Haberler

Arap İşadamlarından Türkiye Çıkarması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12-15 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Yapı-İnşaat ve İnşaat Malzemeleri ile Mobilya-Dekorasyon ve Ev Tekstili Fuarı’na Arap ülkelerinden 500 işadamının katılması beklenirken, Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TURAB) Başkanı Sabuhi Attar, Arap işadamlarının Türk meslektaşlarıyla yaklaşık 10...

12-15 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Yapı-İnşaat ve İnşaat Malzemeleri ile Mobilya-Dekorasyon ve Ev Tekstili Fuarı'na Arap ülkelerinden 500 işadamının katılması beklenirken, Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TURAB) Başkanı Sabuhi Attar, Arap işadamlarının Türk meslektaşlarıyla yaklaşık 10 bin ikili görüşme gerçekleştirebileceğini söyledi.

12-15 Aralık tarihlerinde Çeşme Sheraton Otel'de düzenlenecek olan Yapı-İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı ile eş zamanlı yapılacak Mobilya-Dekorasyon ve Ev Tekstili Fuarı öncesi Hilton Otel'de tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Ürdün Haşemi Krallığı İzmir Fahri Konsolosu Ömer Kaplan, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır ve fuarın ana sponsoru olan Atak İnşaat Genel Müdürü Ümit Tezcan katıldı.

10 bin ikili görüşme

Toplantıda konuşan dernek başkanı Attar, "Fuar boyunca Türk ve Arap işadamları arasında 10 bin civarında ikili iş görüşmesinin yapılacağını tahmin ediyoruz. Ticareti kolaylaştırmak adına çeşitli gruplar kurduk. Avukatlık grubumuz ile gerek Türk gerekse Arap işadamlarına hukuki destek sağlıyoruz. Bu kapsamda toplam bin 200 firmayla hukuki yardım konusunda protokol imzaladık. En büyük hayallerimden biri ise Arap ülkelerine hizmet verecek ve Türkiye'deki yatırım olanaklarının tanıtılacağı bir televizyonu kanalı kurmak" dedi.

"Müteahhitlik sektöründe Türkiye ikinci"

Tanıtım toplantısında konuşan MÜFED Başkanı Necip Nasır ise, "Arap ülkelerinin dış ticaretinde Türkiye, giderek artan bir ağırlığa sahiptir. Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, Türkiye ve Arap devletleri arasındaki ticari ilişki hacmi, 2003 yılında 5 milyar dolar ve dış ticaret hacmi 9 milyar dolardır. Bugün itibariyle 5 kat artarak ihracat 46 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 70 milyar dolar olması öngörülüyor. 2023 hedeflerinde bu rakamın 100 milyar doların daha da üstünde olması beklenmektedir. Müteahhitlik sektöründe ise gurur tablosu ortaya çıkmıştır. Dünyada müteahhit sıralamasında Türkiye Çin'den sonra 2. sırayı almış, Türk müteahhitleri 5 kıtada 6 bin 500'ün üzerinde proje üstlenen ve 220 milyar doları aşan iş hacmine ulaşmıştır. Amacımız, dünya 1.'si olmaktır. Bu yapı içerisinde Arap ülkeleri en büyük paya sahiptir. Türk müteahhitleri Arap dünyasının mimarisinde de önemli rol almıştır. Bir yandan Arap dünyası ve diğer yanda Akdeniz'in yıldızı İzmir'in işbirliği önemli kazanımlar sağlayacaktır" diye konuştu.

"Serbest bölgeler için girişimlerimiz var"

Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım da, şunları söyledi: "İzmir Serbest Bölgeler kenti olmalı diyor ve bunun için çalışıyoruz. Yeni serbest bölgeler için de girişimlerimiz var. Termal yatırımlar, enerji yatırımları ve teknolojik ürünlere de destekler veriyoruz. Böylece bölgemizde yapılacak olan yabancı sermayeli işletmelere de bu alanlarda 5. bölge teşvikleri verilecek. İşadamlarımıza da fuarlar düzenlemeleri, onlara katılmaları veya ticareti geliştirmeleri için tüm destekleri veriyoruz ama bölgemiz bu teşviklerden yararlanmak için çok atak değil. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerek." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close