Arabayı Kirala, Evini Satın Al Dönemi Başladı
Her yıl yüzde 100'e yakın büyüyen araç kiralama sektörüne talep patladı. Uzmanlar, arabaların yatırım aracı olmaktan çıktığını vurgularken "Prim yapan konuta ilgi arttı" diyor.
Türkiye'de fabrika çıkışlı otomobillerin yüzde 10'unu satın alarak sektöre hareket katan araç kiralama şirketleri, gayrimenkul sektörünü de canlandırdı. Her yıl yüzde 100 büyüyen araç kiralama sektörüyle otomobil alımına ayrılan paralar, yatırım için konuta gidiyor. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre uzmanlar, bu gelişmede arabaların prim yapma özelliğinin giderek azalmasının etkili olduğunu söylüyor.
"SICAK PARA GAYRİMENKULDE DEĞERLENDİRİLİYOR"
Otomobili almak yerine kiralamayı tercih edenlerin elindeki nakit parayı, prim oranı yüksek olan emlak sektörüne yatırdığını söyleyen Corporent Kurucu Ortağı Barkın Pınar, kiralama şirketlerinin sadece otomotivi değil gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdiğini söyledi. Pınar, "Otomobil satın almak yerine kiralamayı tercih edenlerin elinde para kalıyor. Sıcak parayı farklı bir yatırım için değerlendirmek isteyenlerin tercihi ise genellikle gayrimenkul sektörü oluyor. Birçok müşterimizden bu yönde geri dönüş alıyoruz" dedi.
KİRALAMA SEKTÖRÜ CANLI
En son, üç müşterisinin bu yöntemle ev sahibi olduğunu söyleyen Pınar, "Bizim sektör aynı zamanda gayrimenkule yeni bir finansman yöntemi getirmiş oldu. Çünkü arabalar eskisi gibi yatırım aracı olmaktan çıktı. Bu nedenle kiralama sektörü canlanıyor. Otomobile verilen para ise prim getiren gayrimenkul gibi yeni alanlara kayıyor" diye konuştu. Lüks otomobil kiralama işini Aralık 2014'te hayata geçiren Corporent'in kurucu ortağı Barkın Pınar, "Otomobil kiralama sektörünün ekonomiye katkılarının olduğu yadsınamaz bir gerçek. Araç satın aldığınızda toplu para ödüyorsunuz, bakımı, yağ masrafı, kaza riski bulunuyor. Kiralamada bu giderlerin hiçbiri yok. Kaza olursa kontağı kapatıp, yeni aracınızı alıyorsunuz. Kiralamayı tercih eden şirketler kira faturasını gider gösteriyor, bireysel tüketiciler ise sıcak paralarını gayrimenkul yatırımı yaparak değerlendiriyor" dedi.
Avrupa'da oldukça yaygın olan sektörün Türkiye'de yeni canlandığını vurgulayan Pınar, "Tüketiciler bu işten kazanç sağladıkça sektör daha da hızlı gelişecektir. Müşterilerimiz arasında konuta yatırım yapanlar var. Araç almak yerine kiralayarak nakit parasını eve yatırıyorlar. İleride daha fazla kâr sağlayacağına inanıyorlar" diye konuştu.
OTOMOBİLE VERECEKLERİ PARAYI PEŞİNAT YAPTILAR
Gürkan Deveci: Emlak ofisi sahibi 200 bin TL'ye BMV 520i satın almak yerine aylık 3.300 TL ödeyerek bu otomobili kiraladı. Parasını ise son dönemlerin en çok kazandıran bölgesi Kurtköy'de daire alarak değerlendirdi.
Murat Topalcı: Eczacı. Volkswagen Passat kullanıyordu. 157 bin TL'ye BMW 320i satın almayı planlarken aylık 2.600 TL ödeyerek kiralamayı tercih etti. Otomobil için ayırdığı finansman ile Beylikdüzü'nde 2 adet dairenin peşinatını ödedi.
Selim Kılıç: Avukat. Mercedes E220d AMG kiraladı. Kiraladığı otomobilin fiyatı 350 bin TL. Yatırımını Bağdat Caddesi'nde daire alarak yaptı.