Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

8 kişinin öldüğü aile katliamıyla ilgili çarpıcı detay: 30 dakikada bir cinayet işlemiş

Türkiye'yi sarsan aile katliamında kan donduran 30 dakika detayı

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Alanya'da 300 Yıllık Geçmişi Olan Meyve "Her Derde Deva"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alanya'da 300 yıllık geçmişi olan meyve "her derde deva" 15. Yüzyılda Krallar arasında hediye değerindeydi Kaynana dili olarak ta bilinen dikenli incir kalsiyum, potasyum ve magnezyum zengini Toplanması beceri gerektiren dikenli incir Alanya'da kendiliğinden yetişiyorANTALYA - Antalya'nın...

Alanya'da 300 yıllık geçmişi olan meyve "her derde deva"

15. Yüzyılda Krallar arasında hediye değerindeydi

Kaynana dili olarak ta bilinen dikenli incir kalsiyum, potasyum ve magnezyum zengini

Toplanması beceri gerektiren dikenli incir Alanya'da kendiliğinden yetişiyor

ANTALYA - Antalya'nın Alanya ilçesinde 300 yıllık geçmişi olan ve çiftçilerin son yıllarda ekonomik değerini fark ederek satışını yoğunlaştırdığı dikenli incir, her derde deva özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Latince adıyla 'Opuntia ficus-indica' olan halk arasında da Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, Babutsa, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi gibi olarak ta bilinen ve Alanya'da yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan dikenli incirin hasat zamanı başladı. Dikenli olması nedeniyle hasat sırasında özel bir dikkat gerektiren bu meyve, genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor. İlçenin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen ve halk tarafından bolca tüketilmesinin yanı sıra ekonomik katkı da sağlayan bu meyve, şifa veren özellikleriyle de dikkat çekiyor.

"Alanya'da 300 yıllık bir tarihi var"

Bu meyvenin Alanya'da yoğun olarak yetiştiğini ifade eden Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, birçok ismi olduğunu söyledi. Musluoğlu," Yerli halkın 'mantiriç' olarak bildiği bu meyve birçok bölge de de Kaynanadili, Hint inciri, Babutsa ve Pabuç inciri gibi bir çok isim de tanınır. Araştırmalarıma göre 15-16. yüz yıllarda Akdeniz bölgesine yayılmış. O tarihlerde genel krallar arasında hediye olarak kullanılan bir meyve ve Alanya'da da 300 yıllık bir tarihi var. Ekonomik tarafı da olduğu gibi yerli halkımız bolca tüketiyor. İlçenin turizme endeksli olmasından dolayı Pazar ve bazı manavlarda da görülebiliyor. Bu meyveyle ilgili bakanlık tescil çalışmalarına başladı. Diken ve dikensiz 2 tür olarak Alanya'da yetişiyor. Dikenli türün toplanması biraz zahmetli ama dikensiz olan türün ıslah çalışması yapıldı. Ticareti boyutta dikensiz çeşitler daha ön plana çıkıyor. Oda henüz ilçemizde yayılmadı. Genel tüketicide dikeninden rahatsız. Dolasıyla dikensiz çeşitler fazlalaştıkça ilçeye bir ekonomik katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

Yaprağından yemek yapılıyor

Dikenli incirin besin içeriği olarak çok faydalı olduğu belirten Ziraat Mühendisi Merve Yıldırım, bu meyveden yemekte yapıldığını dile getirdi. Yıldırım," Bu imkana sahip olan herkes bu dikenli incirden olan yemeği yapıp yerse, vücudunuza, cildinize, saç bakımınıza ve sağlığınıza çok faydasını göreceksiniz" diye konuştu. Dikenli incirden yemek nasıl yapıldığı hakkında bilgi aktaran Yıldırım şöyle konuştu: " Yemek bu bitkinin genç yapraklarından yapılıyor. Genç yaprakları topluyorsunuz. Su daha fazla depo edebildiği için genç yaprakları tercih ediyoruz. Bir adet yaprağın üzerinde dikenlerin toplu olarak bulunduğu gözenekleri temizliyor. Aynı balıktaki pulları temizlediğimiz gibi. Daha sonra yaprağı küp çeklinde doğruyoruz. Bir adet soğanı aynı şekilde doğruyoruz. İlk önce soğanı yağ kavuruyoruz ve daha sonra Kaynana dilini içine ilave ederek pişirmek için kullandığımız kabın tava, tencere vs ağzını kapatıyoruz. Kendi suyuyla bir süre piştikten sonra 2 adet domatesi robottan geçirerek karışımın üzerine ilave ediyoruz. İsteğe bağlı olarak tavuk suyu ve sarımsakta konula biliyor. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra 2 dakika dinlenmeye bırakılmasında fayda var" şeklinde konuştu.

Dikenli incirin şifaları saymakla bitmiyor

Dikenli incirin içeriğine bakıldığında c vitaminin çok yüksek olduğu hatırlatan Diyetisyen Merve Savıcı ise, bağışıklığı güçlendirici ve aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olduğunu söyledi. Savıcı," Meyvenin içeriğine baktığımızda kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin de oluşu besinsel açıdan zengin yapıyor. Çok önemli bir özelliği de yüksek miktarda posa içermesi. İçerdiği posa sayesinde kalp, damar hastalıklarına ve tansiyon gibi hastalıklara bize fayda sağlıyor. Kolesterolün emimini azaltıyor. Aynı zamanda sindirim sistemini de rahatlatıcı özelliği var ve tüketildiğinde kabızlık probleminin önüne geçiliyor. Yalnız bu meyvenin çekirdeği çok fazla tüketildiği zaman sindirim sisteminde tıkanıklıklara da sebep olabiliyor. O yüzden günde 2-3 tane tüketilmesi öneriyoruz" dedi.

Alanya'da 300 Yıllık Geçmişi Olan Meyve
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title