Haberler

Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDDK Başkanı, "Uluslararası düzenleme altyapısına ilişkin gelişmelere karşın global ölçekte finansal sistemin henüz yeterli sağlamlığa ulaşmadığını düşünüyoruz" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, "Uluslararası düzenleme altyapısına ilişkin gelişmelere karşın global ölçekte finansal sistemin henüz yeterli sağlamlığa ulaşmadığını düşünüyoruz" dedi.

Öztekin, Active Academy 10. Uluslararası Finans Zirvesi'nin açılışında, 5 yıl geçmesine karşın ekonomileri etkilemeye devam eden krizin, bugüne kadar global ölçekte 4 trilyon dolarlık kayba ve 28 milyon kişinin işini kaybetmesine neden olduğunun tahmin edildiğini anlattı.

Krizin, geçmişteki uluslararası finansal düzenleme çerçevesinin yetersizliğini açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Öztekin, kriz sonrası dönemde alınan tedbirlerle uluslararası ölçekte finansal kuruluşların, sermayelerini önemli ölçüde güçlendirdikleri, kaldıraçlarını azalttıkları ve likidite yeterlilikleri konusunda da bir miktar iyileşme gösterdiklerinin görüldüğünü ifade etti.

Bunun sağlanmasında önemli etkenlerden birinin de Basel Bankacılık Denetim Komitesince Aralık 2009'da açıklanan ve Eylül 2010'da son haline getirilen reform paketi olduğuna işaret eden BDDK Başkanı, Basel III olarak isimlendirilen bu Uzlaşının 2013 yılından başlayarak 2019 yılına kadar sürecek bir dönem içinde uygulanmasının Türkiye'nin de içinde bulunduğu üye ülkelerce kararlaştırıldığını anımsattı.

2010 yılında üzerinde mutabakata varılan Basel III uzlaşısının, kriz sonrası oluşturulan ilk öneriye göre önemli geri adımlar içerdiğini ve bunun temel nedenini pek çok gelişmiş ülkenin bankacılık sektörünün getirilen düzenlemelere uyum konusunda önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalacağının farkedilmesi olarak açıklayan Öztekin, diğer taraftan, global finansal krizden sonra etkinliği arttırılan Finansal İstikrar Kurulu (FSB) bünyesinde de yakından takip edilmesi gereken önemli çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

-"Finansal sistem yeterli sağlamlığa ulaşmadı"-

Bankacılık dışında kredi aracılığı faaliyeti gerçekleştirilmesi olarak bilinen gölge bankacılığın da kriz döneminde önemli dersler alınan konulardan biri olduğunu belirten Öztekin, "Krizin bize öğrettiği önemli derslerden birisi, özellikle sermaye piyasaları kullanılarak bankaların tabi olduğu sıkı kurallardan kaçılmasının ne kadar pahalı sonuçları olabileceğidir. FSB'nin, yakından takip ettiğimiz gölge bankacılığa ilişkin çalışmasının sonuçlarının 2013 yılında ortaya çıkmasını beklemekteyiz" diye konuştu.

Türev finansal araçlarının piyasalarda neden olduğu kırılganlıklar da dikkate alınarak, altyapının güçlendirilmesine dönük adımlar atıldığını ifade eden Öztekin, yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

"Bu kapsamda tezgah üstü türev ürünlerin merkezi, karşı taraflar üzerinden gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmada önemli mesafe kaydedilmiştir. FSB'nin üzerinde çalıştığı ve standart belirlediği diğer önemli konular ise mortgage kredisi oluşturma prensipleri ve finansal kuruluşlardan kurtarma ve çözümleme planları alınmasını içeren dokümanlardır. Ayrıca, Yerel Sistemik Önemi Haiz Finansal Kuruluşlar (D-SIFI) için daha yüksek sermaye gereksinimleri belirlenmesine ilişkin çalışma da FSB ve Basel Komitesince tamamlanmıştır. Bu çalışma, sermaye gereksinimlerinin büyük ölçekli bankalar için belirlenen bir metodoloji doğrultusunda daha da arttırılması üzerine odaklanmaktadır ve 2016 yılının başından itibaren uygulanması hedeflenmektedir."

Uluslararası düzenleme altyapısına ilişkin ortaya çıkan tüm bu gelişmelere karşın global ölçekte finansal sisteminin henüz yeterli sağlamlığa ulaşmadığı düşüncesinde olduğunu ifade eden Öztekin, BDDK olarak bugün gelinen noktada, küresel finansal krizin başlaması ile farkına varılan pek çok soruna ilişkin önemli mesafeler kat edildiğini ancak yapılacak birçok işin olduğunu kaydetti.

(Sürecek)

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close