Haberler

Asüd 5. Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, mayısta Çin'den özellikle süt ürünleriyle ilgili büyük bir teknik ekibin geleceğini belirterek, "İnşallah Çin piyasasını süt ürünlerimize bu yıl içinde veya yılın sonuna doğru açmış olmayı hedefliyoruz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, mayısta Çin'den özellikle süt ürünleriyle ilgili büyük bir teknik ekibin geleceğini belirterek, "İnşallah Çin piyasasını süt ürünlerimize bu yıl içinde veya yılın sonuna doğru açmış olmayı hedefliyoruz." dedi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneğinin (ASÜD) 5. Genel Kurulu, Prof. Dr. Nevzat Artık'ın divan başkanlığında gerçekleştirildi.

Daniş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de süt sektörünün son 15 yılda çok önemli mesafe katettiğini söyledi.

Sütün kalitesinde büyük gelişim, üretiminde de büyük artış olduğunu gördüklerini ifade eden Daniş, bunun da süt sanayisini geliştirdiğini bildirdi.

Daniş, 2002'de 8,5 milyon ton olan süt üretiminin bugün 20 milyon tonu aştığını dile getirdi.

AK Parti hükümetlerinin uyguladığı hayvancılık politikalarının sektöre istikrar sağladığını vurgulayan Daniş, Bakanlıkça verilen destek ve hibelerle ciddi yatırımların gerçekleştiğinin altını çizdi.

Daniş, süt kalitesinin daha yukarı getirilmesi için Bakanlık desteklerinin kalite primi noktasında verilmesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını, konunun halen sektörün ve Bakanlığın gündeminde bulunduğunu kaydetti.

Zaman zaman sorunlar yaşansa da inek sütünde stabil bir durumun söz konusu olduğunu belirten Daniş, küçükbaş hayvan sütünde aynı istikrar ve stabil durumun olmadığını anlattı.

Daniş, koyun ve keçi sütünde hijyen şartlarının çok daha artırılması gerektiğine işaret ederek, küçükbaş sütü ve ürünlerinin kalitesinin yukarı çekilmesi ve pazarda daha fazla yer alması için girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı.

Çiğ süte ilişkin düzenlemelerin toplumsal talep doğrultusunda geliştirildiğini ifade eden Daniş, bu konuda standartlar getirdiklerini Bakanlık olarak denetimleri dahada sıkılaştırdıklarını söyledi.

Daniş, süt ihracatında pazar çeşitliliği için daha fazla politikalar oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dün itibarıyla Çin büyükelçimiz ile görüştük. Mayıs ayında Çin'den büyük bir ekip geliyor, özellikle süt ürünleriyle ilgili. Onları sektörle beraber misafir edeceğiz. İnşallah Çin piyasasını süt ürünlerimize bu yıl içinde veya yılın sonuna doğru açmış olmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili ciddi çabalar gösteriyoruz. Mayısta gelecek bu teknik heyetin çalışmalarıyla beraber Çin pazarının sektörümüze açılacağı ümidini taşıyoruz."

"Kepek fiyatları buğday ve arpayı geçti"

ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı da açıkta satılan çiğ süt konusunda uyarıda bulunarak, söz konusu ürünlerin içine bazı maddeler katılarak tağşiş yapıldığını bildirdi.

Küresel ekonomide bir ülkenin yükselişinin ihracattaki başarısına bağlı olduğuna işaret eden Çallı, sektörün yoğun çabaları sayesinde dünyada birçok bölgeye süt ürünleri ihracatı yapmaya başladıklarını ve Avrupa Birliği (AB) pazarına açıldıklarını söyledi.

Çallı, AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatının diğer ülkelere ihracatı da etkilediğinin altını çizerek, bu girişimin Türk sanayicisi için önemli bir açılım olduğunu vurguladı.

Çin pazarında da çeşitli gıda ürünlerinin üretiminde ve sunumunda kullanılan süt ürünleri için büyük fırsatlar olduğunu ifade eden Çallı, bununla ilgili uzun süredir çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Çallı, Rusya ve Çin gibi yoğun süt ithalatı yapan ülkelere özel önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Bakanlığın bu konuda verecekleri ihracat destekleri başarımıza başarı, gücümüze güç katacaktır." ifadesini kullandı.

AB ve dünyada çiğ süt fiyatının yağ ve protein değerine göre belirlendiğine dikkati çeken Çallı, Türkiye'nin de bu kriterler dikkate alınarak çiğ süt regülasyonunu yapması gerektiğini söyledi.

Çallı, yemle ilgili de sıkıntılar yaşandığını aktararak, şunları kaydetti:

"Yemin ham madde fiyatında kontrolsüz artış kaliteli yem tüketimine izin vermiyor. Çiftçimiz süt üretmek ve hayvanlarını beslemek için yem fiyatlarıyla savaştığı için kaliteli yem tüketimi olmuyor. Bu da sütün kalitesine yansıyor. Belki de tarihte ilk defa kepek fiyatları buğday, arpa fiyatlarını geçti. Yemle alakalı Biyogüvenlik Kanunu'nun AB ile tam uyumlu hale getirilmesi bütün tarafları rahatlatacaktır. Bu bizim sektörümüzün kanayan yarası. Biz AB'nin kabul ettiği genleri kabul edersek yem fiyatlarının en az tonda 100 dolar düşeceğini düşünüyorum. Bu ürünlerde fiyat düşüklüğü diğer ürünlerde de takip edecektir."

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close