Altın Aldı Başını Gidiyor
Uluslararası piyasalarda altının onsu, son 7 ayın en yükseğine çıkarak rekor kırdı. Herkes altın bozduruyor.
Uluslararası piyasalarda altının onsu, son 7 ayın en yükseğine çıkarak rekor kırdı. Herkes altın bozduruyor.
Kapalıçarşı esnafından kuyumcu Mustafa Karlıova, altın fiyatlarındaki yükselişin ardında İran'ın yüklü miktarda alımı olduğunu savunarak "Onun haricinde bir kaç ülke daha o yola başvurdu. Amerika'nın 3. parasal genişleme etkisi de büyük oldu" dedi.
Altının gördüğü fiyattan kolay kolay düşmeyeceğini söyleyen Karlıova, yıl içerisinde zaman zaman dalgalanmalar olsa da altının daha önce bu fiyatları gördüğünü aktardı.
"BİR HAFTADIR ALTIN BOZUYORUZ"
Altının şu anda gerçek fiyatını bulduğunu dile getiren Karlıova, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılan istatistiklere göre altın son 60 yılda 2 kez yatırımcısına kaybettirmiş. Altın neticede dalgalanmalar yaptırsa bile yine noktasını buluyor. Son 10 seneye bakarsak döviz, hisse senedi gibi yatırıma nazaran altın yine lider durumda. Zaten bir haftadır sürekli altın bozmakla meşgulüz. Satış yok.
"MÜŞTERİ TEDİRGİN"
Şu anda müşteri tedirgin. Kafasında 'acaba' sorusu var. Piyasada şu anda çok büyük para dönmüyor. Parası olan, yatırım yapayım derken yükselince 'acaba düşer mi' düşüncesine girdi. Altını, şu anda borçlu olup da 'daha fazla yükselir de zarar ederim' diyenlere, düğünü nişanı olup da hazırlıkları olanlara, ihtiyaçtan dolayı alanlara satıyoruz"
"ALTININ ONSU BİN 800 DOLAR SEVİYESİNE GELDİĞİNDE İÇERİDE GRAMI 105 LİRAYI GÖREBİLİR"
Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de son parasal genişlemelere bakıldığı zaman, parasal genişlemenin işe yaramadığının görüldüğünü savundu.
Özellikle istihdam kanadında ABD tarafında bir düzelme olmadığını, bu bakımdan özellikle son 3 ayda oluşan bu olumsuz ortamın, Fed'den yeni bir parasal genişleme beklentisi oluşturduğunu dile getiren Yıldırımtürk, "40 milyar dolarlık mortgage tahvillerinin geri alımı yapılacak. Bu, piyasaya bir noktada para vermek anlamına geliyor. Ayrıca kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillerle değiştirilmesi çerçevesinde bu sene sonuna kadar da devam edecek. Aylık bazda oradan piyasaya 45 milyar dolar verilecek. 40 milyar dolar da mortgage tahvilleriyle verilecek. Doğal olarak bu, 85 milyar dolarlık bir genişleme olacak" ifadelerini kullandı.
Bu parasal genişlemenin daha önce olduğu gibi piyasalarda spekülatif bir zemin oluşturduğuna dikkati çeken Yıldırımtürk, zaten elinde yüklü miktarda para bulunduran spekülatörlerin, piyasayı şimdi yeni parayla daha iyi speküle edebileceğini söyledi.
Fed'in bu kararının seçim atmosferinde piyasa dostu görünmek için verildiğini vurgulayan Yıldırımtürk, bu kararlar açıklandıktan sonra altının onsunun dün bin 735 dolardan bir anda bin 775 dolara kadar yükseldiğini anımsattı.
Zorunlu alımlar dışında tasarruflar çerçevesinde içerde altınla ilgili çok fazla bir talebin olmadığını anlatan Yıldırımtürk, şunları kaydetti: "Kar amaçlı satışlar ve ihtiyaç karşılığı satışlar daha çok etkili. Bu nedenle altının dış piyasa fiyatıyla kilogram bazında dış piyasaya göre 150 dolar aşağıda işlem gördüğünü görüyoruz. İçerde dolarla şekillenen fiyatıyla altının gramı 100 ile 103 lira arasında bu günlerde dalgalı bir seyir izleyecek diye düşünüyorum.
Altının onsu bin 800 dolar seviyelerine geldiği zaman içerde gramı 105 lirayı görebilir ama altın fiyatının yükselmesinin içerde enflasyona yansıması da var. Merkez Bankası buna dikkat edecektir. Dövizdeki oynaklığı mümkün olduğu kadar sabit tutabildiği takdirde ve içerideki oynaklık dışarıya göre daha az olduğu takdirde altına olan ilgi devam edecektir. O yüzden altının 105 lira olması dışarıya bağlı ama ben çok kısa vadelerde bu seviyede olacağını tahmin etmiyorum. Ama uzun vadede örneğin Amerikan seçimleri sonrasında yeni tedbirler alınır, bu piyasalar tarafından beğenilmezse, spekülatif hareketlerle bu seviyeler görülebilir"