52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için "yeni ve canlı" bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, Ham Petrol Boru Hattı Protokolü ve diğer ilgili anlaşma ve protokoller, 27 Temmuz 2026 tarihinden itibaren sona erecek.

52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre Irak ile yeniden yapılması ve bu sayede 2 yılı aşkın süredir kapalı bulunan hattın işlerlik kazanması planlanıyor.

52 YILLLIK ANLAŞMA REVİZE EDİLECEK

Sabah'ta yer alana habere göre, Erbil ve Bağdat yönetimleri arasında petrol gelirlerinin paylaşımına yönelik süren tartışmalar nedeniyle 25 Mart 2023'te kesilen petrol akışının yeniden başlayabilmesi için 52 yıllık dönemin şartlarına göre yazılmış bu anlaşmanın günümüz şartlarına göre revize edilmesi sağlanacak.

Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 17 Temmuz'da varılan yeni anlaşma kapsamında IKBY'nin tüm petrol üretimini petrol şirketi SOMO'ya teslim etmesi öngörülürken, iki grup arasında bir orta yol böylece bulunmuştu. IKBY'nin günlük en az 230 bin varil petrolü Bağdat'a teslim etmesi gerekirken, teslim edilecek her bir varil için IKBY'ye 16 dolar avans ödenmesi kararlaştırılmıştı.

TÜRKİYE DİPLOMASİ ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK

Bu yeni gelişmeler ışığında Türkiye de enerji konusunda hem Irak merkezi hükümetiyle yeni bir zemin kurmak, hem de IKBY ile doğrudan ilişkilerini yeniden tanımlamak için diplomasi çalışması yürütecek. Bu çerçevede bugünün petrol ticareti dinamiklerine uymayan 52 yıllık anlaşmanın revize edilmesi sağlanacak. Yeni bir anlaşma yapılması ve günlük 1.4 milyon varil kapasiteye sahip hattın yeniden aktif hale getirilmesi hedefleniyor. Hattın kapalı kaldığı 25 Mart 2023 tarihinden bu yana Irak'ın zararının 25 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.

2010'DA YENİLENMİŞTİ

İki ülke arasında 27 Ağustos 1973'te imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde hattın ilk fazı, 1976 yılında işletmeye alınmıştı. Anlaşma, 2010'da yenilenerek 15 yıllığına uzatılmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
Haberler.com
500

Yorumlar (14)

Haber YorumlarıMelih İnce:

bunun tek anlamı mevcut yönetimin kendisine ait tebanın evraklar üzerinden zenginleşeceği bir anlaşma olacak. tıpkı Erzincan gibi, ülke hariç herkes kazanacaktır! kümes tilkiye emanet edilmez!

Yorum Beğen198
Yorum Beğenme77
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAy Ben O Türk Kıça Kurban Olayım Ha:

We should write with a POSİTİVE perspective. Because sonu ölümdür. Yaşlanıp Ölecez. En iyisi güzel şeyler yazalımki olumlu bir hayat yaşayabilelim.

yanıt9
yanıt82
Haber YorumlarıMuratklctr:

Ey dünya lideri. Senin her sözün aldatmaca, her yaptığın kandırmaca . Gazzede açlıktan kitlesel ölümler başladı. Senin derdin insanları kandırıp bir dönem daha nasıl koltukta kalırım

yanıt108
yanıt58
Haber YorumlarıTIRNAKÇI CEMİL AMCANIZ:

Yani Türkçe Meali : Bizimki el altından yüklü para istiyor yoksa desteği çekerim petrol aldırmam kimseye sizden diyor :) Tefeci gibi çalışıyor ülkenin yararına hiçbir şey yok herşey kendi zenginliğine

Yorum Beğen128
Yorum Beğenme73
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıwdk8mjv5w6:

şu gizli anlaşmalar ne oldu

Yorum Beğen105
Yorum Beğenme21
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title