Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, "Türkiye'de 2023 yılına kadar 7,5 milyon konutun değişmesi gerekiyor."

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, " Türkiye'de 2023 yılına kadar 7,5 milyon konutun değişmesi gerekiyor. Fakat ülkemizin fiziksel ve finansal olarak bu kadar büyük bir değişimin altından kalkması mümkün gözükmüyor" dedi.

Gökkaya, Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi'nde, ABD'de inşaat harcamaları ve konut sektöründe genel bir toparlanma görüldüğünü belirterek, dünya ekonomisindeki ekonomik yavaşlamayla talep yönünde de sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Gökkaya, inşaat maliyetlerinde de geçen sene yüzde 17'ye varan artışın yaşandığını ifade ederek, "Konut fiyatlarında ve kiralarda artış devam ediyor ve enflasyona paralel olarak devam edecek" diye konuştu.

Türkiye'deki tasarruf oranının, konut almak için yeterli olmadığını anlatan Gökkaya, şunları söyledi:

"2005-2010 yılları arasında gayrimenkul sektörüne ortalama 2,5 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Türkiye için çok önemli bir enstrümandır. Sektörün büyüyebilmesi için çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olması demek; gayrimenkul sektörüyle orta vadeli Türkiye'ye 5 ile 10 milyar dolarlık yatırım yapılabilmesi için önemli imkan demek. Eğer hukuki alt yapısı hazırlanırsa, biz dernek olarak 2013 yılında 5 milyar dolara yakın bir yabancı sermayenin Türkiye'ye girebileceğini düşünmekteyiz. Orta vadede bunu çok rahat 10 milyar dolara çıkartabiliriz. Türkiye'de kentleşme oranı çok hızlı bir şekilde artmaktadır. 2023 yılında kentleşme oranımız yüzde 84'e çıkacak."

Son 3 senede konut satışlarının yüzde 50'sinin 1+1 konutların satışında görüldüğünü belirterek, bunun hem yatırım amaçlı olduğunu hem de Türkiye'deki çekirdek aile kavramının değişerek, hane halkı sayısının azalmasına işaret ettiğini söyledi.

"Kentsel Dönüşüm Yasası"na değinen Gökkaya, "Türkiye'nin 2023 yılına kadar 7,5 milyon konutun değişmesi gerekiyor. Fakat ülkemizin fiziksel ve finansal olarak bu kadar büyük bir değişimin altından kalkması mümkün gözükmüyor" dedi.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title