Asfaltta Geri Dönüşüm
Simge Şirketler Grubu'na bağlı E-Mak, geliştirdiği Reatech sistemini 5.Uluslararası Avrupa Asfalt ve Avrupa Bitüm Kongresi'nde tanıttı.
Simge Şirketler Grubu'na bağlı E-Mak, geliştirdiği Reatech sistemini 5. Uluslararası Avrupa Asfalt ve Avrupa Bitüm Kongresi'nde tanıttı.
E-Mak, asfaltın geri dönüşümü için geliştirdiği Reatech adını verdiği, yeni ısıtma ve geri dönüştürme sistemiyle kongrede sunum yapma hakkı kazanan 8 firmadan biri oldu. 4 yılda bir gerçekleştirilen kongrede sunumu, E-MAK Yönetim Kurulu Üyesi Selim Emre Gencer yaptı.
ESKİ ASFALT TEKRAR KULLANILIR HALE GELİYOR
E-Mak', sökülen asfaltın yeniden kullanılması için geliştirdiği Ratech adlı sistemle hurda asfalt yavaş yavaş ısıtılarak, belli işlemlerden geçiriliyor. Bu sayede eski asfaltın tümü tekrar yüksek kalitede kullanılabilir hale geliyor ve maliyetlerde ciddi bir düşüş sağlanıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM OLMAZSA, ALTINI ÇÖPE ATMIŞ GİBİ OLUYORUZ
Simge Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Selim Emre Gencer, "Neden geri dönüştürüyoruz?" sorusuyla başladığı sunumda şunları söyledi:
"Asfalt çok pahalı bir ürün. Geri dönüştürülmezse, bir şekilde 'altını çöpe atıyor' gibi oluyoruz. Geleneksel teknolojilerde sıcak dönüşüm kötü yanlara sahip. Sökülmüş asfalt kaplaması olan 'RAP'ın alev ve yüksek ısıyla geri dönüşümünde kalitesi düşüyor. Ayrıca çok fazla sıcak havaya maruz kalan RAP, daha fazla emisyona neden oluyor. Ayrıca RAP, yolculuk ettiği bütün sistemlerde atık bırakıyor, dolayısıyla tıkıyor. Halen yapılan asfalt sisteminde karıştırıcıya antiageing (aşınma önleyici) malzemeler katılıyor. Böylece homojenliği kaybediyoruz, tesislerin verimliliği düşüyor.
Yeni sistemde ısı üreticisi var. Burada bir sıkıştırmalı yapı sözkonusu. Soğuk hava içeri giriyor ve ısıtma aşamasında kontrollü şekilde belirli bir ısıya yükseliyor. Ardından 400 dereceye gelen hava, paletize üçgen hava kurutucuya giriyor. 600 dereceye kadar ısınan hava sırasıyla 400, 200 ve sonra 100 dereceye kadar düşüyor. Adeta RAP için ısı sandviçi oluşturuluyor. Böylece 3 kat daha uzun süre asfaltı ısıtmış oluyoruz. RAP, belirli bir sıcaklık ve yoğunlukla paletize üçgen geri dönüşüm kurutucusuna konuluyor. ve burada bu üçgende dolaşırken, sürat kontrollü bir akış içerisinde farklı tiplerde asfaltlar, aynı anda ısıya maruz kalıyor. Aynı zamanda primal bir karıştırıcıya konmadan titreşime maruz kalıyor. Burada ağırlık ölçme, antiageing maddesi ekleniyor. Baz akışı söz konusuyken her seferinde yüzde 100 dönüşüm sağlanıyor. Bu yeni sistemde zaten karışan malzemeyi, direk geri dönüştürme şansı var. İkinci mikseri kullaılmadığı için kayıp yapmamamış oluyorsunuz. Emisyon sonuçları, yeni metodu kullanırken istenen seviyeleri aşmıyor. Sonuç olarak da yeni sıcak geri dönüşüm sistemi, asfalt sistemlerinin performansını artırıyor. RAP direkt ısıya maruz kalmıyor dolaylı olarak sıcak havayla ısıtılıyor ve emisyon seviyeleri de düşürülmüş oluyor. RAP süreci belli başlı plakalar arasında dahil ediliyor. RAP dönüşüm sırasında sisteme yapışmamış oluyor. Sistem daha uzun ömürlü oluyor ve antiageing malzemeleri kullanmayarak tasarruf etmiş oluyoruz." - İstanbul / Şişli