Accor Grubu Rixos'la Masaya Oturdu
Fettah Tamince, Fransa merkezli uluslararası otel zinciri Accor Grup'la masada. 20 ünlü markaya sahip Accor'la yapılacak anlaşmanın Berlin Turizm Fuarı'nda açıklanması bekleniyor.
Fettah Tamince 2000'lerin başında turizm sektöründe hızla büyüyen bir işadamıydı. Şirketi Sembol İnşaat, Kazakistan'da başlattığı yatırımlardan sonra Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yayılarak, bugün uluslararası bir inşaat şirketi oldu. Tamince'nin Türkiye'de tanınması ise turizm sektörü ile başladı. Rixos markası ile açtığı otellerle bu sektörde hatırı sayılır bir yer edindi. Bu büyümede siyasi ilişkilerinin etkili olup olmadığı tartışması ise hiç eksik olmadı.
DEĞERİ 3 MİLYAR DOLAR
Çünkü Fettah Tamince 17-25 Aralık öncesi Fethullah Gülen hareketine yakınlığını hiç saklamadı. Ancak bu hareketten zarar gördüğünü de açıklayarak ayrılması da kamuoyunun gözü önünde gerçekleşti. Tamince, bir süredir sessiz. Türkiye'deki yatırımları giderek azalan Tamince'nin otel sayısı 11'den 8'e düşmüş durumda. İki yıl önce 1.3 milyar dolar bedelle ihalesini aldığı ve kapsamında 7 otel ve rezidanslar bulunan Haliç Dönüşüm Projesi ise Çevre Etki Değerleme raporu çıkmasına rağmen hala başlayamadı.
Peki bunları neden hatırladık? Çünkü aldığım bilgilere göre Tamince bugünlerde önemli bir ortaklığın peşinde. Bir sohbetimizde Tamince, "Tüm dünyada 3 milyar dolarlık Rixos Otelleri var. Bunun yüzde 10'u bizim geri kalanını işletiyoruz" demişti.
LÜKS RESORT YATIRIMINI RIXOS'LA YAPACAK
Şimdi Tamince, Rixos otelleri için Türkiye'de Mercure, Novotel ve İbis markalarıyla yer alan ve şehir otelciliğinde en önemli gruplardan Fransız Accor Grubu ile stratejik bir ortaklık için masada. Yine öğrendiğime göre bu ortaklık gelecek hafta çarşamba günü Berlin'de başlayacak turizm sektörünün en önemli fuarı ITB'de duyurulacakmış. Nasıl bir ortaklık olacağı henüz netleşmese de, kulislerde şehir otelleriyle tanınan Accor Grubu'nun lüks resort yatırımlarını Rixos markası ile yapacağı söyleniyor. Çünkü şehir otelciliğinde ortaklık iki grup için de anlamsız olur. Zaten Rixos'un şehir oteli olarak elinde sadece İstanbul ve Konya duruyor.
6 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Daha önce yazdığım bir yazıda "Fısıltılar Tamince'nin biatının henüz tam olarak yeterli olmadığını söylüyor" demiştim. Haliç Projesi ile 1.3 milyar dolarlık yük altına giren ve bir süredir ortak arayan Tamince güçlükleri aşacak bir ortaklık kurabilecek mi?
Daha önce de Mariiot grubuyla ortaklık görüşmeleri yapan ancak anlaşma sağlayamayan Tamince'nin şirketleri tüm yatırımlarında 6 bin kişiye istihdam sağlıyor. Otel işletmeciliğinde de Türkiye'den doğan güçlü bir marka. Güçlü bir ortaklık bu yüzden önemli.
CİROSU 5,5 MİLYAR EURO
Fransız Accor Grubu ise dünyanın en büyük otel zincirlerinden. 95 ülkede 2015'te satın aldığı Raffles, Swissotel gibi büyük markalar da dahil 20 markası ile faaliyette. Dünyada 4100 adet oteli bulunuyor. 2015 cirosu ise 5.5 milyar Euro. Türkiye'de ise 22 otele sahip.
2007'de Akfen Grubu ile stratejik ortaklık çerçevesinde Türkiye'ye ekonomi sınıfı otelleri getiren Fransa merkezli uluslararası zincir, şehir otelciliğinin yanı sıra hedefinin resort otel yatırımları olduğunu da açıklamıştı. Otel temsilcileri "Golf, resort ve toplantı-kongreye hitap edecek, bunların birkaçını bir arada barındıracak yatırımlara açık" olduklarını da belirtmişti.
İki grup arasında stratejik ortaklık olacak mı, masadan nasıl kalkılacak? Bu soruların yanıtını almak çok uzun sürmeyecek! (Jale Özgentürk/ Hürriyet)