Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

Aşırı Sıcaklar Pamuk Üretimini Olumsuz Etkiledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova'da 40 dereceyi aşan sıcak hava nedeniyle pamuk tarlarlarında üreyen beyaz sinek ve yeşil kurt, pamuğun öz suyunu emerek kurumasına yol açıyor ve bitkiyi yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelliyor.

Çukurova'da 40 dereceyi aşan sıcak hava nedeniyle pamuk tarlarlarında üreyen beyaz sinek ve yeşil kurt, pamuğun öz suyunu emerek kurumasına yol açıyor ve bitkiyi yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelliyor.

Seyhan Ziraat Odası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, "beyaz altın" olarak bilinen pamukta, kavurucu sıcaklar nedeniyle normalden daha hızlı şekilde beyaz sinek ve yeşil kurt üredi.

Pamuğun öz suyunu emerek kurumasına neden olan beyaz sinek ile bitkiyi yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelleyen yeşil kurtlar, çiftçileri tedirgin etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Doğan, pamuk bitkisine büyük zarar veren bu canlıların, aşırı sıcaklardan dolayı daha hızlı ürediğini belirtti.

Doğan, şunları kaydetti:

"Bitkinin yetişmeye başlamasıyla birlikte, pamuğun baş düşmanı olarak bilinen beyaz sinek ve yeşil kurt zararlıları görülmeye başlandı. Beyaz sinek, pamuk bitkisinin üzerinde ürüyor ve bitkinin öz suyunu emerek kurumasına neden oluyor. Farkına varılmazsa yaprak büzülüyor, bitki tam olarak beslenemiyor ve zarar gören kozalar açılmadan dökülüyor. Yeşil kurt ise bitkinin meyvesini yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelliyor. Her iki zararlıyla da zamanında ve etkin mücadele edilmezse pamukta ciddi verim kaybı yaşanıyor. Üreticilere tavsiyem; geç kalmadan ilaçlama yapmaları. Geç kalındığı takdirde bu işin geri dönüşü yok. Bu yüzden orijinal ilaçlar kullanılmalı. Ayrıca, tavsiyeli bitki koruma ürünlerinin kullanılması çok önemli."

Kaynak: AA / Ekonomi
title