütüncü, "Araplar için" diye bağırırken, Aslanoğlu da, "Yabancı sermaye diyorsunuz, bunlar yabancı fırsatçı, onlar için fırsatlar ülkesi" dedi. Aslanoğlu, Türkiye’ye bin dolar getirenin 4 yılda 4 bin 300 dolar götürdüğünü de savunurken, Tütüncü, "ölü soyucu onlar" dedi.
Yabancılar 5 milyar dolarlık bono sattı
YABANCI yatırımcılar Türkiye’deki tahvil ve bono portföyünü azaltırken, yerli yatırımcılar alıma geçti. Yabancı fonların Türkiye’de borsadan sonra en çok yatırımı yaptıkları tahvil bono gibi devlet iç borçlanma senetlerindeki (DİBS) portföyünde 21 Eylül’den bu yana satış eğilimi sürüyor. Yabancıların DİBS hacminde son iki aydaki net çözülme 5 milyar YTL’ye yaklaştı. 21 Eylül-23 Kasım arasındaki dönemde, yurtdışı yerleşiklere ait DİBS portföyü yüzde 11.1 oranında, 4 milyar 601.6 milyar YTL küçülerek, 36 milyar 801 milyon YTL’ye indi. Yabancı yatırımcıların 21 Eylül’de 41 milyar 403 milyon YTL olan DİBS portföyü, ay sonunda 40 milyar dolar dolayına gerileyerek kasım başına kadar bu düzeylerde seyretti. Kasım ayında ise yabancıların portföyündeki çözülme hızlandı. Yurt dışı yerleşiklere DİBS portföyü, 2 Kasım’da 40 milyar doların da altına indi, 16 Kasım itibariyle 38 milyar 476 milyona, 23 Kasım’da da 36 milyar dolayına geriledi.