Ambalaj Sektörü 9 Ayda 2,97 Milyar Dolarlık İhracat Yaptı
Ambalaj sektörü, 2014 yılının 9 ayında 2,97 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ambalaj sektörü, 2014 yılının 9 ayında 2,97 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ambalaj Sanayicileri Derneği'nden (ASD) yapılan açıklamaya göre dernek, sektörün 2014'ün 9 ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre sektör, 2014'ün 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 11 artırarak 2,97 milyar dolara çıkardı.
Ambalaj türlerine göre incelendiğinde toplam ithalatta plastik ambalajlar yüzde 52 payla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 37 ile kağıt/karton ambalaj ithalatı takip etti.
Sektör bu dönemde en fazla ihracatı 228,4 milyon dolar ile Almanya'ya yaptı. Almanya'yı 198,8 milyon dolar ile İngiltere, 188,5 milyon dolar ile de Irak takip etti.
Sektörün ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar ve değer olarak yüzde 8 artış gösterdi. Geçen yıl aynı dönemde 1,37 milyon ton ithalat gerçekleştiren sektör, 2014 yılında 1,48 milyon ton gerçekleştirdi.
Böylece 2013 ve 2014 yılının 9 ayında sırasıyla 2,54 milyar dolar ve 2,75 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi.
2014 yılının 9 ayında en fazla ithalat yapılan ülke 540,6 milyon dolarla Almanya olurken, onu sırasıyla 322,7 milyon dolarla Çin, 258,9 milyon dolarla de ABD takip etti.
Aynı dönemde ithalattaki en büyük artış cam ambalaj sanayinde yaşandı. Cam ambalaj ithalatı miktar bazında yüzde 43 artarken, değer bazında yüzde 29 artarak 110 milyon dolar sınırına dayandı.
İthalatı en fazla azalan segment ise "Diğer torba ve çuval ambalajları" oldu. Söz konusu segmentte ithalat miktar bakımından 39, değer bakımından ise yüzde 41 azaldı.
Aynı dönemde ahşap ambalaj ithalatı değer bakımından yüzde 14, plastik ambalaj ithalatı yüzde 9, kağıt/karton ambalaj yüzde 6, metal ambalaj ithalatı ise yüzde 6 arttı.
"Ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında 5 Avrupa ülkesi yer aldı"
ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, küresel ekonomide kırılganlıkların devam ettiğini, ambalaj sektörünün ana ihracat pazarı olan Avrupa ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi.
Son 7 yıl içerisinde üçüncü kez resesyona girme riskiyle karşı karşıya olan Avro Bölgesi'nde parasal genişleme hamlesiyle ekonominin canlandırılmaya çalışıldığını bildiren Korkut, bölgenin bir yandan da Rusya'ya yönelik yaptırımların getirdiği maliyetlerin de baskısı altında olduğunu dile getirdi.
Sektörün uzun vadeli stratejiler geliştirmenin meyvelerini, rekabet koşullarının sertleştiği ve risklerin arttığı bir ortamda topladığına işaret eden Korkut, şunları kaydetti:
"9 aylık verilere göre, ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında 5 Avrupa ülkesi yer aldı. Kimi ülkelere ihracatımız miktar bazında azalırken değer bazında dikkat çekici artışlara sahne oldu. İlk 10 ülke arasında yer alan AB ülkelerine baktığımızda değer bazında en fazla ihracat artışı yüzde 31 ile İtalya'da yaşandı. Onu yüzde 18 ile Hollanda, yüzde 12 ile İngiltere, yüzde 8 ile Fransa ve yüzde 4 ile Almanya takip etti."
"Ambalaj sektöründe hammadde ara mamul açığı var"
Korkut, verilerin ambalaj sektörünün rekabet gücünü ve potansiyelini ortaya koyduğunu vurguladı.
Sektörün 9 ayda yaklaşık 225 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdüğüne işaret eden Korkut, "2012 verilerine göre 2,48 dolar olan ihracat birim fiyatımız yılın ilk 9 ayında 2,73 seviyesine çıktı" ifadelerini kullandı.
Bunun da ambalaj sanayicileri olarak katma değerli üretim gerçekleştirdiklerini ortaya koyduğunu anlatan Korkut, bu sayede sektörün dış ticaret açığı vermediğini, ülke ekonomisine pozitif katkı sağlamaya devam ettiğini dile getirdi.
Ambalaj sektöründe hammadde ara mamul açığı olduğunun görüldüğüne de dikkati çeken Korkut'un açıklamada şu ifadelerine de yer verildi:
"Nitelikli ara mal üretimi başta kağıt/karton ambalajda olmak üzere sektörümüzün geneli için bir ihtiyaç. Ara mal üreten firmalar, kaliteli üretime odaklanan ambalaj üreticilerine tedarik edebilecekleri nitelikte üretim yapmak için yatırımlarını ve üretimlerini geliştirmek durumundalar. Bu durum Türkiye'nin dış ticaret açığının kapatılmasına fayda sağlayacak bir gelişme olacaktır." - İstanbul