Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Üniversite Öğrencileri, Biber Gazına Alternatif Soğan Gazı Yaptı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'da üniversite öğrencileri tarafından biber gazına alternatif olarak geliştirilen soğan gazı büyük ilgi gördü.

Amasya Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın düzenlediği 'Süper Fikrim Var' proje yarışması halk ve üniversite öğrencileri arasında iki kategori olarak düzenlendi. Proje yarışmasında Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojileri 2'nci sınıf öğrencilerinin toplumsal olaylarda kullanılan kimyasal biber gazına alternetif olarak ürettikleri, doğal soğan gazı, yarışmanın ilgi odağı oldu. 48 projenin yer aldığı yarışmada jüri tarafından değerlendirilen projelerden 6'sı öğrencilerden ve 6'sı halktan olmak üzere 12 proje finale kaldı. Amasya Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda tanıtımı yapılan 12 projenin içerisinden jüri tarafından biber gazına alternatif olarak üretilen soğan gazı projesi birinci oldu.

500 LİRAYA MAL ETTİLER

Biber gazına alternatif olarak Kimya Teknolojileri 2'nci sınıf öğrencileri Sümeyye Terzi, Sibel Özkaya, Gülşah Uysal ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği hazırlık bölümü öğrencisi Mustafa Dicle'nin birlikte yaptığı soğan gazı herkesin ilgisini çekti. Üzerinde çalıştıkları projenin maliyeti ise 500 TL, ham maddesinin ise soğan ve tüplerden oluştuğu belirtildi. Projenin sahibi olan öğrenciler elde ettikleri gazları Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feda Öner'in üzerinde test etti. Gazın sıkılmasından kısa bir süre sonra Rektör Prof.Dr.Orbay ve yardımcısı Prof.Dr.Öner'in gözlerinde acı ve yanma hissi oluştu. Proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Sümeyye Terzi, "Biber gazının üretiminde kimyasal maddeler var. Bu yüzden sağlık açısından zararlı, bizim ürettiğimiz soğan gazında kimyasal maddenin olmaması ve sağlıklı olmasıdır. Projemizin birinci olması da bizi oldukça mutlu etti." dedi.

REKTÖRÜN ÜZERİNED DENEDİLER

Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, 'Bizim öğrencilerle hiçbir sıkıntımız yok. Ama tıp tarihinde de var, biliyorsunuz. Bazen panzehir almak için ustalar, doktorlar kendilerine panzehiri uyguluyorlar. Öğrenciler de toplumsal olaylarda uygulanmadan önce üniversitenin akademik ve idari kısmının başı olarak öncelikle rektörleri üzerinde uyguladılar" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title