5. İstanbul Finans Zirvesi
IFS Danışma Kurulu Başkanı Yülek: "Dünya ekonomisi 5 yıldır kriz psikolojisinden çıkamadı"
İstanbul Finans Zirvesi (IFS) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, 5 yıldır dünya ekonomisinin kriz psikolojisinden çıkamadığını bildirdi.
Yülek, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nde (IFS) yaptığı konuşmada, 2013 yılının Türkiye ve gelişmekte olan piyasalar açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi.
Son 2 çeyrekte Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin biraz sıkıntılı büyüdüğünü gördüklerini bildiren Yülek, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) geçen haftaki bazı açıklamalarının da tedirginlik oluşturduğunu dile getirdi.
Yülek, 5 yıldır dünya ekonomisinin kriz psikolojisinden çıkamadığını kaydetti.
Böyle bir ortamda zirvenin bu yılki ana temasını "yenilikçi finans" olarak belirlediklerini anlatan Yülek, IFS danışma kurulunun uzun dönemli eğilimleri temel almaya çalıştığını ifade etti.
2012 yılında ABD'de Barack Obama yönetiminin Türkçe'ye "imece finansmanı" olarak çevrilen bir kanun çıkardığını anımsatan Yülek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İmece finansmanı, çok sayıda yatırımcı ile çok sayıda tasarrufçu arasında yapılandırılmış finansal kesim için devrimsel niteliği olan bir değişiklik. Yani bankalar kesimini veya sermaye piyasalarını bir manada aradan çıkartıyorsunuz ve küçük tasarrufu olsa bile yatırımcılara doğrudan müteşebbis ile karşı karşıya gelip, sermaye sahibi hissedar olma imkanı getiriyorsunuz. Bana kalırsa bu finansal açıdan devrimsel bir düzenleme idi.
Tabi konu Amerika'da halen tartışılıyor. Yatırımcı ile tasarrufçunun direk karşı karşıya getirilmesi, bir çok problemi de beraberinde getirebilir. Ama sonuç olarak ortaya ciddi bir teşebbüs çıkıyor. Amerika kabaca finansal kesim açısından dünyanın en gelişmiş ülkesi. Demek ki Amerika da bir şeylerden rahatsız ki, finansal piyasaları veya finansmana erişimin yeterli olmadığını düşünüyor ki kendi içinde finansmana yenilik getirmeye çalışıyor."
"Yenilikçiliğin finansmanına biraz daha ciddi bakmamız gerekiyor"
Yülek, Türkiye gibi ülkelerde finans sektörünün ekonomiye daha iyi entegre olmasını ve daha iyi hizmet etmesini sağlayacak şekilde finansal sektörün yenilenmesinin devem etmesi gerektiğini söyledi.
Bazen fazla yaratıcılığın finansal kesimde krizleri de beraberinde getirdiklerini bildiklerini aktaran Yülek, finansal yenilikçilik ile borcu olmayan regülatif yenilikçiliğin el ele gitmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye gibi ülkelerde büyümenin tek kaynağının artık yenilikçiliğe doğru gittiğini bildiren Yülek, "Çünkü sermaye ve emekten daha fazla büyüme elde etmenin Türkiye dahil bir çok ülkede artık sonuna gelinmiş durumda. Evet başka ülkelerde halen böyle bir imkan var. Ama bizim gibi veya daha gelişmiş ekonomilerde iktisadi büyümenin tek kaynağı yenilikçilik ise o zaman yenilikçiliğin finansmanına biraz daha ciddi bakmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Hasan Basri Göktan ise yapılan araştırmalara göre bugün hala Türkiye'de bankacılık hizmeti ile hiç tanışmamış 15 milyon insanın bulunduğunu dile getirdi.
Göktan, toplumun tüm kesimlerinin kaynaklara ulaşamadığına ve esnafın operasyonel maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çekti. - İstanbul