Haberler

81 Milyar Doları Aşkın Pazar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ruanda, enerji ve madencilik alanlarında Türk işadamlarını yatırıma bekliyor.

Önümüzdeki 5 yılda özel sektör yatırımlarında yüzde 20 artış sağlamayı hedefleyen Ruanda, Türk işadamlarını madencilik, enerji, canlı hayvan, turizm alanlarında yatırıma bekliyor.

Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Ruanda-Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlendi.

TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer forumun açılışında yaptığı konuşmada, Doğu Afrika pazarına girişte köprü görevini üstlenen Ruanda'nın Türk iş dünyası için önemli bir ticaret ve yatırım merkezi konumunda olduğunu söyledi. Afrika'nın Singapur'u olarak adlandırılan Ruanda'nın, Dünya Bankası 2013 raporuna göre iş kurmaya başlama hızında dünyada 8.sırada yer aldığına işaret eden Ciğer, Türk firmalarının Ruanda'nın bu büyüme sürecinde etkin rol almalarını istedi. Ahmet Ciğer, "Alt yapı ve inşaat projelerinden tekstile, tarım makinesi ve kimyasallarından bankacılık-finansa, kozmetikten gıdaya, telekomünikasyondan enerjiye kadar pek çok alanda karlı yatırım ve ticaret fırsatı Ruandalı ve Türk işadamlarının el ele vermesiyle ortaya çıkacaktır" dedi. Ciğer, Türkiye'nin Ruanda ile kuracağı köprü ile Afrika pazarında önemli projelere imza atabileceğini kaydetti.

Ruanda Ticaret Bakanı François Kanimba de Ruanda ekonomisinin büyüme rakamlarının ilgi çekici olduğunu, 81 milyar doları aşkın potansiyele sahip Doğu Afrika Ekonomi Topluluğu'nun Ruanda'nın ticari faaliyetlerini geliştirmesinde önemli payı bulunduğunu söyledi.

2020 yılı vizyonları çerçevesinde turizmi geliştirmeyi, enerji üretimini artırmayı, altyapı yatırımları yapmayı hedeflediğini ifade eden Kanimba, "Ruanda hem yerel hem de uluslararası yatırımcılar için özellikle madencilik, tarımda, canlı hayvanda, hafif imalatta pek çok fırsata sahip. Hepinizi bunun parçası olmaya davet ediyorum" dedi. Kanimba, Ruanda'da iyi bir yatırım iklimi bulunduğunu, iş konusundaki prosedürlerin kolaylaştığını, 6 saat içinde iş tescili yapılabildiğini belirterek, Türk şirketlerini ülkesine davet etti.

Ruanda Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Tony Nsangira ise "Önümüzdeki 5 yılda özel sektör yatırımlarında yüzde 20 artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımlarda Türk iş dünyasının bizlerle birlikte olmasını bekliyoruz. Demiryolu projesine sizler de katılabilirsiniz" dedi. Doğu Afrika pazarına gümrüksüz ürün verilebildiğini ifade eden Nsangira, yatırımlarda vergileri kolaylaştıracaklarını, ek teşvikler vereceklerini belirtti.

Ticaret hacmini 100 milyon dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de 2012 yılında 20 milyon dolar olarak gerçekleşen iki ülke ticaret hacminin yetersiz olduğunu belirterek, "Hedefimiz 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyon dolar seviyesine ulaştırmaktır. Ruanda çayı ve kahvesini Türk tüketicisinin tercihine sunmalıyız" dedi.

Bir değer işbirliği alanının müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri sektörü olduğuna işaret eden Sever, "Ruanda, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki en önemli ortaklarından biri olmaya adaydır. Firmalarımızı Ruanda ile kalıcı iş ilişkileri tesis etmeye ve Ruanda'da yatırım yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu. Sever, bu yıl içerisinde iki ülke arasında "Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması" ve "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması"nın imzalanmasını hedeflediklerini de kaydetti.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi
title
Close