Haberler

Afyonkarahisar'da "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" Kampanyası Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Muhittin Şahin, iş yerinde çalışanların aralarında statü farkı olmasına rağmen SGK primlerinin aynı miktarda ödenmesine karşın yeni bir çalışma içerisinde olduklarını kaydederek, “Bir genel müdür ile aşağıda bir çaycının aynı prim üzerinden...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Muhittin Şahin, iş yerinde çalışanların aralarında statü farkı olmasına rağmen SGK primlerinin aynı miktarda ödenmesine karşın yeni bir çalışma içerisinde olduklarını kaydederek, "Bir genel müdür ile aşağıda bir çaycının aynı prim üzerinden emekli olması ve bildirilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun açıkladığı "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında SGK bürokratlarının katılımı ile Afyonkarahisar'da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, SKG Başkan Yardımcısı Muhiddin Şahin, SGK Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan ve ile Bakanlığa bağlı kurumların bürokratları katıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan ve Bakan Müezzinoğlu'nun başlattığı kampanya hakkında bilgiler veren Arat, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı 'Milli Seferberlik' çağrısından sonra ekonomide son zamanlarda yaşanan global çalkantılarında sonucu yapılan çarpıdan sonra sayın Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu, 'İstihdam'da Milli Seferberlik Kampanyası' başlattı. Bunun ilki geçtiğimiz hafta sonu Cuma günü Konya'da katılımı yüksek olan bir heyet ile gerçekleştirildi. Bu çalışmalarımızın bir ayağı da tabii istihdamı teşvik etmenin yanında, kayıtsız istihdama da bir nevi çözüm getirilmesi anlamında nasıl azaltılabilir diye tedbirler üzerinde de çalışmaktayız. Halihazırda devam eden bazı projelerimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) uyguladığı kayıtlı istihdamın teşviki gibi politikalar var. Bildiğiniz gibi kayıtsız istihdam ekonomide büyük bir kayba nende olmaktadır. Bunu yüzde 50'li seviyelerden yüzde 30'lu seviyelere Allah'a şükür indirmiş durumdayız, ama daha da indirmemiz gerekiyor. Her bir puanlık indirimin ülke ekonomisine katkısı, SGK'ya katkısı dolayısı ile finansmanda 1,9 milyar TL olarak görülmekte çok önemli bir kaynak. İstihdamı teşvik ediyor olmamızın bir diğer yan sonucu da kayıt dışılığın azaltılması, kayıtlı istihdamın arttırılması olarak değerlendirebiliriz" dedi.

"Kayıt dışı istihdamın azaltılmasındaki bir unsur rehberlik ve teşvik olabilir"

Konuşmasında iş verenler ve işsizlere yeni bir teşvik konusu hakkında da müjdeler veren Arat, istihdama yeni katılacak kişilere devletin destek vermesi konusunda yeni proje üzerinde çalışıldığını ifade etti. Arat açıklamalarında şunları söyledi:

"Sigorta prim teşvikinin yanında artı istihdamı teşvik eden bir proje üzerinden çalışıyoruz. Kısmet olursa bunu 2017 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadarda hayata geçirmeyi düşünüyoruz. İstihdama yeni katılacak kişilere devletin bir anlamda destek vermesini sağlayacak bir program üzerinden çalışılıyor. Sayın bakanımız ve sayın Başbakanımız temel prensiplerini anlattı. Şu anda onun uygulamaya ilişkin esasları üzerinde çalışma yürütmekteyiz. Tabi ki bu konuları da burada Sanayi ve Ticaret Odaları ile görüştüğümüzde değerlendireceğiz onların isteklerini, önerilerini bu anlamda programın hayata geçirilmesinde dikkate alarak ona göre planlamak istiyoruz. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'e indirmek gibi bir hedefimiz bulunmakta. Tabi kayıt dışı istihdamın azaltılmasındaki bir unsur rehberlik ve teşvik olabilir. En önemlisi tabii bu konudaki bilinçliğin arttırılması önemlidir."

"Emeklilerimiz, 'niye düşük maaş alıyorum?' diyor çünkü zamanında düşük prim ödüyor"

Basın toplantısının sonunda bürokratlar gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin 'bazı iş yerlerinde çalışanların tamamının sigorta primleri aynı miktarda ödeniyor, mesela bir çaycı ile genel müdür aynı maaşı alıyor. Bunun önüne geçilmesi için çalışma var mı ?' sorusuna yanıt veren SKG Başkan Yardımcısı Muhiddin Şahin, "Aslında bu biraz da kişilerin hak kayıpları ile ilgili bir durum. Ne kadar yüksek prim öderseniz bu herkes için geçerli emekli olduğunuzda o kadar yüksek maaş alırsınız. İnsanlar özellikle emeklilerimiz, 'niye düşük maaş alıyorum?' diyor. Çünkü zamanında düşük prim ödüyor ve bu sistem prim üzerine yürüyen bir sistem. Onunla ilgili belki ilerleyen aşamalarda yeni çalışmalarımız olacak. Yani bir genel müdür ile aşağıda bir çaycının aynı prim üzerinden emekli olması ve bildirilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor" diye konuştu.

Basın toplantısı soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close