8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, "2019'da güneş enerjisiyle elektrik üretiminde 3 bin megavatı, 2023'te ise en az 5 bin megavatı hedefliyoruz.
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, "2019'da güneş enerjisiyle elektrik üretiminde 3 bin megavatı, 2023'te ise en az 5 bin megavatı hedefliyoruz. Türkiye'nin daha yüksek hedefler belirlemesi, yatırımların gerçekleşmesini ve sektörün sağlıklı gelişimini sürdürülebilir kılacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Bayraktar, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 8. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex'in açılış töreninde, Türkiye'nin elektrik üretim kurulu kapasitesinin 69 bin 516 megavata ulaştığı bir yılın geride kaldığını belirtti.
2014 yılının Türkiye'de ilk kez Güneş Enerji Santralleri (GES) için ön lisans verildiğini ve güneşten elektrik üretiminde 40 megavat yeni kurulu güce ulaşıldığını belirten Bayraktar, dünyada kurulan yeni gücün ise aynı yıl 40 bin megavata ulaştığını, böylece Türkiye'nin bu yılki katkısının binde 1 düzeyinde gerçekleştiğini aktardı.
Bayraktar, Türkiye'nin güneş enerjisi ışınımının Almanya'ya kıyasla yüzde 60 daha fazla olmasına karşın, Almanya'daki kurulu gücün 2014 sonu itibariyle tek başına 38 bin 200 megavata ulaştığını ifade etti.
Almanya'nın, şu anda güneş elektriğinde toplam kurulu gücüyle dünyada ilk sırada bulunduğuna işaret eden Bayraktar, bunu sırasıyla Çin, Japonya, İtalya ve ABD'nin takip ettiğini, Türkiye'nin ise kurulu güçte 54 megavatı henüz aştığını söyledi.
Türkiye'nin enerji teminindeki ihtiyaçları ve yenilenebilir enerji potansiyeli düşünüldüğünde, hedefli çalışmalarla güneş enerjisinde çok daha yüksek seviyelerde başarılar elde edebileceğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bürokratik işlemlerde kaybedilen zamanın önlenmesi ve süreçlerin hızlandırılması, gerekli desteklerin etkin sunumu ve haksız rekabetin önlenmesi, binalarda ısıtma ve soğutmadan elektrik üretimine geniş bir çerçevede güneş enerjisinden yararlanmaya odaklanacak mevzuat geliştirme ve hızla uygulamalarda yer almasının sağlanması, sektörler arası bütünleşik Ar-Ge çalışmalarının sistemli yapılanması, bölgesel düzeyde mevzuat ve altyapı geliştirme olası sektör ve pazar gelişim tehditlerini fırsata dönüştürecektir. Kurulu güneş enerjisi ekipman üretim kapasiteleri ve enerjide risk teşkil eden dış bağımlılık göz önünde bulundurulursa, belirlenen hedeflerin büyütülmesi ve verilen desteklerin artmasıyla, hızla ivmelenebilecek olan güneş enerjisi sektörünün mevcudiyeti kuvvetlenecek, teknolojik yetkinliği ve dünyayla rekabet gücü daha da artacaktır."
"Sektör, daha fazla yatırım yapacağı döneme giriyor"
Kemal Bayraktar, dünyada güneşten ısı enerjisi üretiminde kurulu kapasitenin 270 bin megavatı, güneşten elektrik üretiminde ise 177 bin megavatı aşarken, Türkiye'de teknoloji üreten, katma değer yaratan, bu katma değeri dünyaya pazarlayan güneş enerjisi sektörünün de daha fazla yatırım yapacağı ve bu alanda öncü olacağı bir döneme girdiğini anlattı.
Tüm yönleriyle gelişimini sürdüren güneş enerjisi sanayinde hem güneş kollektörü hem de fotovoltaik modül üretici sayısının hızla arttığına değinen Bayraktar, " Türkiye'de yıllık 1,6 milyon metrekareyi aşan güneş kolektörü üretimiyle 90'dan fazla üretici, 800'ü aşkın satıcı ve 3 bini aşan montajcı, halihazırda üretim yapabilen 17 fovoltaik modül üreticisinin kapasiteleriyle bin 500 megavatı aşan Fotovoltaik Panel üretim gücüne sahip güneş zengini ülkemiz, güneş enerjisi teknolojilerinde üretimden tasarım ve taahhüde önemli bir bölgesel güç haline geliyor" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, 2019'da güneş enerjisiyle elektrik üretiminde 3 bin megavatın, 2023'de ise en az 5 bin megavatın hedeflendiğini vurgulayarak, güvenli, temiz, uygun maliyetli ve düşük karbonlu enerji üretimine geçmesi için her şeye sahip, güneş kuşağında bulunan Türkiye'nin, daha yüksek hedefler belirlemesinin, yatırımların gerçekleşmesini, sektörün çok yönlü ve sağlıklı gelişimini sürdürülebilir kılacağını söyledi.
Enerji bağımsızlığında her güneş ışığını ülke ekonomisine kazandırmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Bayraktar, "Güneş enerjisi sektörümüzün değer zincirini oluşturan tüm paydaşları bir araya getirmeyi hedefleyen Solarex, güneş enerjisi teknolojilerinin ülkemizde yaygınlaşması yönünde atılan somut adımların sunulduğu, üründen sisteme yeniliklerin paylaşıldığı, ihtiyaçların sorgulanarak çözüme yönelik fikirlerin üretildiği, profesyonellerin iş birliklerini geliştirdiği önemli bir buluşma noktasıdır" diye konuştu.
"Ülkemizde elektriğin kilovatsaatinin güneşten elde edilmesinin bedelinin 2-3 avro sentlere inmesi öngörülüyor"
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik de güneşin elektrik üretmek için çok önemli bir kaynak olduğunu dile getirdi.
Enerjinin artık uluslararası bir kavram olduğunu vurgulayan Oktik, güneş enerjisini bundan koparmanın mümkün olmadığını, yıllık kurulum hacmi 40 gigavatı ve toplam kurulu gücü 180 gigavatı geçen bir sektörden söz edildiğini belirtti.
Oktik, bu çabaların artık sanayinin değer zinciri alanına girdiğini vurgulayarak, Türkiye'de bu sektörün henüz işin başında olduğunu, alınabilecek tüm tedbirlerin alınmasıyla bu alanın ayağa kalkabileceğini söyledi.
Türkiye'nin bu sektörün ayağa kalması için çok önemli kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Oktik, "Yapılan bir çalışmaya göre ülkemizde şu anda güneşten elektrik üretme maliyeti 7-8 avro sentlere inmiştir. Yapılan öngörüde ülkemizde elektriğin kilovatsaatinin güneşten elde edilmesinin bedeli 2-3 avro sentlere inecektir" dedi.
Voli Fuar Genel Müdürü Ahmet Kızıl ise güneş sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen fuarın, büyük başarıyla gerçekleştiğini söyledi.
Fuarda 300'e yakın katılımcının bulunduğunu ve bunun 110'unu yabancı firmaların oluşturduğunu belirten Kızıl, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin fuarda bulunacağını ifade etti. Yabancı yatırımcının gözünün Türkiye pazarında olduğunu ifade eden Kızıl, gelecek yıl fuarın 7-9 Nisan tarihlerinde yapılacağını sözlerine ekledi.