Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

TEM Otoyolu'nda trafiği felç eden kaza

TEM'de trafiği kilitleyen kaza! Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu

Döviz büroları ve kuyumculardan sahte dolar fırsatçılığı

Dolaşıma sokulan sahte dolarlar üzerinden akılalmaz yöntem

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

Ansiad 14. Girişimcilik Günleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan, "Günümüzde girişimcilik için tutku, bilgi, yaratıcılık, yenilikçilik gibi özellikler gereklidir.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan, "Günümüzde girişimcilik için tutku, bilgi, yaratıcılık, yenilikçilik gibi özellikler gereklidir. Maalesef eğitim sistemimiz bunun tam tersi yönde bir eğitim vermektedir. Eğitim sistemimiz ilkokulda hayat ve insan sevgisi yaratmaya ve süper yetenekleri ortaya çıkarmaya odaklanmalıdır." dedi.

ANSİAD tarafından düzenlenen 14. Girişimcilik Günlerinin açılışı, Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programda konuşan ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, Türkiye'de girişimcilik konusuna ilk değinen kurumun, konuyla ilgili 2002 yılında rapor yayınlayan TÜSİAD olduğunu söyledi. Erdoğan, "TÜSİAD raporundan sonra Türkiye'de girişimcilik destekleri uygulanmaya başladı. Bu örnek, özel sektörün ve sivil toplumun öncülüğünün değerinin anlaşılması bakımından iyi bir örnektir." diye konuştu.

Girişimcilik Günleri etkinliğine 14 yıl önce başladıklarında Türkiye'de çalışan sayısının 21 milyon kişi olduğunu, bunun 1 milyon 50 binini işverenlerin oluşturduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yani 20 kişiden 1'i veya yüzde 5'lik bir oranı oluşturuyorduk. Kadınlarda ise işveren oranı yüzde 1 bile değildi, 6 milyona yakın kadın çalışanın 42 bini işverendi. Aradan 14 yıl geçti ve bugün 27 milyon çalışan nüfusun 1 milyon 200 bini işveren. Orana bakarsak halen yüzde 5'in altındadır. Bu kadar çabaya rağmen, bu kadar desteğe rağmen yeterli ilerlemeyi sağlayamamışız. Kadın çalışan sayımız 14 yılda 6 milyondan 8 milyona çıktı, kadın işveren sayımız 134 bine yükseldi. Kadın işveren sayımız biraz da ikinci nesle şirket devirleriyle arttı. Fakat buna rağmen kadın işverenlerin çalışan sayısına oranı halen yüzde 1,6'dır. Bu dönemde esnaf ve çiftçi sayısının da artmadığını düşünürsek, girişimciliğin giderek daha ciddi bir konu olmaya başladığını söyleyebiliriz. Hatta şunu ilave etmek isterim: Türkiye girişimci oranını hızla yükseltmeden işsizlik problemine kolay çözüm üretemeyecektir. Çünkü mevcut duruma bir de teknolojinin, akıllı robotların insanın yerini daha hızlı alması eklenecektir."

Girişimcilik oranının yükselmemesinin ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de eğitim ve hukuk reformları yapmadıkça girişimcilik gibi meselelerde ilerleme sağlamanın mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, "Çünkü günümüzde girişimcilik tutku, bilgi, yaratıcılık, yenilikçilik gibi özellikler gereklidir. Maalesef eğitim sistemimiz bunun tam tersi yönde bir eğitim vermektedir. Eğitim sistemimiz ilkokulda hayat ve insan sevgisi yaratmaya ve süper yetenekleri ortaya çıkarmaya odaklanmalıdır. Orta öğretim çocuklardaki yeteneklerin geliştirilmesini hedeflemelidir. Üniversitelerin amacı ise fikri, vicdanı, irfanı hür gençlere kişilik kazandırmak, onları sosyalleştirmek ve meslek öğretmek olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal da üniversite olarak girişimcilikle ilgili eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini, bu amaçla üniversite, sanayi ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla yoğun işbirliği çabasına girdiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Girişimcilik Merkezinin (AKGİM) faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Ünal, "AKGİM'in seçkin eğitimcileri ve idari personeliyle ivme kazanan faaliyetleri neticesinde, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016'da ilk 31 üniversite arasına girmiş olup, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü kapsamında 119 puanla 14. sırada yer almıştır." dedi.

Ansiad 14. Girişimcilik Günleri
Kaynak: AA / Ekonomi
title