ABD'ye bakır masa sehpa ihracatı
NAİM BOŞKUT - Malatya'da faaliyet gösteren bir firma, bakırdan ürettiği masa, kazan, sehpa ve çerçeveli aynayı Avrupa ülkeleriyle ABD'ye ihraç ediyor.
NAİM BOŞKUT - Malatya'da faaliyet gösteren bir firma, bakırdan ürettiği masa, kazan, sehpa ve çerçeveli aynayı Avrupa ülkeleriyle ABD'ye ihraç ediyor.
Tepehan Mobilya sahibi Nurettin Özdemir (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında girdiği bakır eşya üretiminde bir yıl sonra ihracata başladığını söyledi.
Malatya Yeni Sanayi Sitesi'nde bulunan iş yerinde 9 kişiye istihdam sağlandığını dile getiren Özdemir, birçok Avrupa ülkesiyle Amerika Birleşik Devletlerine (ABD) ihracat yaptıklarını belirterek, "Amerika'da çalıştığımız Woven Legends, Jatex, Material Culture adlı ihracat firmaları var. Geçen yıl Amerika'da düzenlenen G-8 Zirvesinin yapıldığı toplantı masasını bakır olarak biz burada yapıp gönderdik. Başbakanımızın Malatya ziyaretinde de kendisine bir tane bakır masa hediye ettik ve kendisi çok memnun oldu" diye konuştu.
Özdemir, ürettikleri bakır masa, kazan, sehpa ve çerçeveli aynaları gönderdikleri ülkelerin arasında Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın da bulunduğunu bildirdi.
- "Hobi olarak başladık, daha sonra ticarete dönüştürdük"
Bakır işletme işinin çok yoğun yapılmadığını kaydeden Özdemir, "Hobi olarak başladık, daha sonra ticarete dönüştürdük. Talep olduğunu görünce daha da geliştirmeye başladık" ifadesini kullandı.
Malzemeleri farklı yerlerden temin ettiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu:
"Ahşap kısımlarını Hindistan'dan ithal ediyoruz. Bakırı Kahramanmaraş'tan getiriyoruz. Türkiye'de bu işe ilk biz başladık. Ülkemizi bu şekilde temsil etmekten de gurur duyuyoruz. Bakır çerçeveli ayna, bakırdan mamül, kazan, sehpa, bakır kaplamalı ahşap masa yapıyoruz. Ahşap masaların yuvarlakları, karelileri, köşelilerini daha çok lokantalara, otellere, bürolara ve evlere dekoratif amaçlı yapıp gönderiyoruz."
Malzemenin tamamen doğal olduğunu bildiren Özdemir, "Ahşap ve bakır naturel, doğada bulunan malzemelerdir. Bu malzemeler dışında herhangi bir kimyasal madde kullanmıyoruz. Dolayısıyla sağlığa bir zararı yok. Bu malzemeleri işletme sırasında üniversitedeki kimya mühendislerinden destek aldık" dedi.
Özdemir, fiyatların ebatlarına göre 120 ile bin dolar arasında değiştiğini, 2005 yılından bu yana 500 bin dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da söz sahibi olmak istediklerini vurguladı.
Bakır ustası Mehmet Ali Uğur (60) ise bakır işlemenin zor olduğunu dile getirerek, bakır masayı bazen bir günde üretebildiklerini söyledi. Uğur, bu işte çalışacak eleman yetişmemesinin en büyük sıkıntıları olduğunu vurguladı.