Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal Açıklaması
Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yatırımcıyı korumaya odaklı olduğunu bildirdi.
Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yatırımcıyı korumaya odaklı olduğunu bildirdi.
Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, "Sermaye Piyasasında Gündem'in" aralık sayısındaki yazısında finansal piyasalarda son dönemde tüm dünyada düzenleme değişiklikleri yaşandığını belirterek, "Düzenlemelerin yenilenmesi, güncellenmesi sermaye piyasamızın gelişmesi için son derece önemli. Yeni kanunda global alandaki değişiklikleri yansıtır şekilde ve temelde yatırımcının korunmasına yönelik bir bakış açısıyla hazırlanmış durumda. Sektörümüzün bilinçli yatırımcılar olmadan gelişmesi mümkün değil. Biliyorsunuz, sektörümüzde halkımızın finansal konularda bilgi düzeyinin yükseltilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Yönetim Kurulumuzun birinci önceliği de yatırımcı eğitimi" dedi.
Köksal, bu kapsamda birlik bünyesinde oluşturulan gönüllü finans sektörü çalışanları ile birlik yetkililerinin yer aldığı bir aksiyon takımı, kapsamlı bir yatırımcı eğitimi programı geliştirme yönündeki çalışmalarını önemli bir aşamaya getirdiklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Vatandaşlarımıza tasarruf ve yatırım bilinci aşılamak üzere aralık ayı başında www.paramveben.org internet adresinde bir blog ve Facebook'ta Param ve Ben isimli sayfa açıldı. Sizler de bu sayfalarımızı ziyaret ederek gelişmelerden ve güncel duyurulardan haberdar olabilirsiniz. Bu arada Birlik bünyesinde yine gönüllü sektör çalışanlarının yer aldığı bir çalışma grubu daha oluşturduk. Bu grup, son dönemde gerçekleşen ve başarısız olan halka arzlar konusunda çalışacak. Son dönemde halka arzlardaki olumsuz sonuçlar, tüm sektörün ortak sorunu. Bu sorunu da kendi içimizde kurallar oluşturarak çözmeye çalışacağız."
-Aracı Kurumların 2012 yılı dokuz aylık faaliyet verileri-
Aracı kurumların 2012 yılı dokuz aylık döneminde hisse senedi işlem hacminin, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 881 milyar liraya geriledi. Bu dönemde, yabancı yatırımcıların payı yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıktı.
2012 yılı dokuz ayında ilk on aracı kurum, hisse senedi işlemlerinin yüzde 47'sine aracılık ederken, aracı kurumlarca yapılan vadeli işlemlerde ise ilk on kurumun payı yüzde 62 oldu. Foreks işlem hacmi yılın dokuz ayında 1,7 trilyon lira oldu. Bu tutar, aracı kurumların yaptığı 592 milyar liralık VOB ve 881 milyar liralık hisse senedi hacmini katladı.
2012 yılı dokuz aylık döneminde, aracı kurumlar 26 adet şirket halka arzına ve 112 adet borçlanma aracı ihracına aracılık etti. Diğer taraftan, geçen sene aracı kurumlarca 16 şirket satın alma ve birleşme işlemi yapılmışken, bu yılın dokuz ayında bu rakam 11'e geriledi. Aracı kurumlarda çalışan sayısı eylül 2012 sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre 101 kişi artarak 5 bin 92'den 5 bin 193'e yükseldi. Bu sayı ile aracı kurumlar yine de 2008 yılı öncesindeki ortalama 5 bin 900 olan çalışan sayısına ulaşamadı.
-Aracı Kurumların 2012yılı dokuz aylık finansal verileri-
Aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 2011 yılı dokuz aylık dönemine göre yüzde 5 artarak 10 milyar liraya ulaştı. Özkaynaklar ise 3 milyar lira seviyesine çıktı. Sektörün toplam gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 gerileyerek 825 milyon lira oldu. Bu düşüşte sektörün hisse senedi komisyon gelirlerindeki azalma etkili oldu. Karşılaştırılan dönemler arasında, hisse senedi işlem hacmi yüzde 22 gerilerken, bu işlemlerden elde edilen komisyon gelirleri yüzde 30 düşerek 329 milyon liraya geriledi. VOB işlemleri yüzde 8 gerilerken, bu işlemlerden elde edilen komisyon gelirleri yüzde 12 düşerek 81 milyon lira oldu.
Sektörün varlık yönetimi, kurumsal finansman ve yatırım danışmanlığı gibi faaliyetlerinden elde ettiği hizmet gelirleri, yıllık yüzde 16 gerileyerek 150 milyon lira. Yılın dokuz ayında kurumsal finansman faaliyetlerindeki hareketliliğe rağmen, bu faaliyetlerden elde edilen gelirler yüzde 4 azaldı. Benzer şekilde, ilgili dönemde yönetilen portföy büyüklüğü yüzde 6 gerilerken, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından portföy yönetim ücretlerine getirilen sınırlamanın etkisiyle aracı kurumların varlık yönetim gelirleri yüzde 40 azaldı.
Aracı kurumların menkul kıymet alım-satım, kaldıraçlı işlem ve türev işlem karlarından oluşan gelirleri, karşılaştırılan dönemler arasında 30 milyon liradan 207 milyon liraya yükseldi. Kaldıraçlı işlem yapan 17 kurum bu faaliyetlerinden 81 milyon lira gelir elde etti. Bir aracı kurumun elde ettiği yüksek kar ile türev işlemlerden gelirler 102 milyon liraya ulaştı.
Sektörün toplam giderlerinin yarısını oluşturan personel giderleri yıllık yüzde 9 artarak 403 milyon oldu. Aracı kurumlar 2011 yılı dokuz ayında 367 milyon kar elde ederken, 2012'nin aynı döneminde net kar yüzde 35 düşüşle 240 milyon liraya geriledi. Karşılaştırılan dönemler arasında zarar eden kurum sayısı 29'dan 45'e çıktı.
Muhabir: Murat Birinci
Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL