Akdeniz Ülkelerinde Ekonomik Modelleme Toplantısı
Küresel Ekonomik Modelleme Ağı (ECOMOD) Başkanı Prof. Dr. Ali Bayar, Türkiye'nin Gümrük Birliği konusunda reformlar içeren değişiklikler yapılmasını sağlaması gerektiğini bildirdi.
Küresel Ekonomik Modelleme Ağı (ECOMOD) Başkanı Prof. Dr. Ali Bayar, Türkiye'nin Gümrük Birliği konusunda reformlar içeren değişiklikler yapılmasını sağlaması gerektiğini bildirdi.
Bayar, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ekonomi Bölümü tarafından düzenlenen Akdeniz Ülkelerinde Ekonomik Modelleme konulu toplantıda, erken seçim durumunda Türkiye ekonomisinde yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'de yaşanan son gelişmelere bağlı olarak ekonomik aktörlerin belirsiz bir ortamda çalışmak zorunda kaldığına işaret eden Bayar, "Bu belirsizlik içinde ne yatırım, ne üretim olur, ne de insan kaynakları gelişir. Bu gidiş orta ve uzun vadede ekonomiye zarar verecektir" dedi.
"Dolardaki değişim Türkiye'deki gelişmelerden bağımsız"
Döviz paritesindeki değişimlerin, Türkiye'deki gelişmelerden çok, uluslararası finansal piyasaların etkisiyle yaşandığına dikkati çeken Bayar, dolardaki değişimi ekonomik yöntemlerle öngörmenin çok zor olduğunu kaydetti.
Finansal piyasalardaki işleyişin reel ekonomiden bağımsız olduğunu vurgulayan Prof. Bayar, "Kısa vadeli dalgalanmalar da spekülatif hareketlere yol açıyor. Türkiye'de dolardaki değişimler ise ülkedeki gelişmeler ve uluslararası finansal piyasaların etkisiyle, doların avroya karşı değer kaybetmesiyle bağlantılı" dedi.
Türkiye'de erken seçim ihtimalini değerlendiren Bayar, uluslararası yatırımcıların, belirsizlik ortamından uzak duracağını savundu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da her zaman şeffaf olmadığını belirten Prof. Dr. Ali Bayar, şunları söyledi:
"Türkiye'de yaşanan son gelişmelere bağlı olarak ekonomik aktörler belirsiz bir ortamda çalışmak zorunda. Pazar ekonomisinde kurumlar son derece önem arz eder, bu nedenle kurumlarımız güçlü olmak zorunda. Kurumların ne olacağı belirsizse, uzun vadede yatırım yapmak güçleşir. Yabancı yatırımcı bu koşullar içinde gelmez. Türkiye kısa vadede değil, uzun vadede düşünmeli ve adımlarını buna göre atmalı."
Türkiye'nin Gümrük Birliği gibi önemli bir anlaşma öncesinde hiçbir etki ve senaryo analizi yapmadığını savunan Bayar, Avrupa ülkelerinin bu konuda detaylı bir çalışma yürüttüğünü, müzakereleri de bu bilgi ve senaryolar ışığında imzaladığını dile getirdi.
Avrupa'ya ihracat yapan en büyük ülkelerden biri olan Türkiye'nin elindeki kozları iyi değerlendirmesi, uzun vadeli düşünmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Bayar, "Türkiye, Gümrük Birliği konusunda reformlar içeren değişiklikler yapılmasını sağlamalı. Anlaşma, kamu alımlarını, hizmetleri ve tarım gibi kalemleri içerecek şekilde genişletilirse bize faydalı olabilir" diye konuştu.