Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Amerikalılar Malatya Kayısısını Sevdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'dan Ağustos ve Eylül aylarında en fazla ABD'ye kuru kayısı ihraç edildi.

NAİM BOŞKUT - Malatya'dan Ağustos ve Eylül aylarında en fazla ABD'ye kuru kayısı ihraç edildi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'ya ait olduğunu söyledi.

Kentten yıllık ortalama 300-350 milyon dolar seviyesinde kuru kayısı ihracatı yapıldığını anımsatan Özbey, yaklaşık 40 bin ailenin geçimini kayısıdan sağladığını kaydetti.

Özbey, kentten 100'e yakın ihracatçının dünyanın çeşitli ülkelerine kuru kayısı göndererek Malatya kayısısının dünyada tanınmasını sağladığını belirterek, "Birinci sırada Amerika Birleşik Devletleri, ikinci sırada Almanya, daha sonra Fransa, Rusya Federasyonu ve İngiltere olmak kaydıyla 64 ülkeye kuru kayısı ihraç ediliyor. Malatya kayısısının yüzde 50'si, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Rusya Federasyonu ve İngiltere'ye ihraç edilmiştir" diye konuştu.

Özbey, geçen yıl da ihraç edilen kuru kayısının yaklaşık yüzde 50'sinin bu ülkelere gönderildiğini söyledi.

10 bin 42 ton kuru kayısı ihraç edildi

Malatya'da Ağustos'ta başlayan kuru kayısı ihracat sezonunun rekoltenin düşüklüğü nedeniyle Aralık ayı sonunda biteceğini tahmin eden Özbey, kayısı fiyatlarının dönem dönem iniş-çıkışlar yaşandığını ifade ederek, "Tabii ki bu piyasa, arz ve talebi dengelemek için bir gün aşağı, bir gün yukarı oluyor" dedi.

Yabancıların Noel'de kayısıyı çok tükettiklerini dile getiren Özbey, buna bağlı olarak fiyatlarda artış gözlemlediklerini belirterek, "İnşallah bu devam edecek" ifadesini kullandı.

Özbey, Ağustos ve Eylül aylarında Türkiye'den ihraç edilen 10 bin 42 ton kuru kayısı karşılığında 68 milyon 271 bin dolar döviz elde edildiğini bildirdi.

Kayısının birçok faydasının olduğunu kaydeden Özbey, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz kayısı, metabolizmayı çalıştıran bir ürün olduğu için genelde insanlar bağırsak ve kalp rahatsızlıklarını kayısı yiyerek gidermekte. Dış ülkelerde bizim yaptığımız gözlemlerde kuru kayısı şu şekilde tüketilmektedir; örneğin marketlerde satılmakta, bunu alan insanlar genelde pasta sanayinde, çikolata sanayinde kullanmakta ve çerez olarak yemekte."

Türkiye'den en fazla ihracat Almanya'ya

Malatya'dan Ağustos ve Eylül ayında en fazla ABD'ye kuru kayısı ihraç edilmesine karşın, yurt genelinde ise aynı dönemde en fazla kayısı ihracatı Almanya'ya yapıldı.

Ege İhracatçı Birliklerinin internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'den 1 Ağustos-30 Eylül 2014 tarihlerinde Almanya'ya 1 milyon 315 bin 959 kilogram kuru kayısı ihraç edildi. Almanya'yı 1 milyon 276 bin 837 kilogramla Fransa ve 998 bin 290 kilogramla ABD takip etti.

Ülke genelinden ihraç edilen 10 bin 42 ton kuru kayısı karşılığında 68 milyon 271 bin 745 dolar döviz elde edildi.

Türkiye'de yetiştirilen kuru kayısı, Brezilya, Avustralya, Kanada, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya, Norveç, Singapur, Güney Kore, Peru ve Yeni Zelanda'nın aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. - Malatya

Kaynak: AA / Ekonomi
title