Haberler

Ankara'yı Sarsan İstifanın Perde Arkası Şoke Etti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük elektrik kesintisi sonrası koltuğunu bırakmak zorunda kalan TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır istifanın perde arkasıyla ilgili "Ben de istedim onlar da istedi" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye çapında gerçekleşen elektrik kesintisi sebebiyle TEİAŞ Genel Müdürü'nün istifa ettiğini açıkladı. Kemal Yıldır, "Otobüs devrildikten sonra, otobüsü deviren şoförü müydü, muavin miydi. Her ikisi de suçludur gibi bir şey düşünebilir" dedi. Yıldır istifasına yönelik "Ben de istiyordum, onlar da istediler" yorumunu yaptı.

İSTİFANIN PERDE ARKASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 31 Mart'ta Türkiye'nin 81 ilinden 79'unu etkileyen elektrik kesintisi ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız bu kesintiden sorumlu olduğunu düşündüğü için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın da istifa ettiğini açıkladı. TEİAŞ Yük Tevzi Dairesi Başkanı Hüseyin Yaylacıoğlu ile İletişim ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bahadır Uçan hakkında da soruşturma açılarak görevden el çektirildi. İstifanın ardından sorularımızı yanıtlayan TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, TEİAŞ'a bağlı Yük Tevzi'deki bazı görevlilerin gereksiz risk aldığını ve yük atma talimatı vermeden sistemde yüklenmeye yol açtıklarını söyledi. Yıldır, "Siz mi istifa ettiniz yoksa istifa etmeniz mi istendi" sorusuna ise "Üst makamların tercihidir. İstifa kabul edilmeyebilir, edilebilir. Sorunuzun yanıtı her ikisi. Yani hem ben istedim, hem onlar istediler" yanıtını verdi.

Yıldır sözlerine şöyle devam etti;

10 YILDIR İZİN KULLANMIYORDUM

Bu yaşanan bir kaza. Bir kaza olursa nasıl kader çizgisi değişirse insanın, öyle oldu. İyi olur inşallah. Allah iyi insanlara mutlaka bir hayır verir. Muhtemelen beni müşavir yaparlar. Çok yoruldum, 10 yıldır izin kullanmıyordum. Emekli olmam gerekiyorsa da olurum. Hak yerini bulur.

MEKTUBU YOLLADIM

İstifamı verirken, Sayın Bakan ile direkt muhatap olmadım. Konuşmaya çıkmadan önce istifamı huzuruna gönderdim. Müsteşar aracılığı ile muhatap oldum.

"MÜFETTİŞ KORKUSU İLE RİSK ALMIŞLAR"

Yıldır, tüm Türkiye'yi karanlığa boğan kesinti ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "4 tane iletim hattı, sisteme yeni bağlanacak santrallar nedeniyle açık tutulmuş. Bir de Toroslar'da 3 metre karın olduğu yerde arızada bekleyen yer var. Oraya da helikopterle çıkılması gerektiği için o anda müdahale yapılamıyor. Bu arıza zaten ertesi sabah hemen tamir edildi. Sistem, Doğu'dan Batı'ya bir risk içinde kalıyor. 1 saat idare ederiz sonra puant idare edilir diye düşünülmüş."

'RAHAT VERMİYORLAR'

Hidrolik potansiyelin tam güç çalıştığı bir dönem olduğuna işaret eden Yıldır, "Yük Tevzi kendi başına devreye alıp çıkaramıyor. Piyasa fiyatlarına göre santrallar çalıştırılıyor. Aynı zamanda ikili anlaşması olan doğalgaz ve termik santralları var. Bunların da dışarı çıkarılması mümkün değil. Onlar da devrede olunca, büyük bir potansiyelin Batı'ya taşınması söz konusu oluyor. Batı'daki arkadaşların da düşük fiyatla devreye giremeyeceği bir yapıda böyle bir risk alınıyor. Müfettişler de rahat vermiyor. Her an soruşturma yeriz diye rahat karar alamıyorlar. Arkadaşlar da 'başım derde girmesin' diye gereksiz risk almışlar" diye konuştu.

"BURAYA KENDİMİZ GELMEDİK, KENDİMİZ GİDEMİYORUZ"

Kemal Yıldır, "Ben atanırken bir tişörtle geldim. Arıza için trafo merkezine gidiyordum. O halde bölge müdürü olduğumu duydum. Sonra genel müdür yardımcısı olurken de bir şey yapmadım. Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan iken bu göreve gelmemi istemiş. Kendimiz gelmedik, kendimiz gidemiyoruz" dedi.

DAHA ÖNCE İSTİFA EDEN OLDU MU?

Son yıllarda büyük maden kazaları, tren kazaları, sel felaketleri oldu ancak ne bürokraside ne de siyasette sorumluluk alan çıkmadı. 2004 yılındaki hızlı tren kazasında 41 kişi hayatını kaybetti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman görevinden alındı ancak daha sonra geri döndü. Karaman son olarak 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerde milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti. 2009 yılında İstanbul'da Ayamama deresi taştı 31 kişi hayatını kaybetti, istifa eden olmadı. 2010'da Rize'de sel felaketinde 12 kişi hayatını kaybetti, istifa eden olmadı. 2012'de Çaycuma'da Filyos çayı üzerindeki köprü çöktü, 15 kişi kayboldu. Yine geçen yıl Soma'da 301 işçi, Ermenek'te 18 madenci hayatını kaybetti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma kazasının ardından istifasını sunduğunu söyledi ama kabul edilmedi. Yine geçen yıl İstanbul'da asansör kazası meydana geldi, 10 işçi hayatını kaybetti. TOKİ'nin denetim sorumluluğu kamuoyunda tartışıldı. Ancak sorumluluk alan çıkmadı.

DÜNYADAKİ İSTİFALAR

Güney Kore Başbakanı Chung Hong-Won geçen yıl 300'e yakın kişinin hayatını kaybettiği nisan ayındaki feribot kazası nedeniyle istifa etti. Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis Kasım 2013'te Başkent Riga'da bir alışveriş merkezinin çatısının çökmesi sonucu 54 kişinin ölmesi üzerine istifa etti. Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı ChoiJoong-kyung Eylül 2011'de ülkenin bazı yerlerinde elektriklerin kesilmesi üzerine istifa etmişti. Japonya'da 2011 yılındaki deprem sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer santralindeki sızıntı nedeniyle Japonya Başbakanı Naoto Kan görevinden istifa etti.(Kaynak:Hürriyet-Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title