Haberler

Arabuluculuk Sayesinde Davalar Azaldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) arabuluculuk çalışmalarına Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve Bursa Barosu’ndan tam destek geldi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) arabuluculuk çalışmalarına Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ve Bursa Barosu'ndan tam destek geldi.

Türkiye'de oda ve borsalar arasında ilk defa tahkim ve arabuluculuk merkezini hayata geçiren BTSO, 'ileri arabuluculuk' eğitimlerine devam ediyor. BTSO Altıparmak Temsilciliği'nde düzenlenen eğitimlere Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, ticaret ve iş mahkemesi hakimleri, Bursa Barosu, arabuluculuk derneklerinin başkanları ve avukatlara bilgiler verildi. Eğitimlere, ursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sinan Sezer ve Baro Başkanı Ekrem Demiröz de katılarak destek verdi.

Sezer, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan arabuluculukla ilgili son zamanlarda farkındalığın arttığını söyledi. Arabuluculuk alanında 6 ilde pilot uygulama başlatıldığına işaret eden Sezer, "Bu pilot mahkemelerde de arabuluculuk sistemi uygulanmaya başladı. Bu sistem büyük avantajlar sunuyor. Birçok ihtilaf mahkemeye gelmeden kısa sürede ve daha az masrafla çözülüyor. Arabuluculuk her iki tarafın da memnun kaldığı bir sistem" diye konuştu.

Mahkemelerdeki dosya yığılmalarını, yargılamadaki uzamaları önlemek için ara çözümlere ihtiyaç olduğunu belirten Demiröz, BTSO tarafından Bursa iş dünyasına kazandırılan Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi'nin Türkiye'ye örnek bir çalışma olduğunu söyledi. Arabuluculuk müessesesinin toplumda kabul görmesini istediklerini dile getiren Demiröz, "Bu müesseseler de toplum tarafından kabul görürse, mahkeme önünde mutsuzlukla biten yargılama süreçleri yerine her iki tarafın da mutlu olabileceği çözümler oluşturulabilir. İtilafların arabuluculuk müesseseleri kanalıyla çözülmesi, toplum tarafından kabul görmesi ve yasalarla bunun desteklenmesi büyük fayda sağlar" diye konuştu.

"YAPTIRIM OLMASI LAZIM"

Ekrem Demiröz, Bursa Barosu olarak mahkeme düzeni dışında itilafların çözülmesini sağlayacak yeni mekanizmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Demiröz, "Arabuluculuğun şu an bir yaptırımı yok. Yaptırım olmayınca da bizim gibi toplumlarda bu tür yapılanmaların yaşama şansı az" dedi.

BTSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi Divan Kurulu Başkanı Irmak Aslan, arabuluculuğun büyük avantajları olduğunu anlattı. "Türkiye'deki oda ve borsalar nezdine BTSO öncülüğünde hayata geçirilen merkezin kurulmasında Bursa örnek bir iş birliği sergiledi. Bu önemli meseleye sahip çıktı" diyen Aslan, BTSO, Bursa Adliyesi, Bursa Barosu, Bursa'daki Arabuluculuk Dernekleri ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle devam eden çalışmaların iş dünyasındaki hukuki problemlerin çözüme kavuşmasına büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close