Altın Endüstrisine Oecd Uyum Rehberi Eğitimi Verildi
Borsa İstanbul ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından, "Çatışmalardan Etkinlenmiş ve Yüksek Riskli Bölgelerin Madenlerine İlişkin Sorumlu Tedarik Zinciri için OECD Uyum Rehberi" konusunda devlet ve yerel altın endüstrisi yetkililerine eğitim verildi.
Borsa İstanbul ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından, "Çatışmalardan Etkinlenmiş ve Yüksek Riskli Bölgelerin Madenlerine İlişkin Sorumlu Tedarik Zinciri için OECD Uyum Rehberi" konusunda devlet ve yerel altın endüstrisi yetkililerine eğitim verildi.
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul ile OECD iş birliğinde ve Nadir Metal Rafineri'nin ana sponsorluğunda 26-27 Kasım 2014 tarihleri arasında "Çatışmalardan Etkinlenmiş ve Yüksek Riskli Bölgelerin Madenlerine İlişkin Sorumlu Tedarik Zinciri için OECD Uyum Rehberi"nin sektörde uygulanmasına yönelik bir eğitim düzenlendi.
OECD Sorumlu İş Yapma Birimi Sektör Projeleri Müdürü Tyler Gillard, Türkiye'nin, küresel mücevher üretiminde önemli bir güç olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla, sorumlu tedarik zincirini sağlamak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu da piyasada güven oluşturmamıza yardımcı olacak ve Türk mücevherat sektörü için piyasa erişimini geliştirecek" dedi.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu ise bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını dile getirerek, şirketlerin bu eğitim sayesinde çatışmalardan etkilenmiş ve yüksek riskli bölgelerdeki çalışmalarıyla ilgili yeni bir perspektif kazanacağını umduklarını ifade etti.
Nadir Metal Rafineri'nin Uluslararası Projeler Direktörü Behnar Ilgın da "Borsa İstanbul ve Londra Külçe Piyasası Birliği'ne (LBMA) akredite bir firma olarak, bu eğitimin bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
OECD ve Borsa İstanbul'un işbirliğiyle, Türkiye'deki altın rafinerilerine ve kamu bürokrasisine yönelik olarak, Nisan 2014'te madenden rafineriye tedarik zincirinin üretime dönük kısımları için uyum konusunda ilk çalıştay düzenlemişti. Bu çalıştay ise OECD Uyum Rehberi'nin satışa dönük ögelerine, yani hurda altın tüccarları, geri dönüşümcüler, bankalar ve mücevhercilerin uyumuna odaklandı. Eğitimde, katılımcılara kendilerinden uyum konusunda tam olarak ne beklendiği açıkça anlatıldı. Bu etkinlik, "eğitimcilerin eğitimi" yaklaşımıyla, katılımcıların sektör çalışanlarının ve diğer önemli paydaşların OECD Uyum Rehberi 2015'te öngörülen ilkelere uyum göstermelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Şirketlere OECD Uyum Rehberi'ni standart olarak kullanmaları tavsiye ediliyor
Açıklamaya göre, 2013 yılı itibarıyla 175,4 tonluk fiziki taleple dünyanın dördüncü en büyük altın piyasası olan Türkiye aynı zamanda, tüm bölge için önemli bir altın rafinerisi ve dolayısıyla küresel altın tedarik zincirinde kritik bir rol oynuyor.
Giderek daha fazla sayıda piyasa, küresel tedarik zincirlerinin denetlendiğine, özellikle de ürünlerde kullanılan madenlerin çıkarılması ve ticareti sürecinde silahlı çatışma ya da insan hakları ihlallerinin söz konusu olmadığına dair güvence istiyor. ABD'de, 2011 yılında, halka açık tüm ABD şirketlerinin, kalay, tantalum, tungsten ve altın içeren ürünlerin tedarik zincirinde uyum raporuna uymasını ve çatışmalarla bağlantılı olmadığını kanıtlamasını öngören Dodd Frank Kanunu 1502 numaralı bölümü kabul edildi.
Çatışmalardan etkilenmiş bölgelerden sorumlu tedarik zinciri konusunda bir Avrupa Birliği (AB) düzenleme taslağı da Avrupa Parlamentosu'nda görüşülmeye devam ediyor. Hem ABD'de yürürlüğe giren Dodd Frank Kanunu hem taslak AB düzenlemesi, şirketlere OECD Uyum Rehberi'ni standart olarak kullanmalarını tavsiye ediyor. - İstanbul