6 Kıtada 90'dan Fazla Ülkeye Türk Traktör Damgası
Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir "Türk işçisi tarafından geliştirilen traktörleri, 90'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz" dedi.
Türkiye pazarında satılan her iki traktörden birinin Ankara'daki Türk Traktör Fabrikası'ndan çıktığını belirten Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, "Türk işçisi, mühendisi tarafından geliştirilen traktörleri, dünyada 6 kıtada 90'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz" dedi.
Sektörün ilk firması olma özelliği taşıyan ve 58 yıldır Türk çiftçisinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayan Türk Traktör AŞ, Antalya EXPO Center'da ziyaretçileri ile buluştu. Çiftçilerine modern üretim teknikleri ile verimlilik artıracak traktör ve ekipman bileşenlerini sunduklarını belirten Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, amaçlarının hem Türk hem de dünya çiftçilerine değer yaratmak ve onların işlerini desteklemek olduğunu söyledi.
6 KITADA 90'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ
Bilgi birikimi ve deneyimi ile yıllardır sektörün açık ara lider firması olduklarını kaydeden Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, "Liderliği çok önemsiyoruz. Bu, Türk çiftçisinin en çok tercih ettiği marka demek. Tabii en çok tercih edilmek bizim için çok önemli. Yurt içi piyasada bu liderliği devam ettirirken bir taraftan da yurt dışı piyasadaki hakimiyetimizi artırmak istiyoruz. Türkiye'de 38 tane markanın olduğu bir pazarda satılan her iki traktörün biri Ankara'da Türk Traktör Fabrikası'ndan çıkıyor. Ankara'da Türk Traktör Fabrikası'nda Türk işçisi, mühendisi tarafından geliştirilen traktörler bunlar. ve sadece Türkiye'ye sunmuyoruz. Dünyada 6 kıtada 90'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Toprağın bulunduğu her yere ihraç ediyoruz. Antarktika kıtasında toprak olsa oraya da göndereceğiz. 2012 yılında ihracatın yüzde 22'lik kısmını Kuzey Amerika oluşturdu. Bu rakamlar bize gurur veriyor" dedi.
"ARAÇLARIN YAKLAŞIK 650 BİNİ 25 YAŞ ÜZERİ VE EKONOMİK ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ"
Türkiye'de son yıllarda tarımsal verimliliğin çok arttığını belirten Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, "Türkiye, yaklaşık 69 milyon Dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa'da birinci. Dünyada ise 7. sıradaki ülke. Verimlilik anlamında ise hala Avrupa ve Amerika'nın gerisindeyiz. Sertifikalı tohum kullanımında büyük artış oldu. Sulama sistemleri gelişiyor. Üretim teknikleri kullanılmaya başlandı. Tarım, iktisadi bir teşebbüs. Gıda üretiliyor. Kullanılan teknoloji ise traktör ve ekipmanlar. Her süreçte mutlaka teknolojinden faydalanmak gerekiyor. Bu anlamda teknoloji çok önemli. Türkiye'de 1 milyon 400 bin traktör var. Yaklaşık 650 bini 25 yaş üzeri ve ekonomik ömrünü doldurmuş. Bakım, onarım ve yakıt sarfiyatı yüzde 20-25 yüksek traktörlerden oluşuyor. Bu traktörlerle Avrupa ve Amerikalı çiftçi ile rekabet edemezsin. Teknolojisi yüksek, performansı yüksek çift çeker, klimalı yani hem performans hem de yakıt sarfiyatı düşük traktörlerle işini yapması lazım ki birim alandan elde ettiği verimlilik artsın" ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin en çok mahsullerinin para etmemesinden yakındığını belirten Özdemir, "Çiftçi sattığı malın fiyatını kendisi belirlemiyor. Üretimden bir bakıma kısamaz, o da ne yapacak, birim alandan elde ettiği ürünün verimliliğini artırmaya çalışacak. Bunu da ancak teknolojiyi kullanarak yapabilir. 30 yaşında traktör kullanacağına son model traktörler kullanması gerek. 58 yılın deneyimi ve liderlik vasfımızla Türk çiftçimizin verimini ve kazancını artıracak traktörleri sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu. - ANTALYA